• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 5 Μαΐου 2015

    Δεν υπάρχει ούτε ευρώ, είπε ο Τσίπρας στη Λαγκάρντ – Χωρίς την Ευρώπη δεν μπορούμε να πληρώσουμε δόσεις στις 6 και 11 Μαΐου

    Για την αδυναμία της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ λόγω έλλειψης ρευστότητας, ενημέρωσε τη Δευτέρα, τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
    Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Έθνος η συνομιλία χαρακτηρίστηκε από τον δραματικό τόνο του Έλληνα πρωθυπουργού αναφορικά με την οικονομική ασφυξία που επιβάλλουν στη χώρα οι δανειστές.
    Η κυρία Λαγκάρντ και ο κ. Τσίπρας μίλησαν τηλεφωνικά για ένα μισάωρο και σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνει το ΔΝΤ, ο Έλληνας πρωθυπουργός τής ανέλυσε την οικονομική κατάσταση της χώρας, που είναι τραγική -όπως υπογράμμισε- και φέρεται να της είπε πως εάν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν βοηθήσουν μέχρι την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση ίσως να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει και να πληρώσει τους τόκους και τη δόση που χρωστά στα Ταμείο, στις 6 και 11 Μαΐου.
    Ενημερωμένη πηγή μας είπε ότι ο κ. Τσίπρας «της μίλησε με τη γλώσσα της ειλικρίνειας». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ του απάντησε ότι εάν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να δώσουν τα χρήματα που απαιτούνται, το ΔΝΤ δεν θα σταθεί εμπόδιο.
    Η γενική διευθύντρια και ο πρωθυπουργός μίλησαν και για το ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα φαίνεται να συμφώνησαν «να ξεκινήσει ο διάλογος» και να συζητηθούν όλα χωρίς όρους και κόκκινες γραμμές. Πηγή δήλωσε στο «Έθνος» ότι έμεινε η εντύπωση ότι συμφωνούν να αρχίσουν να μιλούν από μηδενική βάση.
    Σύμφωνα με ελληνική πηγή και σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, «έγινε συζήτηση για το δικό τους μοντέλο με ενοποίηση ταμείων και άλλες πηγές χρηματοδότησης χωρίς περικοπές» (δηλαδή τις «κόκκινες γραμμές»), και όπως τονίστηκε, «ο πρωθυπουργός βρήκε ανταπόκριση».
    Πρόσθεσε ότι η κυρία Λαγκάρντ αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους. Φέρεται να είπε ότι δεν είναι βιώσιμο, και ότι απαιτείται δραστική λύση. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να σημειώσουμε ότι το Ταμείο πιστεύει στην ανάγκη κουρέματος του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας, μία πρόταση που απορρίπτουν χωρίς συζήτηση η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε είχε τονίσει παλαιότερα στην κ. Λαγκάρντ ότι η πρόταση για «κούρεμα» δεν πρόκειται να ψηφιστεί από κανένα ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
    Στην ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρονται τα εξής:
    «Η Γενική Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία. Συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και των τριών θεσμικών οργάνων και τις πολιτικές προτεραιότητες για να προχωρήσουμε μπροστά».
    Συμφωνία πακέτο για ρευστότητα ως το 2017
    Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία - πακέτο που επιδιώκει η ελληνική πλευρά είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2017.
    Αν και κυβερνητικά στελέχη μιλούν ότι αυτό αφορά τη μεγάλη συμφωνία που προσδοκά η ελληνική πλευρά, ωστόσο τα αγκάθια φαίνεται πως μένουν πίσω.
    «Πως θα μπορούσαμε σε είκοσι ημέρες να είμαστε έτοιμοι με το ασφαλιστικό» σημείωναν συνεργάτες του πρωθυπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε αυτό το deal θα μπει μόνο ο οδικός χάρτης για εργασιακά, ασφαλιστικό με εφαρμογή μετά απο 3,6 ή και 8 μήνες.
    Βέβαια επειδή οι εταίροι ζητούν διαβεβαιώσεις, στον οδικό χάρτη δεν αποκλείεται να είναι και τα μελλοντικά μέτρα γι αυτά τα κρίσιμα θέματα, με την κυβέρνηση να επιμένει στις κόκκινες γραμμές της. Πληροφορίες όμως θέλουν πρόωρες και υψηλές επικουρικές να είναι στο τραπέζι.
    Αν και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο από το κυβερνητικό στρατόπεδο αν η συζήτηση για το χρέος ξεκινάει για τα καλά τώρα ή μετατίθεται για αργότερα είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως «δεν είναι κάτι που το βάζουμε κάτω από το χαλάκι.»
    Ένα είναι σίγουρο. Ότι η ελάφρυνση ή το κούρεμα του χρέους φαίνεται πως θα είναι και ο ρυθμιστής της συμφωνίας, με την κυβέρνηση -όπως όλα δείχνουν- να δέχεται ως αντίβαρο μέτρα για το πακέτο-λύση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ