• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

    «Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω…»


    Κατά την Μεγάλη Τετάρτη , όπως όλοι οι πιστοί γνωρίζουν, επιτελούμε ανάμνηση του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα. Επίσης φέρεται στη μνήμη μας, η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του. Κι ενώ τα βιβλικά χωρία είναι τόσο συγκινητικά, η σημερινή πολιτική κατάσταση του τόπου μας θυμίζει πολλά από την προδοσία του Ιούδα!..
    ΜΕΓΑΛΗ Τετάρτη σήμερα!.. Κι όπως λέει η Γραφή βρισκόμασε δύο μέρες πριν το Πάσχα, καθώς ο Κύριος ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα, κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι στου λεπρού Σίμωνα, τον πλησίασε μια πόρνη γυναίκα κι άλειψε το κεφάλι Του με πολύτιμο μύρο.
    «Η τιμή του μύρου –λέει- ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια, πολύτιμο άρωμα και γι' αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ' όλους ο Ιούδας. Γνώριζαν οι μαθητές καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε πάντοτε ο Χριστός για την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς. Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε, για να μην αποτραπεί απ' το καλό της σκοπό. Ανέφερε μάλιστα και τον ενταφιασμό Του, προσπαθώντας να αποτρέψει τον Ιούδα από τη προδοσία, αλλά μάταια. Τότε απέδωσε στη γυναίκα την μεγάλη τιμή να διακηρύσσεται το ενάρετο έργο της σε ολόκληρο την οικουμένη.
    Ο Ιερός Χρυσόστομος υποστηρίζει ότι δύο ήταν οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Κύριο. Οι τρεις πρώτοι Ευαγγελιστές αναφέρουν μια και την ίδια γυναίκα, που πήρε την ονομασία πόρνη. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όμως κάνει λόγο για άλλη γυναίκα, αξιοθαύμαστη και σεμνή, τη Μαρία την αδελφή του Λαζάρου, που άλειψε τα άχραντα πόδια Του σκουπίζοντας τα με τις τρίχες των μαλλιών της».
    Κι όχι μόνο!.. Το απόγευμα στις Εκκλησίες μας γίνεται η Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου και στη συνέχεια η τελετή του Νιπτήρος που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης, ο οποίος αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα: α) Τον Ιερό Νιπτήρα, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό. β) Tον Μυστικό Δείπνο. γ) Tην Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και δ) Tην προδοσία του Ιούδα, η οποία και σηματοδοτεί την αρχή των Παθών του Χριστού.
    Είναι αλήθεια ότι κάθε λέξη, κάθε παράγραφος του Ευαγγελίου συγκινεί τις ευαίσθητες καρδιές των πιστών. Δονεί και πάλλει τις θρησκευόμενες ψυχές όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών! Κι αυτοί ακόμη που δεν πιστεύουν, τούτες τις ημέρες, ας λένε! Είμαι βέβαιος ότι μπροστά σ’ αυτό το θεϊκό μεγαλείο και οι ίδιοι βρίσκονται σε περίσκεψη και περισυλλογή.
    Οι μόνοι οι οποίοι «αγρόν ηγόρασαν» είναι οι πολιτικοί μας. Και μην τους βλέπετε που για να πάρουν μερικά «ψηφουλάκια» δεν άφησαν εκκλησία για εκκλησία, ξωκλήσι για ξωκλήσι και μοναστήρι για μοναστήρι!.. Μέχρι και στον Οικουμενικό Πατριάρχη «έφθασε η χάρη τους» για να πάρουν τις ευλογίες του, μπροστά στον φακό της κάμερας! Μη με παρεξηγήσετε που θα το πω, αλλά θα φθάσουμε στο σημείο να βλέπουμε  ακόμη και την … Αλέκα Παπαρήγα να ψέλνει το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» ή το «Χριστός Ανέστη»!...
    Γελάω που τα γράφω, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα πάντα για την ψήφο! Και αντί αυτοί οι πολιτικοί να κάνουν τα πάντα για να ξεβρομίσει ο τόπος, που όζει κυριολεκτικά από τα σκάνδαλα και τις αποπνικτικές δυσοσμίες των «λαμογιών» τους, κάνουν ό,τι μπορούν για ν’ αποδείξουν ότι είναι ανάξιοι της αποστολής των!
    Θα τ’ ακούσατε σήμερα: Υψηλότατο πρώην κυβερνητικό στέλεχος του ΠαΣοΚ οδηγήθηκε σιδηροδέσμιο στον εισαγγελέα! Τόσα χρόνια, όμως, τον είχαν αφήσει ελεύθερο να κάνει υψιπετείς δηλώσεις και να παραχωρεί αποκλειστικές συνεντεύξεις στον κ. Παπαχελά για ν’ αποδείξει την αθωότητά του. Αλλά, βλέπετε, τώρα πάμε σε εκλογές και πρέπει να αποδείξουμε ότι το Κράτος και οι νόμοι λειτουργούν σαν ρολόϊ!
    Κούνια που τους κούναγε!... Νομίζουν ότι μ’ αυτά τα τερτίπια θα ξεγελάσουν τον κόσμο!.. Πως για μία ακόμη φορά θα καταφέρουν να του υφαρπάξουν την ψήφο και στη συνέχεια, με την ησυχία τους, να λάβουν τα πιο σκληρά και απάνθρωπα μέτρα για να εξοντώσουν τον ελληνικό λαό που τάχα μου-τάχα μου αγαπάνε!, ενώ στην πραγματικότητα πολλοί εξ αυτών, ιδίως οι κυβερνώντες, έχουν σκύψει και προσκυνάνε τις κάθε λογής Τρόϊκες!
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, θυμήθηκε μια φράση του Πωλ Κλοντέν, που έλεγε ότι «τα δύσκολα είναι για τους γενναίους».
    Σύμφωνοι!.. Αλλά και ο αυτοχειριασμός του 77χρονου συνταξιούχου στο Σύνταγμα και η πολιτική πράξη, που έκανε, γενναία ήταν - και μάλιστα με το παρά πάνω!..  Εκεί, όμως, πρέπει να καταλήξουμε όλοι;
    Με σεβασμό και τιμή
    ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ