• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

    Τα παρατεταμένα ωράρια εργασίας «ένοχα» για εγκεφαλικά επεισόδια και στεφανιαία νόσο

    Η υγεία είναι επακόλουθο της έλλειψης στρες και πίεσης, καθώς και ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής που στην ιδανική μορφή του περιλαμβάνει και σωματική άσκηση. Ολα αυτά δεν μπορεί να περικλείει ένα πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα εργασίας, το οποίο, βάσει νέας μελέτης, αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες επιβλαβών συνεπειών στην υγεία.
    Ο Έλληνας το λέει πιο... λαϊκά, η πολύ δουλειά τρώει τον αφέντη. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» η πολύ διαδεδομένη πρακτική σε ορισμένες χώρες και πολλές επιχειρήσεις, των παρατεταμένων ωραρίων εργασίας, συνδέεται άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.
    Από τα στοιχεία ερευνών που αφορούν 600.000 πολίτες στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν κάποιος εργάζεται περισσότερες από 55 ώρες την εβδομάδα διατρέχει κατά 33% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και κατά 13% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει στεφανιαία νόσο σε σχέση με κάποιον ο οποίος εργάζεται 35 με 40 ώρες την εβδομάδα.
    Το συμπέρασμα εξήχθη ύστερα από την παρακολούθηση για 7 με 8 χρόνια ανδρών και γυναικών που δεν παρουσίαζαν κανένα διαγνωσμένο καρδιαγγειακό νόσημα κατά την έναρξη της έρευνας.
    Οι επιστήμονες συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων -κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ ή έλλειψη σωματικής άσκησης, επισημαίνει η έρευνα.
    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου δεν εμφανίζεται ξαφνικά μόνο όταν κάποιος ξεπερνά τις 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα αλλά αυξάνεται παράλληλα με τη διάρκεια της εργασίας: δηλαδή αυτοί που εργάζονται από 41 ως 48 ώρες την εβδομάδα διατρέχουν κατά 10% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ όσοι εργάζονται από 49 ως 54 ώρες εβδομαδιαίως διατρέχουν κατά 27% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση πάντα με αυτούς που εργάζονται 35 έως 40 ώρες την εβδομάδα.
    «Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το γεγονός ότι τα μακρά ωράρια εργασίας συνδέονται με μια σημαντική αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και ίσως μιας στεφανιαίας νόσου», υπογραμμίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο University College του Λονδίνου Μίκα Κιβιμάκι, ένας από τους συντελεστές της έρευνας.
    Ο ρόλος που παίζει το στρες σε πολλά καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταξύ των οποίων τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια, έχει ήδη αποτελέσει το αντικείμενο πολλών ερευνών. Αντιθέτως, τα ωράρια εργασίας δεν είχαν ποτέ μέχρι σήμερα μελετηθεί με τέτοια ακρίβεια.
    Σε σχόλιo του που δημοσιεύεται μαζί με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο καθηγητής Ούρμπαν Τζάνλερτ του σουηδικού πανεπιστημίου Umea υπενθυμίζει ότι μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ (Οργανισμού για την Οικονομική Ανάπτυξη και Συνεργασία), η Τουρκία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων που απασχολούνται περισσότερες από 50 ώρες εβδομαδιαίως (43%), ενώ η Ολλανδία είναι αυτή που έχει το χαμηλότερο ποσοστό (1%).
    Ακριβώς πίσω από την Τουρκία ακολουθεί το Μεξικό (28,8%) και η Νότια Κορέα (27,1%). Η Γαλλία βρίσκεται στην 9η θέση (8,7%), ενώ στην Γερμανία μόνον το 5,6% εργάζεται περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα τον Απρίλιο από τον ΟΟΣΑ.
    Τέλος, ο σύμβουλος Καρδιολογίας Τιμ Τσίκο, ο οποίος δεν μετείχε στην έρευνα, επισημαίνει ότι ίσως περισσότερο σημαντικό από τη μείωση των εργασιακών ωραρίων -πράγμα που μπορεί να είναι «από δύσκολο έως ακατόρθωτο»- είναι «οι περισσότεροι από εμάς να μπορούμε να περιορίσουμε τον καθιστικό τρόπο ζωής, να αυξήσουμε την σωματική μας άσκηση και να βελτιώσουμε την διατροφή μας».

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ