• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

    Εντυπωσιακές εικόνες από τον μικροπλανήτη «Δήμητρα» από το διαστημόπλοιο Dawn

    Εντυπωσιακές λεπτομέρειες από τους κρατήρες του μικρότερου πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος, της Δήμητρας (Ceres), έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.
    Πλησιάζοντας σε απόσταση 240 μιλίων (περίπου 386 χιλιομέτρων) στις 10 Δεκεμβρίου, το ρομποτικό διαστημόπλοιο Dawn κατέγραψε πλάνα από το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη.
    Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, το διαστημόπλοιο απαθανάτισε σημεία με υψηλή λευκαύγεια στην επιφάνεια της «Δήμητρας», τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να εξηγηθούν από την παρουσία πάγου, αλάτων ή ορυκτών.
    Η «Δήμητρα» αποτελεί τον μόνο πλανήτη που βρίσκεται μέσα στην Κύρια Ζώνη Αστεροειδών, ενώ επίσης είναι ο πρώτος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε ποτέ, την πρωτοχρονιά του 1801 από τον Τζουζέπε Πιάτζι, στο αστεροσκοπείο του Παλέρμο της Σικελίας.
    Στην αρχή ο Πιάτζι πίστευε ότι είχε ανακαλύψει ένα καινούργιο άστρο ή έναν κομήτη, ωστόσο όταν διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για μικρό πλανήτη που περιφερόταν γύρω από τον Ήλιο, του έδωσε το όνομα της θεάς - αρχαίας προστάτιδας της Σικελίας, αφού και οι πλανήτες είχαν ονόματα αρχαίων Ελλήνων Θεών.
    Σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι ο μεγαλύτερος από τους αστεροειδείς της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών.

    pronews

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ