Απειλούνται με κλείσιμο χιλιάδες φαρμακεία, για χάρη ξένων αλυσίδων σούπερ μάρκετ – Μεγάλος ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
Αιτία πολέμου είναι για τους φαρμακοποιούς η λεγόμενη απελευθέρωση της πώλησης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), που προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης και θα επιτρέψει τη διάθεση των συγκεκριμένων σκευασμάτων και από σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με τις βάσιμες εκτιμήσεις των εκπροσώπων των φαρμακοποιών, η προωθούμενη ρύθμιση θα οδηγήσει σε κλείσιμο χιλιάδων φαρμακείων και θα ωφελήσει τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κυρίως δε τις ξένες. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 12.000 φαρμακεία, από τα οποία ζουν 30.000 οικογένειες.
Εκτός όμως από το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που θα προκύψει αν χαθούν χιλιάδες ακόμα θέσεις εργασίας, υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι δημόσιας υγείας που επιβάλλουν την πώληση των ΜΥΣΥΦΑ, όπως και όλων των φαρμάκων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία.
Τα ΜΥΣΥΦΑ, παρόλο που δεν είναι υποχρεωτική η συνταγογράφησή τους, παραμένουν φάρμακα, πράγμα που σημαίνει ότι η χορήγησή τους πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια. Όπως και όλα τα υπόλοιπα φάρμακα, έχουν αντενδείξεις και η άκριτη χρήση τους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές παρενέργειες.
Η συμβουλή του γιατρού και του φαρμακοποιού, τόσο ως προς την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος όσο και στην ενδεδειγμένη χρήση του φαρμάκου, είναι απαραίτητη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κάποιο υπάλληλο σούπερ μάρκετ.
Τα προβλήματα δε που προκαλούνται στην υγεία των πολιτών από τη μη ορθή χρήση φαρμάκων, καταλήγουν να επιβαρύνουν υπέρμετρα τη νοσοκομειακή δαπάνη, που για χάρη του «εξορθολογισμού» της έχει υποστεί ανελέητες περικοπές, όπως και η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, με αρνητικές συνέπειες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού.
Την επιστημονικά ορθή σχέση θεράποντος ιατρού-φαρμακοποιού-ασθενή έχουν βάλει στο στόχαστρο οι τροϊκανοί, με το σύνολο των μνημονιακών μέτρων που έχουν επιβάλει και έχουν υλοποιηθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.
Αρχικά ήταν ο νόμος Λοβέρδου ή «ανθρωποκτόνος» όπως τον έχουν χαρακτηρίσει οι ιατρικές ενώσεις της χώρας, σε σχέση με τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, τον οποίο διατήρησε σε ισχύ και εμπλούτισε με κυρώσεις προς γιατρούς και φαρμακοποιούς ο σημερινός υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Με το νόμο αυτό αφαιρέθηκε από τον θεράποντα ιατρό το δικαίωμα να επιλέγει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τον ασθενή του, για χάρη της προώθησης φθηνών, εισαγόμενων από τρίτες χώρες γενόσημων, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των οποίων έχει αμφισβητηθεί πολλές φορές διεθνώς.
Οι φαρμακοποιοί στη συνέχεια πρέπει –σύμφωνα με το συγκεκριμένο μέτρο- να χορηγούν στον ασθενή το φθηνότερο γενόσημο. Αν ο ασθενής θέλει να συνεχίσει να παίρνει το σκεύασμα που γνωρίζει και εμπιστεύεται, υποχρεώνεται να πληρώνει από την τσέπη του τη διαφορά της τιμής.
Η επαπειλούμενη εξέλιξη της πώληση φαρμάκων και από τα σούπερ μάρκετ υπάρχει κίνδυνος να παραδώσει τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων στην κρίση του εκάστοτε αναρμόδιου υπαλλήλου, ο οποίος –χωρίς φυσικά να είναι δική του ευθύνη- δεν θα διαθέτει την επιστημονική κατάρτιση για ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα.
Και αν στα φαρμακεία επιχειρείται μέσω νόμων του κράτους η εξυπηρέτηση συμφερόντων γιγάντιων πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών φθηνών γενόσημων, τι θα γίνει στα σούπερ μάρκετ, που λειτουργούν με τους «νόμους» του marketing και της προώθησης προϊόντων;
Κεφαλαιώδες ζήτημα αποτελεί και η αποθήκευση και συντήρηση φαρμάκων, αν τελικά διατεθούν και από τα σούπερ μάρκετ. Ποιος εγγυάται ότι θα υπάρχει το ενδεδειγμένο περιβάλλον αποθήκευσης για ένα ευαίσθητο προϊόν, όπως το φάρμακο, όταν τα πρόστιμα πέφτουν βροχή σε τέτοια καταστήματα για ανεπαρκείς ή και επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής;
Όσο για το επιχείρημα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει και στο θέμα των ΜΥΣΥΦΑ τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η πραγματικότητα είναι πως σε περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Ούτε καν στη Γερμανία, της δύναμης που έχει την κύρια ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία μέσω της Task Force στη χώρα μας, δεν πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, στην ανακοίνωσή του, συνοψίζει γλαφυρά το έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας: «Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι μετά από 4 χρόνια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 60% με τραγικές συνέπειες όπως την μείωση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών λόγω των περικοπών των φαρμάκων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, είναι καιρός οι τεχνοκράτες να κλειστούν και πάλι στα γραφεία τους. Η εποχή τους τελείωσε. Η χώρα έχει ανάγκη από στελέχη και ειδικούς που βλέπουν πρώτα τον άνθρωπο και μετά τους αριθμούς. Το μοντέλο της άκρατης τεχνοκρατικής αντίληψης απέτυχε».
Δυστυχώς, όμως, η πολιτική που βάζει το λογιστικό κόστος πάνω από τις ανθρώπινες ζωές συνεχίζεται.
newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.