• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

    NASA: Οι πάγοι αυξάνονται και δε μειώνονται στην Ανταρκτική

    Νέα μελέτη της NASA φέρνει τα πάνω κάτω σε όσα γνωρίζαμε μέχρι στιγμής για την Ανταρκτική. Συμφωνία με την Εθνική Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία η Ανταρκτική παγώνει ξανά. Για την ακρίβεια φαίνεται πως ανακτά τα χαμένα κομμάτια του πάγου που είχαν λιώσει λόγω της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου.
    Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση δορυφορικών δεδομένων, η μελέτη, αν και δεν αρνείται την υπερθέρμανση του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων, την ίδια ώρα, σημειώνει ότι τα τελευταία 10.000 χρόνια, ο πάγος της Ανταρκτικής έχει αυξηθεί λόγω των χιονοπτώσεων.

    Η NASA πιο συγκεκριμένα , χρησιμοποίησε δορυφορικές φωτογραφίες για να αναλύσει το πάχος των πάγων της Ανταρκτικής, όπου και διαπιστώθηκε ότι από το 1992 έως το 2001 η Ανταρκτική κέρδιζε 112 δισ. τόνους πάγου κάθε χρόνο, ποσότητα η οποία περιορίστηκε στους 92 δισ. τόνους κάθε χρόνο από το 2003 έως το 2008.
    "Συμφωνούμε με άλλες μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση του πάγου στην Ανταρκτική Χερσόνησο και στην περιοχή Thwaites and Pine Island στη Δυτική Ανταρκτική" δήλωσε ο Jay Zwally, συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στις 30 Οκτωβρίου στην Journal of Glaciology.
    Σύμφωνα με την μελέτη η Ανταρκτική, ενώ προκαλούσε την άνοδο της θάλασσας κατά 0,27 χιλιοστά κάθε χρόνο, τώρα, λόγω του παγώματος ρίχνει την επιφάνεια της θάλασσας παγκοσμίως κατά 0,23 χιλιοστά τον χρόνο.
    "Στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, ο αέρας έγινε πιο ζεστό και υπήρξε περισσότερη υγρασία σε όλη την ήπειρο, διπλασιάζοντας την ποσότητα του χιονιού», δήλωσε ο Zwally.
    Το πρόβλημα σε αυτή την εξέλιξη σύμφωνα με την NASA, ότι αφού για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως δεν ευθύνεται η Ανταρκτική, τότε κάποιος άλλος ευθύνεται για αυτό, όμως αυτή την ώρα κανείς δεν γνωρίζει ποιος.
    Η NASA προειδοποιεί ότι σε 20 με30 χρόνια η Ανταρκτική μπορεί να αρχίσει να λιώνει, καθώς προβλέπεται μείωση των χιονοπτώσεων σε τέτοιο επίπεδο που δεν θα βοηθούν στην διατήρηση των παγετώνων.
    ΠΗΓΗ: nasa.gov

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ