• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

    ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ «Σφυρίζουν» αδιάφορα οι αρμόδιοι φορείς για το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου

    Ολιγωρία ή αδιαφορία θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την στάση που κρατούν οι αρμόδιοι φορείς απέναντι στο διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου.
    Ενάμισι μήνας έχει περάσει από όταν βγήκε στη δημοσιότητα ο εντοπισμός βλαβερών ουσιών σε μοσχαρίσιο κρέας και στην Ελλάδα υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς σφυρίζουν αδιάφορα, πετώντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλον, με θύμα τον έλληνα πολίτη και την ασφάλειά του.

    Σε επικοινωνία του newpost με στενό συνεργάτη του υπουργού Ανάπτυξης, το υπουργείο αποποιείται των ευθυνών του λέγοντας πως την ευθύνη φέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στρέφοντας έτσι τα βέλη προς τον κ. Τσαυτάρη.
    Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης σε δηλώσεις του στο newpost τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση.

    «Από τη στιγμή που ξέσπασε το διατροφικό σκάνδαλο το κράτος με τις υπηρεσίες του επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά. Πήρε δείγματα, ιχνηλάτησε και στη συνέχεια ανίχνευσε γρήγορα τα ύποπτα προϊόντα, έστω και αν είχαν χαμηλά ποσοστά- σας θυμίζω ότι η πλειοψηφία των προϊόντων είχαν ποσοστά περιεκτικότητας σε DNA αλόγου που δεν ξεπερνούσαν το 1%. Δεν είναι μόνο ο ΕΦΕΤ που κάνει ελέγχους, είναι και οι εσωτερικές υπηρεσίες του υπουργείου οι οποίες είναι σε εγρήγορση» είπε ο κ. Τσαυτάρης.

    «Φυσικά και είμαστε σε κοινό συντονισμό, δεν υπάρχει λόγος ούτε να μας αμφισβητείτε ούτε να φοβάστε» κατέληξε αποφεύγοντας όμως να απαντήσει ξεκάθαρα στο ερώτημα μας για το αν οι υπουργοί έχουν καθίσει στο ίδιο τραπέζι να δουν τι ακριβώς γίνεται με το εν λόγω πρόβλημα.

    Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ιωάννης Τσιάλτας δήλωσε στο newpost πως ο ΕΦΕΤ έχει παρέμβει και έχει κάνει σειρά δειγματοληψιών. «Μπορεί να υπάρχουν ανακοινώσεις στον Τύπο του εξωτερικού αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και στο εσωτερικό υπάρχει πρόβλημα.

    Για παράδειγμα το υποκατάστημα του ΙΚΕΑ εδώ είχε εγχώρια λουκάνικα χοιρινού - κοτόπουλου» είπε. Σχετικά με το Lidl ανέφερε πως ο,τι υπάρχει ως προβληματικό προϊόν έχει αποσυρθεί και υπήρξε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα εκδώσει τη συνολική ανακοίνωση. «Έχουμε εξετάσει περίπου 180 δείγματα από 300 επιχειρήσεις και μέχρι στιγμής έχουμε 12 θετικά σε DNA αλόγου».

    Σε ερώτηση για το αν θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εταιρειών, ο κ. Τσιάλτας απάντησε πως φυσικά θα ανακοινωθούν. «Άλλωστε ήδη είναι στην ιστοσελίδα τα ονόματα των εταιρειών στις οποίες μέχρι στιγμής έχουμε θετικά δείγματα». Μπορεί οι αρμόδιοι υπουργοί και πρόεδροι να προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα εκτιμώντας πως όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, ωστόσο η πολιτική ευθύνη απέναντι στο εν λόγω ζήτημα που έχει προκύψει είναι τεράστια καθώς μιλάμε για την υγεία των καταναλωτών.

    Από την ημέρα που ξέσπασε το διατροφικό σκάνδαλο στη χώρα και ενώ η Ε.Ε. έχει συγκαλέσει ήδη δύο έκτακτες συσκέψεις σε επίπεδο υπουργών, στην Ελλάδα όλοι «κωφεύουν». Καμία σύσκεψη δεν έχει πραγματοποιηθεί μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων. Κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για το τι τελικά τρώνε οι Έλληνες, μοσχάρι, χοιρινό ή μολυσμένο άλογο. Την καθυστέρηση αυτή επιβεβαιώνει και στο newpost ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών αλλά και μέλος του Δ.Σ του ΕΦΕΤ Γεώργιος Λεχουρίτης.

    «Την κωλυσιεργία του ΕΦΕΤ τη διαπιστώνω κι εγώ. Δεν έχουν καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης και εντέχνως, οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε να είναι» είπε. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι παρατηρείται αύξηση της διαφήμισης των αλλαντικών. «Εγώ, όχι μόνο ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών αλλά κυρίως ως μέλος του Δ.Σ του ΕΦΕΤ θεωρώ ότι η πρακτική καθυστέρησης υποκρύπτει κάποιο σχεδιασμό και κάποια κάλυψη» κατέληξε.

    Εντύπωση λοιπόν προκαλεί η αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών αρχών που δεν έχουν διενεργήσει ούτε μία κοινή σύσκεψη και δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα ενάμισι μήνα μετά τα αποτελέσματα από τις δήθεν έρευνες και αναλύσεις που πραγματοποιούνται.

    Και μπορεί κάποιοι να θέλουν να υποβαθμίσουν το θέμα υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για διατροφικό σκάνδαλο αλλά και μια απλή απάτη-ότι δηλαδή είναι θέμα σήμανσης των προϊόντων και όχι ασφάλειας τους-ωστόσο ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν τελικά το κρέας αλόγου προερχόταν από νόμιμα σφαγεία ή διακινήθηκε ανεξέλεγκτα από ένα κύκλωμα παράνομης εμπορίας αλογίσιου κρέατος που δρούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Το ρεπορτάζ μας όμως δεν τελειώνει εδώ. Καθημερινά θα διερευνούμε και θα ενοχλούμε τους υπεύθυνους μέχρις ότου ξυπνήσουν από τη λήθη που έχουν υποπέσει και επιδείξουν το ενδιαφέρον που χρειάζεται απέναντι στις ζωές των πολιτών.

    Ντίνα Καραμάνου - Αγγελική Κιλιντζόγλου

    http://newpost.gr/post


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ