• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

    Ο Σαμαράς διανυκτέρευσε στην Κεφαλονιά -«Ηθελα να δω ο ίδιος τις συνέπειες του σεισμού»...

    Έφθασε χθες το βράδυ στην Κεφαλλονιά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αντί για την Αθήνα αποφάσισε να επισκεφτεί το σεισμόπληκτο νησί του Ιονίου.



    «Ήθελα να δω ο ίδιος τις συνέπειες του σεισμού. Θα κάνουμε τώρα μία πρώτη σύσκεψη. Απόψε θα κοιμηθούμε εδώ και αύριο το πρωί θα δούμε περισσότερα και θα έχουμε να πούμε περισσότερα» δήλωσε κατά την άφιξή του ο κ. Σαμαράς και στην συνέχεια έλαβε μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο από το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» αποτελεί το κέντρο επιχειρήσεων σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, και ενημερώθηκε αναλυτικά για την μέχρι τώρα κατάσταση στο νησί.

    Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές στο Ληξούρι για να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.



    «Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς» ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί και παρακολουθεί από κοντά τη σεισμική ακολουθία.

    «Ξέρουμε ακριβώς πού είναι το σεισμικό ρήγμα, ξέρουμε πώς είναι η σεισμική διαδικασία και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά» σημείωσε ο κ.Λέκκας και πρόσθεσε ότι «με σεισμό της τάξης των 6 βαθμών δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετάθεσης της σεισμικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων».

    Ο καθηγητής Γεωλογίας υποστήριξε μάλιστα ότι θα ήταν καλό να υπήρχε ένας σεισμός έως 5,4 βαθμούς στην Κεφαλονιά «έτσι ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».

    Ερωτηθείς για την εκτίμησή του ότι δεν θα ξεπεράσουν οι μετασεισμικές δονήσεις τα 5,4 Ρίχτερ, ο κ. Λέκκας τόνισε χαρακτηριστικά:

    «Αυτό εξάγεται από την εμπειρία που έχουμε από σεισμούς και μετασεισμούς από όλον τον κόσμο. Κάπου εκεί θα πρέπει να είναι ο κύριος μετασεισμός. Βέβαια δεν ακολουθείται αυτό σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά σε ένα ποσοστό της τάξεως του 90% έχουμε μια τέτοια διαδικασία. Θα ήταν καλό να υπήρχε ένας τέτοιος σεισμός έτσι ώστε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».



    iefimerida.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ