Στο όνομα της αντιτρομοκρατίας, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε την Τρίτη τον νόμο που θα δίνει τη δυνατότητα στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες να συλλέγουν συλλήβδην μεταδεδομένα.
Ο νόμος, γνωστός και ως γαλλικός «Patriot Act», προκαλεί τις σφοδρές αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων και ακτιβιστών υπέρ της προστασίας της ιδιωτικότητας.
Ο νέος νόμος, τον οποίον στηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, περιλαμβάνεται σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση στον απόηχο των επιθέσεων του περασμένου Ιανουαρίου με τους 17 νεκρούς.
Στόχος, επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους γάλλοι αξιωματούχοι, είναι η πλήρης αναμόρφωση ενός παρωχημένου νομικού πλαισίου για την κατασκοπεία, κατά το πρότυπο των αμερικανικών προσπαθειών αναβάθμισης των υπηρεσιών παρακολούθησης μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Βάσει του νέου νόμου, οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής παρακολούθησης της χώρας – το γαλλικό ισοδύναμο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) – θα έχουν πρόσβαση σε μία ευρεία γκάμα εργαλείων υψηλής τεχνολογίας, με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για το κυνήγι των τρομοκρατών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας θα μπορούν διά νόμου να παρακολουθούν ιδιωτικές κατοικίες και να ελέγχουν άμεσα ηλεκτρονικά δεδομένα ύποπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
Παρά τον εκσυγχρονιστικό χαρακτήρα του επιχειρεί να προσδώσει η κυβέρνηση Βαλς στις νέες μεθόδους παρακολούθησης, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τα νέα μέτρα κάνοντας ανοιχτά λόγο για γάλλο Μεγάλο Αδελφό. Ενα από τα πιο βασικά επιχειρήματά τους είναι ότι η εισήγηση του νομοσχεδίου είχε πραγματοποιηθεί πολύ πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Ακόμη κι έτσι όμως, φαίνεται πως η Γαλλία θα δυσκολευτεί πολύ – αν μπορέσει – να ξεπεράσει το σοκ του Charlie Hebdo και της δραματική ομηρείας στο εβραϊκό παντοπωλείο.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στη γαλλική ιστοσελίδα Atlantico, σχεδόν τα δύο τρίτα των Γάλλων είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τις προσωπικές τους ελευθερίες στον βωμό της πάταξης του εξτρεμισμού. Μόνο το 32% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι αντιτίθενται στην ψήφιση του νέου νόμου, αν και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά στους νέους ανθρώπους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.