• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

    Η Προέλευση του Ο.Κ

    Του Αντωνίου Α. Αντωνάκου
    Καθηγητού Φιλολόγου, Ιστορικού, Συγγραφέως

    Για το πασίγνωστο <<Ο.Κ>> και την προέλευσή του έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες.
    Μια από αυτές λέει ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Βοστόνη την δεκαετία του 1830, όταν οι εφημερίδες άρχισαν να χρησιμοποιούν για λόγους εντυπωσιασμού - και συχνά με σατιρική διάθεση - αρκτικόλεξα και συντομογραφίες, και γρήγορα διαδόθηκε στην Νέα Υόρκη και την Νέα Ορλεάνη.
    Πολλές από αυτές τις βραχυγραφίες, λένε, ήσαν λανθασμένες ορθογραφικός - Έτσι λένε το δημοφιλέστατο Ο.Κ προήλθε από την ανορθόγραφη φράση <<oll korrect>>, ενώ το σωστό είναι <<All Correct>>. Επειδή όμως αυτό δεν έστεκε στην βάσανο της λογικής, ότι δηλαδή οι Αμερικανοί υποστήριξαν μια λανθασμένη ορθογραφικά άποψη, το δικαιολόγησαν στη συνέχεια,λέγοντας ότι το Ο.Κ βρήκε έναν αναπάντεχο <<υποστηρικτή>> στο πρόσωπο των οπαδών του δημοκρατικού υποψηφίου κατά το έτος 1840 Martin Van Buren, οι οποίοι και το υιοθέτησαν  ως όνομα της πολιτικής λέσχης τους, από το προσωνύμιο με το οποίο ήταν γνωστός ο Buren (Oid Kinderhook).
    Κάποιοι άλλοι είπαν ότι το Ο.Κ αποτελούσε αρχικά του ονόματος και του επιθέτου ενός τελωνειακού που το έγραφε πάνω στις αποσκευές που ήλεγχε.
    Καταλαβαίνετε φυσικά ότι οι θεωρίες αυτές είναι λίγο περίεργες, αφού ούτε ανορθόγραφες καταστάσεις αλλά ούτε και τα αρχικά ενός από τους εκατοντάδες τελωνειακούς υπαλλήλους θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αιτία δημοσιότητος του Ο.Κ.
    Η αλήθεια βεβαίως συγκλίνει με την Ελληνική άποψη, ότι δηλαδή το Ο.Κ είναι συντομογραφία συν τιθεμένη από τα αρχικά των λέξεων <<Όλα Καλά>>, και η οποία αποτελούσε την συνήθη απάντηση μεταξύ των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική, όταν συναντούσε ο ένας τον άλλο.
    Σε ότι κι αν ρωτούσε ο ένας... <<Τι κάνεις; Τι γίνεσαι; Πως πας; Είσαι καλά;>> κ.λ.π., η θετική απάντηση του άλλου ήταν Ο.Κ, (Όλα Καλά).
    Η άποψη αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά πολλοί δεν την αναφέρουν καν, δίνοντας προτεραιότητα σε άλλες απόψεις, διαθέτουσες σαθρά επιχειρήματα και αποκρύπτοντας από τις επίσημες εκδοχές την ελληνική άποψη.


    Πηγή: Περιοδικό Ελληνόραμα τεύχος 24ο

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ