Φέρνουν στην Ελλάδα 1.000 ΑΤΜ για bitcoin – Εγκαθίστανται μέσα στον Οκτώβριο – Τι είναι τα bitcoin
O Θάνος Μαρίνος, ιδρυτής της BTCGreece ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNBC πως το πρώτο λανσάρισμα των ΑΤΜ θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον ίδιο «η δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα υποστηρίζει την τεχνολογία των Bitcoin στην Ελλάδα, πρόκειται για προσωπικό του όραμα. Ανέφερε, επίσης, πως εάν όλα πάνε καλά, τα ΑΤΜ θα λανσαριστούν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2015.»
Η BTCGreece η πρώτη εταιρία συναλλαγών με bitcoin, σχεδιάζει την εγκατάσταση 1.000 Bitcoin ATM σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα των Bitcoin, Cubits.
Και επισημαίνει ότι «ο ψηφιακός αυτός τρόπος συναλλαγών έχει αποτελέσει λύση για αρκετούς, ήδη, που θέλουν να παρακάμψουν το σύστημα των εν ενεργεία κεφαλαιακών ελέγχων, οι οποίοι μετρούν ήδη δύο και πλέον μήνες και εμποδίζουν πολλές τραπεζικές ενέργειες, δυσκολεύοντας κατά πολύ εταιρίες οι οποίες πρέπει να αποπληρώσουν συνεργάτες στο εξωτερικό.»
Τα ΑΤΜ θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους χρήστες τη μετατροπή σκληρού νομίσματος στο ψηφιακό, και το αντίθετο. Μέχρι τώρα η BTCGreece δεν έχει κάποιο ΑΤΜ στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά ο κ. Μαρίνος αναφέρει πως έχει ήδη λάβει παραγγελίες για 300 ΑΤΜ Bitcoin...
Τι είναι τα bitcoin – Μια έρευνα του pcsteps.gr
Ακούμε ολοένα και πιο συχνά για το Bitcoin: για την ακραία άνοδο και πτώση στην αξία του, για επιχειρήσεις που το υιοθετούν σαν τρόπο πληρωμής, για επενδύσεις, για ψηφιακές ληστείες. Στο σημερινό άρθρο θα εξετάσουμε τι είναι το Bitcoin, πώς δημιουργήθηκε, και τη σύντομη αλλά εντυπωσιακή ιστορία του.
Το Bitcoin είναι πιθανώς η μεγαλύτερη αλλαγή στο χρηματοοικονομικό σύστημα εδώ και έναν αιώνα. Μεγαλύτερη, ενδεχομένως, και από την πρώτη εμφάνιση των πιστωτικών καρτών.
Η παραγωγή του, η αποθήκευσή του, και η διακίνησή του, και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.
Για να είμαστε πιο ακριβείς και επιστημονικοί, το Bitcoin είναι ένα peer-to-peer σύστημα πληρωμών και ένα ψηφιακό συνάλλαγμα ανοιχτού κώδικα.
Ουσιαστικά ανήκει στην κατηγορία cryptocurrency, καθώς χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογραφίας για τη δημιουργία και διαχείριση των χρημάτων, και για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών.
Πώς δημιουργήθηκε το Bitcoin
Η ιδέα ενός distributed crypto-currency προτάθηκε εν μέρει το 1998 από τον Wei Dai, στη mailing list της ομάδας ακτιβιστών Cypherpunks, που προωθούν ενεργά τη χρήση ισχυρής κρυπτογραφίας.
Εντούτοις, χρειάστηκαν δέκα χρόνια, και ίσως η κατάρρευση της Lehman Brothers, μέχρι να υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις πρακτικής εφαρμογής αυτής της ιδέας.
Το 2008, πιθανότατα με έμπνευση την οικονομική κρίση, έγινε η πρώτη επιστημονική δημοσίευση που περιέγραφε το bitcoin.
To 2009 το Bitcoin έκανε την πρώτη του λειτουργική εμφάνιση, με την κυκλοφορία του πρώτου client ανοιχτού κώδικα, και την δημιουργία των αντίστοιχων Bitcoins.
Ο συγγραφέας της δημοσίευσης και δημιουργός του αντίστοιχου λογισμικού παρέμεινε ανώνυμος, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto.
Η πραγματική ταυτότητά του, ή ακόμα και το αν πρόκειται για ένα άτομο ή για μία ομάδα, παραμένει ένα μυστήριο μέχρι και σήμερα.
Φυσικά, επειδή το internet λατρεύει ένα καλό μυστήριο, πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο αυτό.
Ανάμεσα στην πληθώρα θεωριών, αρκετές είναι σχετικά λογικές, υποδεικνύοντας υποψηφίους με τα κατάλληλα προσόντα: μαθηματικές ιδιοφυΐες, επιστήμονες των υπολογιστών, οικονομικούς κοινωνιολόγους με γνώσεις προγραμματισμού, και ομάδες κρυπτογράφων.
Υπάρχουν βέβαια και οι "άντε γεια" θεωρίες, όπως πχ ότι οι εταιρείες Samsung, Toshiba, Nakamichi και Motorola κρύβονται πίσω από το Bitcoin. Γιατί δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουν, ολόκληρες πολυεθνικές, από το να παίζουν με ψηφιακά νομίσματα...
Αυτό που ξέρουμε είναι πως ο Satoshi Nakamoto για μεγάλο διάστημα έδινε το παρόν σε διάφορα forum σχετικά με το Bitcoin, απαντώντας σε ερωτήσεις.
Ύστερα, την άνοιξη του 2012 εξαφανίστηκε από προσώπου Internet, και έκτοτε δεν έχει ξαναδώσει ψηφιακά σημεία ζωής.
Από το 2009 μέχρι και τις αρχές του 2010 το Bitcoin δεν είχε καμία απολύτως αξία. Τον Απρίλιο του 2010 ξεκίνησαν οι πρώτες συναλλαγές στις χρηματαγορές, με την αξία του κάθε Bitcoin να μην ξεπερνάει τα 0,14 δολάρια.
Εκείνο το διάστημα έγινε και η πρώτη εμπορική συναλλαγή με το νέο ψηφιακό νόμισμα. Στις 18 Μαΐου το μέλος του Forum BitcoinTalk.org, Laszlo Hanyecs προσέφερε 10.000 bitcoins σε όποιον του παρήγγειλε δυο πίτσες.
Τέσσερις ημέρες αργότερα, το μέλος Jarcos δέχτηκε τη συναλλαγή, και ο Laszlo έλαβε τις δύο παρακάτω πίτσες "The Works" από την αλυσίδα Papa John's.
Δεν θα μπορούσε να μαντέψει πως την άνοιξη του 2011, τα 10.000 εκείνα bitcoin θα έφταναν να αξίζουν 272.329 δολάρια.
Αυτό συνέβη μετά από ένα άρθρο του Forbes για το crypto-currency και μια δημοσίευση στο Gawker σχετικά με τη χρήση του bitcoin από εμπόρους ναρκωτικών.
Τα άρθρα αυτά, εκτός του ότι ενημέρωσαν τον κόσμο πως υπάρχουν τα Bitcoins, ανέβασαν το ενδιαφέρον και τη ζήτηση για το νέο νόμισμα, και άρα την αξία του.
Πάντως ο Laszlo δεν ένιωσε άσχημα για την αγορά του. Όπως δήλωσε, "Η πίτσα ήταν πολύ καλή".
Αν αυτό σας φαίνεται εντυπωσιακό, τότε αναλογιστείτε πως στα στις αρχές Δεκεμβρίου 2013 το Bitcoin είχε φτάσει να αξίζει μεταξύ 1200-1400 δολαρίων το καθένα (αναλόγως του Bitcoin Exchange), κάνοντας την πίτσα εκείνη να αξίζει περίπου όσο ένα ιδιωτικό νησί.
Στον αντίποδα, βέβαια, στα μέσα Δεκεμβρίου και μέσα σε λιγότερη από μία ημέρα, η αξία του bitcoin έπεσε κάτω από τα 550 δολάρια.
To site Ounce.me, μάλιστα, μαζί με το bitcoin, το χρυσό και το πετρέλαιο, αναφέρει και την αξία των δύο εκείνων τεμαχίων πίτσας Bitcoin, που έχει πέσει στα 8,35 εκατομμύρια δολάρια.
Ένας από τους ακριβέστερους τρόπους να ξέρουμε την τρέχουσα αξία του Bitcoin είναι η σελίδα http://preev.com/, η οποία εξετάζει πολλαπλά Bitcoin Markets και βγάζει το μέσο όρο της αξίας, με βάση τον όγκο συναλλαγών.
Ακόμα και για όσους είμαστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία - πόσο μάλλον για όσους δεν είναι - η ίδια η ύπαρξη του Bitcoin δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα.
Στο κάτω-κάτω, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που ένα νόμισμα δημιουργείται χωρίς κάποια κεντρική αρχή (κυβέρνηση, τράπεζα, Rothschild, Ναΐτες, Μασόνοι, Illuminati κλπ) να το ελέγχει και να το υποστηρίζει.
Ο τρόπος να αποθηκεύσουμε τα bitcoin και να κάνουμε αγορές με αυτά είναι ένα ψηφιακό "πορτοφόλι" (bitcoin wallet). Το πορτοφόλι αυτό μπορεί να βρίσκεται είτε σαν πρόγραμμα στον υπολογιστή μας, είτε να φιλοξενείται σε κάποια ιστοσελίδα, πχ ένα Bitcoin Exchange.
Κάθε Bitcoin wallet έχει μια μοναδική διεύθυνση, η οποία χρησιμοποιείται για να γίνονται οι μεταφορές bitcoins ανώνυμα.
Ουσιαστικά, το σύνολο των bitcoin είναι μοιρασμένο στα Bitcoin wallets των ατόμων και των εταιρειών που συμμετέχουν στο δίκτυο του νομίσματος. Γι' αυτό λέμε πως το σύστημα είναι της μορφής peer to peer, καθώς εξαρτάται από τους χρήστες (peers) και όχι από κάποιο κεντρικό server πχ μιας τράπεζας.
Όταν γίνεται μια συναλλαγή (πχ μια αγοραπωλησία) με Bitcoin, το σύστημα επιβεβαιώνει τις διευθύνσεις των δύο διαφορετικών wallets, του αγοραστή και του πωλητή.
Στη συνέχεια, χρειάζεται να γίνουν κάποιοι περίπλοκοι μαθηματικοί υπολογισμοί, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα της συναλλαγής.
Οι υπολογισμοί αυτοί είναι απαραίτητοι για τους αλγόριθμους κρυπτογράφησης που προστατεύουν το σύστημα, οι οποίοι βασίζονται σε μαθηματικά πρωτόκολλα ασφαλείας.
Αφότου γίνουν οι πράξεις, κάθε έγκυρη συναλλαγή καταγράφεται. Τα δεδομένα της καταγραφής της συναλλαγής (block) προστίθεται σε ένα δημόσιο αρχείο καταγραφών (log) που ονομάζεται Blockchain.
Πώς παράγονται τα Bitcoin? Είναι ασφαλή?
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες όσον αφορά την ίδια την ιδέα των χρημάτων, είναι να είναι διαθέσιμα σε συγκεκριμένη ποσότητα. Αν ήταν απεριόριστα, δεν θα είχαν καμία αξία.
Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς πως, στην Αμερική, η ποινή για παραχάραξη νομισμάτων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15 χρόνια, περισσότερο, υπό προϋποθέσεις, από καταδίκη για φόνο δευτέρου βαθμού.
Στη Νιγηρία, η ποινή για παραχάραξη είναι ισόβια κάθειρξη.
Είναι λοιπόν να αναρωτιέται κανείς. Τα συμβατικά χαρτονομίσματα κατασκευάζονται από κρατικά νομισματοκοπεία, με ειδικό υλικό (που είναι περισσότερο ύφασμα, παρά χαρτί), ειδικό μελάνι και έχουν δεκάδες κρυφά χαρακτηριστικά ασφαλείας, υδατογραφήματα κλπ. Και για να παραχθούν νέα, πχ λόγω φθοράς των παλιών, τα φθαρμένα χαρτονομίσματα καταστρέφονται, ώστε ο αριθμός τους να είναι σταθερός.
Σε ένα εντελώς ψηφιακό νόμισμα, όμως, όταν μάλιστα δεν ελέγχεται από καμία κεντρική αρχή, και δεν υπάρχουν καν νόμοι για να το προστατεύουν, ποιος εμποδίζει ένα hacker (ή και τον οποιονδήποτε, εδώ που τα λέμε) να δημιουργήσει 1 δισεκατομμύριο ή και 1 τρισεκατομμύριο από αυτά με λίγα κλικ στον υπολογιστή του?
Ευτυχώς, ο μυστηριώδης δημιουργός του Bitcoin έχει προβλέψει για αυτό, και μάλιστα με ένα τρόπο που είναι ιδιοφυής.
Ο τρόπος που λειτουργεί το όλο δίκτυο του Bitcoin είναι αρκετά τεχνικός και έχει να κάνει με ορολογίες που συναντώνται σε συστήματα κρυπτογράφησης (sha-256 hash functions, hashes, proof-of-work systems, cryptographic nonses κλπ).
Επειδή όμως δεν είμαστε cryptosteps.gr, θα επιχειρήσω να απλοποιήσω τη διαδικασία όσο γίνεται, για να είναι κατανοητή από όλους.
Το κλειδί για τη λειτουργία του Bitcoin είναι τα blocks, που προαναφέραμε, και η επιβεβαίωση των συναλλαγών.
Για να επιβεβαιωθεί κάθε συναλλαγή ως έγκυρη, θα πρέπει το block που την περιγράφει να "λυθεί" - δηλαδή, τα δεδομένα που περιέχει, με την κατάλληλη επεξεργασία, πρέπει να επιστρέφουν ένα μαθηματικό αποτέλεσμα συγκεκριμένης μορφής, που να αποδεικνύει τη γνησιότητα του block.
Αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλεια όλου του συστήματος, έτσι ώστε να μην μπορούν υπάρξουν πλαστά block για συναλλαγές που δεν έγιναν, να μην μπορούν να παραποιηθούν συναλλαγές με διαφορετικά ποσά ή, το σημαντικότερο, να μην μπορούν να γίνουν συναλλαγές με Bitcoin που δεν προέκυψαν από μια έγκυρη συναλλαγή.
Μάλιστα, το σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε κάθε νέο block να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα και του προηγούμενου block, σαν αλυσίδα (=chain, εξ' ου και όλο το αρχείο καταγραφής ονομάζεται blockchain). Ταυτόχρονα, όμως, όσο μεγαλώνει η αλυσίδα, τόσο πιο περίπλοκη υπολογιστικά γίνεται η διαδικασία επίλυσης των blocks.
Επειδή δεν υπάρχει ένας κεντρικός server που να αναλάβει τους υπολογισμούς, ο φόρτος εργασίας μοιράζεται στους χρήστες που θέλουν να συμμετέχουν ανώνυμα.
Επειδή δεν υπάρχει ένας κεντρικός server που να αναλάβει τους υπολογισμούς, ο φόρτος εργασίας μοιράζεται στους χρήστες που θέλουν να συμμετέχουν ανώνυμα.
Η διαδικασία επιβεβαίωσης των συναλλαγών μέσω της λύσης του κάθε blok ονομάζεται mining (από το mine=ορυχείο) και τα άτομα που συμμετέχουν ονομάζονται miners.
Η ανταμοιβή τους που δανείζουν την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή τους (και το ρεύμα που καίει) είναι να παίρνουν νέα Bitcoins με κάθε block που επιλύουν, καθώς και τις προμήθειες που προκύπτουν από τις συναλλαγές.
Ουσιαστικά, η πλήρης επιβεβαίωση μιας συναλλαγής (η επίλυση του Block) δίνει σαν ανταμοιβή στον miner έναν αριθμό από bitcoins μαζεμένα.
"Σκάβοντας" για Bitcoin
Αν αυτό σας ακούγεται εύκολο για να παράγετε ένα μάτσο bitcoin που να αξίζουν εκατοντάδες δολάρια το ένα, τότε μάλλον θα σας απογοητεύσω.
Όταν το Bitcoin πρωτοεμφανίστηκε, τα άτομα που αναλάμβαναν το Bitcoin Mining (την επίλυση των Block) ήταν πολύ λίγα και οι υπολογιστές τους ήταν κανονικής ταχύτητας - χρησιμοποιούσαν ουσιαστικά μέρος της επεξεργαστικής ισχύος του οικιακού τους υπολογιστή για να κάνουν το mining.
Εκείνο το διάστημα, λοιπόν, ήταν δυνατόν κάποιος να τρέχει το πρόγραμμα για bitcoin mining στον υπολογιστή του, και να συγκεντρώσει σε σχετικά σύντομο διάστημα εκατοντάδες bitcoins. Εξ' ου και τα 10.000 bitcoins για δύο πίτσες.
Πλέον, όμως, αμέτρητοι άνθρωποι ασχολούνται με το bitcoin mining. Κάποιοι που το έχουν πάρει πολύ σοβαρά, είτε έχουν επενδύσει σε υπολογιστές ειδικά για αυτή τη δουλειά, που να μπορούν να κάνουν τις μαθηματικές πράξεις με μεγάλη ταχύτητα, είτε σε ειδικές συσκευές που χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένο hardware και software για να κάνουν υπολογισμούς ταχύτερα από τους υπολογιστές.
Σαν αποτέλεσμα, πλέον ένας υπολογιστής των 1000+ ευρώ, που να λειτουργεί όλο το 24ωρο κάνοντας Bitcoin Mining, μπορεί να χρειαστεί 3 μήνες ή και περισσότερο για να επιλύσει ένα και μοναδικό block.
Όσο περισσότεροι Bitcoin miners συμμετέχουν, με όλο και πιο ισχυρό εξοπλισμό, τόσο θα δυσκολεύει η όλη διαδικασία. Επιπλέον, το ίδιο το Bitcoin είναι σχεδιασμένο να κάνει τη διαδικασία να δυσκολεύει.
Επιπλέον, για να μην αυξάνονται ανεξέλεγκτα και ες αεί τα bitcoins, και άρα να παραμείνουν περιορισμένα, η αμοιβή για την επίλυση block είναι σχεδιασμένη κάθε τέσσερα χρόνια να πέφτει στο μισό. Μέχρι και το 2012 ήταν 50 bitcoin. Τώρα έχει πέσει στα 25. Το 2017 θα πέσει στα 12,5, το 2021 στα 6,25 κ.ο.κ.
Με βάση αυτό το μοντέλο, το έτος 2140 θα παραχθεί το τελευταίο Bitcoin (το τελευταίο ελάχιστο κλάσμα bitcoin, για την ακρίβεια), και ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων Bitcoin θα είναι ακριβώς 21 εκατομμύρια.
Δεν πρόκειται να παραχθούν νέα Bitcoin μετά από αυτόν τον αριθμό, και οι αμοιβές για το Mining (για να συνεχίσει το σύστημα να λειτουργεί) θα προέρχονται αποκλειστικά από τις προμήθειες των συναλλαγών.
Τέλος, η ίδια η διαδικασία λύσης των Blocks είναι σχεδιασμένη για να δυσκολεύει. Υπάρχει μια τεχνητή παράμετρος δυσκολίας (που ονομάζεται "Difficulty") σε κάθε block έτσι ώστε, ανά πάσα στιγμή, όσοι χρήστες και υπολογιστές κι αν κάνουν mining, όση επεξεργαστική ισχύ και αν έχουν, να λύνεται κατά μέσο όρο ένα block ανά δέκα λεπτά οπουδήποτε στον κόσμο.
Το Difficulty αναπροσαρμόζεται κάθε 2016 λυμένα blocks, με βάση το χρόνο που πήρε να λυθούν από την προηγούμενη αλλαγή του difficulty.
Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται αρνητικά για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με το mining.
Χωρίς αυτά, όμως, το Bitcoin δεν θα είχε καμία αξία, και άρα το ίδιο το mining θα ήταν ανούσιο.
Οι κίνδυνοι του Bitcoin
Όλο αυτό το σύστημα συνεχούς επιβεβαίωσης των συναλλαγών ουσιαστικά κάνει το ψηφιακό νόμισμα απρόσβλητο όσον αφορά τους hackers.
Πολύ απλά, αν κάποιος επιχειρούσε να αντιγράψει ψηφιακά τα bitcoins του και πήγαινε μετά να τα ξοδέψει, δεν θα μπορούσε να παραχθεί μια έγκυρη συναλλαγή που να επιβεβαιωθεί από το υπάρχον blockchain.
Ουσιαστικά, το σύστημα θα αναγνώριζε τα διπλά bitcoins ως αντίγραφα, και θα τα απέρριπτε. Κατά συνέπεια, εκτός αν ανακαλυφθεί κάποιο τεράστιο κενό ασφαλείας στο σύστημα, η πλαστογραφία είναι πολύ, πολύ απίθανη.
Η αλήθεια είναι, όμως, πως οι hackers δεν χρειάζεται να σπάσουν το ίδιο το πρωτόκολλο του Bitcoin.
Το μόνο που χρειάζεται, είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα σύστημα που να έχει αποθηκευμένα τα Bitcoin κάποιου άλλου χρήστη. Ή σε μια σελίδα που να φιλοξενεί online τα bitcoin wallets πολλών χρηστών.
Είναι η διαφορά του παραχαράκτη με τον ληστή. Είναι πολύ πιο δύσκολο να σπάσεις τον "κώδικα" δημιουργίας ενός νομίσματος (υλικό κατασκευής, μελάνι, υδατογραφήματα κλπ), ώστε να παράγεις δικά σου νομίσματα που να περνάνε για αληθινά, από το να ληστέψεις ήδη έτοιμα νομίσματα.
Αυτό συνέβη για παράδειγμα τον Απρίλιο του 2013 στο Bitcoin exchange Mt.Gox, μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες σελίδες ανταλλαγής και αποθήκευσης Bitcoins. Με τη χρήση malware, οι hacker κατάφεραν να έχουν τα στοιχεία πρόσβασης των χρηστών (login και password) και ύστερα να αδειάσουν τα Bitcoin Wallet τους που κρατούσαν αποθηκευμένα στην ιστοσελίδα.
Όχι ότι το να έχει κανείς το Bitcoin Wallet στον υπολογιστή του είναι απαραίτητα πιο ασφαλές. Σίγουρα δεν είναι τόσο μεγάλος στόχος όσο μια κεντρική ιστοσελίδα όπως το Mt.Gox. Εντούτοις, μία από τις πρώτες ληστείες στην ιστορία του Bitcoin ήταν προς ένα χρήστη με το ψευδώνυμο AllinVain (="τα πάντα είναι μάταια", ταιριαστό στην περίπτωση ), όπου hacker απέκτησαν πρόσβαση στον υπολογιστή του και αφαίρεσαν 25.000 bitcoins.
Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο απλά να χάσει κάποιος την πρόσβαση στο bitcoin wallet του. Κάθε wallet έχει ένα κρυπτογραφικό κλειδί που είναι απαραίτητο για την πρόσβαση στο πορτοφόλι, της μορφής E9 87 3D 79 C6 D8 7D C0 FB 6A 57 78 63 33 89 F4 45 32 13 30 3D A6 1F 20 BD 67 FC 23 3A A3 32 62. Αν αυτό το κλειδί το χάσει ο χρήστης, είναι αδύνατον να ανακτηθεί, και τα bitcoin που περιέχονταν έχουν χαθεί οριστικά.
Το Νοέμβριο του 2013 ένας άντρας στην Ουαλία πήγε σε μια χωματερή, ψάχνοντας ένα σκληρό δίσκο που είχε πετάξει και περιείχε το κρυπτογραφικό κλειδί για το πορτοφόλι του με 7.500 bitcoins.
Τέλος, όπως και με κάθε νόμισμα, αν κάποιος απατεώνας μας πείσει να του στείλουμε bitcoin για κάποια δήθεν υπηρεσία, δεν χρειάζεται καν τεχνικές γνώσεις ή να είναι hacker για να μας ληστέψει.
Μάλιστα, η ίδια η ασφάλεια του Bitcoin ευνοεί κατά κάποιο τρόπο αυτής της μορφής τις απάτες. Με την επιβεβαίωση μιας συναλλαγής (τη λύση του block, που λέγαμε), η συναλλαγή γίνεται οριστική και αμετάκλητη.
Ο μόνος τρόπος να πάρουμε πίσω τα bitcoin που δώσαμε είναι αν αποφασίσει να μας τα επιστρέψει εκείνος που τα έχει πλέον. Δεν υπάρχει καμία κεντρική αρχή που να μπορέσει να ανατρέψει μια συναλλαγή σε περίπτωση απάτης, ή και ληστείας.
Ποιο είναι το μέλλον του Bitcoin?
Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε αν το Bitcoin ήρθε όντως για να μείνει.
Ενδεικτικό είναι το ότι, σύντομα αφότου το Bitcoin έγινε δημοφιλές, έκαναν την εμφάνισή τους ανταγωνιστικά cryptocurrencies, όπως τα Litecoin, Peercoin, Namecoin, Dogecoin και Primecoin. Και είναι σίγουρο πως στο μέλλον θα δούμε και άλλα νομίσματα με ονόματα που να λήγουν σε -coin.
Τώρα, το αν τελικά θα μπορέσουν όλα αυτά τα διαφορετικά νομίσματα να συνυπάρξουν, ή στο τέλος θα επικρατήσει μόνο ένα, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.
Η αλήθεια πάντως είναι πως ορισμένοι από τους σημαντικότερους επενδυτές (Venture Capitalists) παρακολουθούν την πορεία του Bitcoin πολύ προσεκτικά.
Μάλιστα, ο Chris Dixon, στέλεχος μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες της Silicon Valley, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Wired.com πως "Πιστεύω πως [το κάθε Bitcoin] θα μπορούσε άνετα να αξίζει 100.000 δολάρια".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.