• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

    Και η Λετονία στο ευρώ

    Η Λετονία επισήμως στην οικογένεια του ευρώ
    Το 2014 ήρθε κι έφερε ακόμη ένα, το 18ο, μέλος στην Ευρωζώνη, αφού πια η Λετονία έχει ως νόμισμά της στο ευρώ. 
    Οι πρώτοι που πήραν στα χέρια τους το νέο νόμισμα ("σήκωσαν" από ΑΤΜ συμβολικά από 10 ευρώ) ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας, Βαλντις Ντομπρόβσκις και ο υπουργός Οικονομικών, Αντρις Βιλκς. Παρόντες στην εκδήλωση που έγινε στη Ρίγα και ο πρωθυπουργός της Εσθονίας (της πρώτης από τις βαλτικές χώρες που μπήκε το ευρώ), Αντρους Ανσιπ. 
    333 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ως νόμισμά τους το ευρώ

    «Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τη Λετονία ως το 18ο μέλος της ζώνης του ευρώ. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, όχι μόνο για τη Λετονία αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη, η οποία παραμένει σταθερή, ελκυστική και ανοιχτή σε νέα μέλη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Στο χείλος της χρεοκοπίας το 2008, η Λετονία κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση μέσω αυστηρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων για να γίνει η δεύτερη χώρα της Βαλτικής που υιοθέτησε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Η γειτονική Εσθονία εντάχθηκε το 2011 και η Λιθουανία αναμένεται να υπογράψει το 2015.

    Προκειμένου να είναι πιο ήπια η μετάβαση στο νέο νόμισμα, 22 υποκαταστήματα των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας θα είναι ανοιχτά το απόγευμα της 1ης Ιανουαρίου και σχεδόν όλα τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης θα διανέμουν ευρώ.

    newsit.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ