• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

    «Οχι άλλο κάρβουνο»! Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το διοξείδιο του άνθρακα

    «Ο πλανήτης μπορεί να σωθεί. Θα πρέπει, όμως, να μειώσουμε άμεσα και δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα». H πολυαναμενόμενη έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα το λέει ξεκάθαρα: η ανθρωπότητα πρέπει να εγκαταλείψει τα ρυπογόνα καύσιμα. Διαφορετικά, η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας θα αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε ο βίος μας στον πλανήτη γη θα γίνει αβίωτος: εκτεταμένες φυσικές καταστροφές, πόλεμοι και μαζική μετανάστευση είναι το μέλλον που μας περιμένει αν δράσουμε σοβαρά.
    Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δίνει στη δημοσιότητα τη νέα λεπτομερή της έκθεση η οποία δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία: Ναι, η αλλαγή του κλίματος οφείλεται καθαρά στον ανθρώπινο παράγοντα. Ναι, η πορεία είναι αναστρέψιμη. Και πάλι ναι, μπορούμε να προλάβουμε τα χειρότερα χωρίς να αλλάξουμε ιδιαίτερα τον τρόπο ζωής μας και χωρίς υπέρογκο κόστος για την οικονομία.
    «Δεν θα κοστίσει ακριβά στον κόσμο η διάσωση του πλανήτη» δηλώνει ο καθηγητής οικονομικών Οτμαρ Εντενχόφερ, από τους επικεφαλής της ομάδας του IPCC. Ο πιο σύντομος και ασφαλής δρόμος για να αναστείλουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι να καταργήσουμε μέσα στις ερχόμενες δεκαετίες όλα τα «βρώμικα» ορυκτά καύσιμα που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με CO2. Κοινώς, τέρμα το πετρέλαιο, ο λιγνίτης και το κάρβουνο.
    Η επιστήμη βλέπει το μέλλον για τη διάσωση του πλανήτη στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας: ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική, ενώ εξετάζει και την πυρηνική. Οσο για το φυσικό αέριο, πιστεύεται, μπορεί να παίξει το ρόλο της «γέφυρας» ανάμεσα στο σήμερα και στις μορφές ενέργειας του μέλλοντος, καθώς αποτελεί μια πολύ πιο καθαρή μορφή ενέργειας από το πετρέλαιο.
    Η έκθεση, για την οποία εργάστηκαν 1.250 επιστήμονες από 194 κράτη διασκεδάζει τους φόβους σύμφωνα με τους οποίους η δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα τσακίσει την παγκόσμια οικονομία. Αν διοχετεύσουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ένα μεγάλο μέρος του ποσού που δαπανάται κάθε χρόνο στη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων, ισχυρίζεται, το κόστος θα είναι μικρό βραχυπρόθεσμα, αλλά το κέρδος μεγάλο βραχυπρόθεσμα. «Οσο περισσότερο χρονοτριβούμε, τόσο δυσκολότερη θα γίνεται η κατάσταση και θα αυξάνεται το κόστος της διάσωσης του πλανήτη», σχολιάζει η ευρωπαία επίτροπος περιβάλλοντος Κόνι Χέντεγκααρντ.
    Για να γίνουν βέβαια πραγματικότητα όσα συμβουλεύει η έκθεση του IPCC, απαιτείται γενναία πολιτική βούληση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στη βιομηχανία των καυσίμων και των συμφερόντων που συνδέονται άμεσα για αυτή. «Οι πολιτικοί είναι οι πλοηγοί που θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις. Οι επιστήμονες, απλά, σχεδίαζουν τον χάρτη», δηλώνει ο Νοτιοαφρικανός καθηγητής Γιούμπα Σοκόνα από την ομάδα εργασίας του IPCC.
    Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκπομπές CO2 θα πρέπει να μειωθούν κατά 40% - 70% σε σχέση με το 2010. Και πάλι, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας δεν θα αποφευχθεί, αλλά τουλάχιστον θα διατηρηθεί κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου. Αν τίποτα από όλα αυτά δεν συμβεί, οι επιστήμονες αναμένουν αύξηση από 3,7 ως 4,8 βαθμούς, κάτι που θα έχει ολέθριες συνέπειες για όλους.


    iefimerida.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ