• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

    Ετοιμάστε τηλεσκόπια και κιάλια! Ορατός από τη Γη αστεροειδής μεγάλος όσο πέντε γήπεδα ποδοσφαίρου!

    Ένας αστεροειδής με μέγεθος όσο πέντε γήπεδα ποδοσφαίρου πλησιάζει τη Γη και αναμένεται να περάσει τη Δευτέρα. Θα είναι ορατός με ισχυρά κιάλια που σίγουρα αξίζει να πάρετε! Την επόμενη φορά που ένας τέτοιος αστεροειδής θα μπορούσε να είναι τόσο κοντά, θα είναι και πάλι το 2027.


    Στο κοντινότερο σημείο με τη Γη, ο αστεροειδής 2004 BL86 θα είναι σε απόσταση 1,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, η οποία είναι- περίπου τρεις φορές η απόσταση από τη Γη στη Σελήνη. Εκτιμάται ότι θα είναι 0,5 χιλιόμετρα σε διάμετρο και έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως δυνητικά επικίνδυνος.

    Ένα διαστημικό αντικείμενο θεωρείται «δυνητικά επικίνδυνο» αν διασχίζει την τροχιά της Γης σε απόσταση μικρότερη από 0,05 AU (περίπου 19,5 αποστάσεις από τη Γη στη Σελήνη) και αν η διάμετρος του υπερβαίνει τα 100-150 μέτρα. Αντικείμενα αυτού του μεγέθους είναι αρκετά μεγάλα ώστε να προκαλέσουν μια άνευ προηγουμένου καταστροφή, ή να δημιουργήσουν ένα τσουνάμι σε περίπτωση που πέσουν στον ωκεανό.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τους αστρονόμους, δεν υπάρχει καμία απειλή σύγκρουσης με τον πλανήτη μας αυτή τη φορά.

    «Αν και δεν αποτελεί απειλή για τη Γη για το εγγύς μέλλον, είναι μια σχετικά στενή προσέγγιση από ένα σχετικά μεγάλο αστεροειδή, έτσι ώστε να μας παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουμε και να μάθουμε περισσότερα», είπε ο Don Yeomans από το πρόγραμμα Near Earth Object Program του εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA.

    Οι αστρονόμοι συνιστούν να προσπαθήσετε να αρπάξετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να εντοπίσετε έναν αστεροειδή στον ουρανό. Η θέαση θα είναι δυνατή στις 26 Ιανουαρίου 23:07μ.μ.-23:52μ.μ. ET (4:07 και 4:52 GMT).

    Θα φανεί καλύτερα στην Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική. Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα είναι σε θέση να το παρατηρήσουν με μικρά τηλεσκόπια, ή ακόμη και ισχυρά κιάλια.
    ΠΗΓΗ
    iplani

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ