Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το υπουργείο Εργασίας για να επαναφέρει στη Βουλή τις....
ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους υπερχρεωμένους, που είχαν περιληφθεί σε νομοσχέδιό του, αλλά ανακλήθηκαν εσπευσμένα, προκειμένου να υποβάλει τις παρατηρήσεις της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους υπερχρεωμένους, που είχαν περιληφθεί σε νομοσχέδιό του, αλλά ανακλήθηκαν εσπευσμένα, προκειμένου να υποβάλει τις παρατηρήσεις της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Επίσημος στόχος είναι να κατατεθούν και πάλι τη Μεγάλη Τρίτη οι ρυθμίσεις, αλλά πηγές του υπουργείου και του τραπεζικού χώρου υπογραμμίζουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αναβολής, ενώ δεν αποκλείεται και «ψαλίδισμα» από την ΕΚΤ ορισμένων διατάξεων. Οπως δήλωσε χθες (μιλώντας στη ΝΕΤ) ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, η διαβούλευση με την ΕΚΤ και την τρόικα συνεχίζεται.
«Αν προλάβουμε, θα επαναφέρουμε τη ρύθμιση τη Μεγάλη Τρίτη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η ρύθμιση θα ενταχθεί σε επόμενο νομοσχέδιο. Δεν διευκρίνισε πάντως αν αυτό θα γίνει από την παρούσα Βουλή ή μετά τις εκλογές. Ο γ.γ. Καταναλωτή Δ. Σπυράκος έχει τονίσει ότι η επανακατάθεση και ψήφιση των διατάξεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από την παρούσα Βουλή «είναι επιβεβλημένη για τη διαφύλαξη του κύρους όλων των θεσμών».
Πάντως, πηγές του υπουργείου και της τραπεζικής αγοράς τονίζουν στην «Espresso» ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί σε τόσο σύντομο χρόνο η διαδικασία διαβούλευσης με την ΕΚΤ και την τρόικα.
Σημειώνεται ότι η Ευρωτράπεζα έχει δικαίωμα να γνωμοδοτεί για νομοθετικές ρυθμίσεις εθνικών Κοινοβουλίων, όταν εκτιμά ότι αυτές μπορεί να επηρεάσουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Ηδη η ΕΚΤ είχε παρέμβει το 2010, στην πρώτη συζήτηση από τη Βουλή του νομοσχεδίου της Λ. Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, και αρκετές διατάξεις του αναθεωρήθηκαν μετά την υποβολή της γνωμοδότησής τηςς.
Στο ερώτημα ποιες διατάξεις από αυτές που αποσύρθηκαν από το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ενδέχεται να «ψαλιδιστούν» με παρέμβαση της ΕΚΤ, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τις ελληνικές τράπεζες και την ΕΚΤ έχει προβληματίσει ιδιαίτερα η διάταξη που επιτρέπει και σε μικρούς επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις του νόμου για υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, ώστε να ρυθμίσουν ή και να «κουρέψουν» τις οφειλές τους.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αν επιτραπεί σε αυτοαπασχολούμενους, που δεν απασχολούν τα τελευταία τέσσερα έτη περισσότερους από έναν εργαζόμενο, να ενταχθούν στον νόμο για τους υπερχρεωμένους, θα διευρυνθεί σημαντικά ο κύκλος των προσώπων που θα μπορούν να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τις οφειλές τους και αυτό ίσως προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις τράπεζες. Τονίζουν, επιπλέον, ότι αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει προτού ληφθούν από την κυβέρνηση οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο παροχής κεφαλαιακών ενισχύσεων στις τράπεζες. Είναι πιθανό, λοιπόν, ακόμη και αν επανέλθουν οι διατάξεις που αποσύρθηκαν, να κοπεί τουλάχιστον αυτή που αφορά τους αυτοαπασχολούμενους.
Πάντως, από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας τονίζεται ότι οι ρυθμίσεις δεν θίγουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, αλλά απλώς αποσκοπούν να διευκολύνουν τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, οι οποίες καθιερώθηκαν με τον νόμο 3869/2010.
Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, οι αποσυρθείσες ρυθμίσεις:
- Επιτρέπουν, όπως προαναφέρθηκε, σε αυτοαπασχολούμενους να ρυθμίζουν τις οφειλές τους βάσει του νόμου 3869/2010.
- Προβλέπουν ότι κάθε δανειολήπτης δικαιούται να διατηρεί έναν λογαριασμό 1.500 ευρώ (ή 2.000, αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι), στον οποίο δεν θα μπορούν να «βάζουν χέρι» οι τράπεζες για την αποπληρωμή δανείων.
- Καταργούν την υποχρέωση του δανειολήπτη να επιδιώξει εξώδικο συμβιβασμό με την τράπεζα προτού φτάσει η αίτησή του στο Ειρηνοδικείο καθώς αποδείχθηκε ότι οι τράπεζες αρνούνται τον συμβιβασμό, με συνέπεια την καθυστέρηση των διαδικασιών ρύθμισης.
- Επιτρέπουν στον δανειολήπτη να μπλοκάρει τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος της περιουσίας του, μέχρι να συζητηθεί και η έφεσή του κατά της αρχικής απόφασης του Ειρηνοδικείου.
- Επεκτείνουν από τέσσερα σε πέντε χρόνια την περίοδο εξυπηρέτησης των ρυθμισμένων οφειλών, ενώ προβλέπουν ότι ο χρόνος αρχίζει να μετράει όχι από τη στιγμή έκδοσης της απόφασης του Ειρηνοδικείου, αλλά από την υποβολή της αρχικής αίτησης του δανειολήπτη.
απο το espressonews.gr
olathessaloniki.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.