• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

    ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ "Άμεση πτώχευση σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ χωρίς αποζημιώσεις"

    Την άμεση εκκαθάριση με την πτώχευσή τους και το κλείσιμο των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, αλλά και της ΛΑΡΚΟ, χωρίς καν αποζημιώσεις στους εργαζόμενους ζητεί η τρόικα, σκληραίνοντας την θέση της.


    Η κυβέρνηση είχε προτείνει ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία για την ΕΛΒΟ και διάσπαση στα δύο των ΕΑΣ, αλλά mail που έφτασε χθες "από τα κεντρικά", δηλαδή τις Βρυξέλλες θεωρεί ότι το κόστος ακόμα και της απόλυσης των περισσότερων εργαζόμενων είναι τεράστιο και ζητεί την άμεση πτώχευσή τους, χωρίς να καταβληθούν αποζημιώσεις,

    Ειδικά για τα τελευταία, η πρόταση του υπουργείου είναι να "σπάσουν" σε αμυντικό και πολιτικό κομμάτι, να διατηρηθεί μόνο το πρώτο, με παράλληλες απολύσεις 500 περίπου εργαζόμενων και κλείσιμο εργοστασίων.

    Η Κομισιόν συμφωνεί μόνο εφόσον το κομμάτι που θα παραμείνει θα χρησιμοποιείται μόνο για αμυντικούς σκοπούς, αυτοί πρέπει να καλύπτουν μόνο τις εγχώριες ανάγκες, και να μην υπάρχουν εξαγωγικές δυνατότητες! Δηλαδή όλα τα κλεισμένα συμβόλαια με το εξωτερικό και ειδικά με την ΑΤΚ, χάνονται.

    Το επιχείρημά της - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- είναι ότι το κοινοτικό δίκαιο απαγορεύει την παροχή κρατικών ενισχύσεων σε αμυντικές βιομηχανίες κρατών- μελών που εξάγουν πολεμικό υλικό.

    Η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτέμβρη.

    Η Φ.Γεννηματά δήλωσε πως την περασμένη εβδομάδα εστάλη η πρόταση για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών στην Τρόικα αφού πρώτα την ενέκριναν ο  Α.Σαμαράς και το υπουργείο Οικονομικών.

    Το βράδυ της Κυριακής όπως επεσήμανε η Φ.Γεννηματά, η Τρόικα απάντησε μέσω e-mail χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις «μη ρεαλιστικές και μη βιώσιμες».

    Οπως ανακοίνωσε η κ. Γεννηματά, η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το κλείσιμο επιχειρήσεων ακόμη και χωρίς να υπάρξουν αποζημιώσεις στους εργαζόμενους, προκρίνοντας την λύση της πτώχευσης.

    «Ειδικά για την ΕΑΣ κάνουν λάθος» η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας. «Υποστηρίζουν ότι χρειάζονται 144 εκατ. ευρώ για να τεθεί σε λειτουργία. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Εμείς λέμε 30 εκατ. και ότι αυτά θα επιστραφούν στο Δημόσιο μέσα από τη λειτουργία εταιρείας. Και θέλουμε κ άλλα 12 εκατ. ευρώ για πακέτο εθελουσίας για 350 άτομα επί συνόλου 818 (ΕΑΣ). «Τα όπλα μας είναι τα επιχειρήματα μας» κατέληξε.

    Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των τριών ζημιογόνων επιχειρήσεων δεν θα αργήσει να κλείσει, και σε κάθε περίπτωση αυτό θα γίνει πριν από την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, στις 16-17 Σεπτεμβρίου.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ