Φαίνεται ότι το Πεντάγωνο ενδιαφέρεται σοβαρά για τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.Αυτό δεν έχει να κάνει με την ανεπαρκή νοημοσύνη των υπαλλήλων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (όλα αυτά είναι ανυπόστατες εικασίες σχετικά με το χαμηλό πνευματικό επίπεδο των Αμερικανών). Ο λόγος είναι πολύ απλός - τα συστήματα πληροφορικής των αμερικανικών στρατιωτικών αρχών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν με τη
σειρά τα δεδομένα που έρχονται κάθε λεπτό.
Ο στρατός των ΗΠΑ έχει παραπονεθεί για το ότι οι αναλυτές του πνίγονται σε έναν ωκεανό δεδομένων από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους, το Διαδίκτυο, κλπ. Ως εκ τούτου, αυτό επηρεάζει την ταχύτητα της λήψης αποφάσεων. Συχνά, οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι οι εμπειρογνώμονες δεν μπορούν να διακρίνουν την πιο σημαντική από μια μεγάλη ροή των πληροφοριών.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η συλλογή στοιχείων είναι συχνά ατελείς, ελλιπείς και ανομοιογενείς. Για παράδειγμα, οι ειδικοί έχουν να αντιμετωπίσουν θραύσματα εγγράφων λανθασμένα που αποκρυπτογραφούνται από δορυφορικές εικόνες, φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας και ούτω καθεξής. Όλα αυτά τα στοιχεία δεν πρέπει μόνο να γίνουν κατανοητά, αλλά και συγκεντρώνονται σε μια βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιείται από τους αναλυτές.
Εν ολίγοις, ο στρατός των ΗΠΑ είναι τόσο κουρασμένος από όλα αυτά, που ξεκίνησε ένα μεγάλο έργο έτσι ώστε να αναπτύξει ένα σύστημα για την εξαγωγή της χρήσιμης εμπειρίας των μεγάλων και σύνθετων συστοιχιών των ψηφιακών δεδομένων. Το όνομα του έργου και οι συνεργάτες θα κρατηθούν μυστικά, αλλά είναι γνωστό ότι η αρχική επένδυση θα ανέλθει σε όχι λιγότερο από 200 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, υπήρχαν πληροφορίες ότι η αλληλεπίδραση του XDATA "έργου έρευνας" σε θέματα άμυνας και η υπηρεσία DARPA έχουν προγραμματίσει (ετήσιες δαπάνες ύψους 60 εκατ. δολαρίων). Σύμφωνα με τα συστήματα του έργου θα αναπτυχθεί η αυτοματοποιημένη εξόρυξη μεγάλων ποσοτήτων των διαφόρων δεδομένων.
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πιστεύει ότι τα συστήματα με τα στοιχεία της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν γρήγορα τα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, η χρήση των λεγόμενων memristors υπόσχεται πολλά.
Τα Memristors είναι τσιπ που συνδυάζουν τις λειτουργίες της μνήμης και της ανάλυσης. Τώρα σε συμβατικούς υπολογιστές οι συσκευές που επιτελούν τις λειτουργίες αυτές διαχωρίζονται και βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του ηλεκτρικού συστήματος. Κάθε μονάδα υπολογιστή έχει συνδεθεί μόνο με τα γειτονικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Αυτό επιβραδύνει σημαντικά τη λειτουργία της συσκευής υπολογιστών (και είναι αναποτελεσματική από ενεργειακής απόψεως). Ως εκ τούτου, ακόμη και οι πιο ισχυρότεροι υπερυπολογιστές δεν μπορούν, για παράδειγμα, να αναγνωρίζουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο στην βάση δεδομένων τους σε ένα δεύτερο (το ανθρώπινο νευρικό σύστημα αντιμετωπίζει αυτήν την εργασία σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου).
Πρόσφατα, επιστήμονες από το εργαστήριο HRL και το Πανεπιστήμιο του Michigan έχουν επιδείξει την πρώτη λειτουργική σειρά memristor βάση συμπληρωματικής λογικής ενός μεταλλικού- οξειδίο ημιαγωγού (CMOS). Είναι ενδιαφέρον,'οτι το έργο αυτό επίσης εποπτεύεται από την DARPA. Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει καθετοποιημένα υβριδικά ηλεκτρονικά κυκλώματα που συνδυάζουν νέα memristors με CMOS τσιπ. Αυτό το υβρίδιο έχει δείξει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως τα memristors μπορούν να αποθηκεύουν δεδομένα με πυκνότητα 30 gigabytes ανά τετραγωνικό εκατοστό. Προς το παρόν πρόκειται για ένα ρεκόρ στον τομέα της μικροηλεκτρονικής.
Ίσως, οι νέοι υπολογιστές του Πενταγώνου, πρέπει να βασίζονται στην τεχνολογία αυτή. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η χρήση των memristors θα αυξήσουν την ταχύτητα επεξεργασίας εκατό χιλιάδες φορές περισσότερο. Επιπλέον, η χρήση τους ανοίγει τη δυνατότητα για τη δημιουργία σύνθετων ευφυών μηχανών που μπορούν να «κατανοήσουν» τι συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο.
Το Στρατιωτικό Τμήμα ανακοίνωσε επίσης ότι εκτός από μια νέα γενιά υπερυπολογιστών, που θα ασχοληθεί μόνο με την ανάλυση, σχεδιάζουν να αναπτύξουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για διάφορα στρατιωτικά αυτοματοποιημένες συσκευές, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτά, πάνω απ 'όλα, θα είναι τα συστήματα "οπτικής νοημοσύνης". Θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ειδικούς αλγόριθμους επεξεργασίας δεδομένων που επιτρέπουν στους αισθητήρες UAV να αγνοήσουν άσχετα γεγονότα, και μεταφέρουν μόνο τα σημαντικά στοιχεία στον "εγκέφαλος" τους.
Επιπλέον, οι υπολογιστές αεροσκάφους με στοιχεία της τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται ανιχνεύουν τις σημαντικές πληροφορίες . Αυτό θα τους δίνει την δυνατότητα να εντοπίζουν αυτόματα τον εχθρό. Στο μέλλον, η ανάπτυξη των συσκευών θα επιτρέψει στα ρομπότ όχι απλώς να επιτηρούν τον εχθρό, αλλά, εάν χρειαστεί,και να τον καταστρέφουν.
Όλα αυτά σε πρώτη φάση προβλέπει ότι ο στρατός των ΗΠΑ που αποφάσισε να εφαρμόσει τις ιδέες που παρουσιάζονται σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως ο Εξολοθρευτής. Ωστόσο οι μηχανές που αναπτύχθηκαν υπό την αιγίδα του Πενταγώνου δεν θα είναι σε θέση να σκέφτονται σαν τους ανθρώπους. Προς το παρόν αυτό είναι αδύνατο, κατ 'αρχήν. Σχεδιάζουν μόνο να αυξήσουν την ταχύτητα της ανάλυσης των δεδομένων και την ποιότητα της χρήσης τους. Ως εκ τούτου,οι φόβοι της εξαγοράς των ανθρώπων από τις μηχανές είναι ανυπόστατοι.
PRAVDA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.