• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

    Αλήθεια σημαίνει όχι στη λήθη!...


    Αλήθεια σημαίνει όχι στη λήθη! Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ανακαλούμε στη μνήμη τα γεγονότα εκείνα που χρειάζονται για να μην περνούν στον χώρο της λήθης! Κατά συνέπεια, όταν ανακαλούμε τα ιστορικά γεγονότα στη μνήμη μας είναι γιατί θέλουμε να μιλήσουμε την αλήθεια!.. Και η ιστορική αλήθεια είναι μία και δεν είναι διπρόσωπη ή πολύμορφη, όπως την παρουσιάζουν πολλοί για δικούς τους λόγους!..
    ΟΠΟΙΟΣ ανοίξει ένα ελληνικό εγκυκλοπαιδικό λεξικό θα δει ότι η λέξη αλήθεια* σημαίνει μη λήθη! Και λήθη σημαίνει το να λησμονεί κάποιος ή το να λησμονείται κάτι. Σημαίνει λησμοσύνη, λησμονιά, ξέχασμα («κι όλα τους πέφτανε γοργά μέσα στης λήθης την πλατιάν αγκάλη», που λέει κι ο ποιητής).
    Πολλά έχουν γραφτεί για τη σημερινή ημέρα (18 Οκτωβρίου) η οποία έχει συνδεθεί με πολύ σημαντικά γεγονότα. Ας θυμηθούμε μερικά:
    Το 1925 με αφορμή ένα μικρό συνοριακό επεισόδιο, ξεσπά πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και θα κοστίσει τη ζωή 50 ανθρώπων.
    Το 1944 φτάνει στην Αθήνα η εξόριστη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος εκφωνεί τον ιστορικό του λόγο (φωτογραφία) , μετά την αποχώρηση των Γερμανών στις 12 Οκτωβρίου 1944.
    Το 1947 η κυβέρνηση του κεντρώου Θεμιστοκλή Σοφούλη απαγορεύει την κυκλοφορία της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» και προγραμματίζει νέες επιχειρήσεις κατά των ανταρτών. Την ίδια μέρα, επίθεση του «Δημοκρατικού Στρατού» στο Μέτσοβο, στην πρώτη σημαντική μάχη του Εμφυλίου Πολέμου.
    Το 1971 ο Γεώργιος Γρίβας - Διγενής ιδρύει στην Κύπρο την ΕΟΚΑ Β' και προκαλεί την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
    Το 1979 η Σουηδική Ακαδημία τιμά με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.
    Το 1981 το ΠΑΣΟΚ έρχεται για πρώτη φορά στην εξουσία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το κόμμα του κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,06%, έναντι 35,86% της ΝΔ και 10,93% του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα διεξάγονται και οι πρώτες ευρωεκλογές, με σημαντικά κέρδη για τα κόμματα της Αριστεράς.
    Φαντασθείτε τώρα ένα λαό που έχει λήθη. Που δεν έχει ιστορική μνήμη. Που δεν θυμάται τίποτε από αυτά. Πώς θα μοιάζει; Πώς θα λειτουργεί;
    Θα λειτουργεί ακριβώς όπως ένας άνους άνθρωπος. Όπως ένα μωρό παιδί, που δεν έχει άλλου είδους παραστάσεις στη ζωή του και γι’ αυτό συμπεριφέρεται με τον τρόπο που αντιδρά. Θα ήταν, λοιπόν, ένας λαός άμυαλος, ανόητος, επιπόλαιος και ασύνετος·
    Μας χρειάζεται, λοιπόν, ένας τέτοιος λαός; Όχι, ασφαλώς!.. Ακόμη περισσότερο όταν τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται δεν ήσαν απλά καθοριστικά. Ήσαν αυτό που λέμε καταλυτικά!
    Αλήθεια σημαίνει όχι στη λήθη! Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ανακαλούμε στη μνήμη τα γεγονότα εκείνα που χρειάζονται για να μην περνούν στον χώρο της λήθης! Κατά συνέπεια, όταν ανακαλούμε τα ιστορικά γεγονότα στη μνήμη μας είναι γιατί θέλουμε να μιλήσουμε την αλήθεια!..
    Και η ιστορική αλήθεια είναι μία και δεν είναι διπρόσωπη ή πολύμορφη, όπως την παρουσιάζουν πολλοί για δικούς τους λόγους, ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους ύποπτους και περίεργους καιρούς!..
    Με σεβασμό και τιμή
    ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

    *Η λ. αλήθεια χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα ως όρος στη φιλοσοφία, όπου συνήθως δηλώνει «κατάσταση γνώσεως, ανακλήσεως αναμνήσεως» σε αντίθεση με τη λήθη. Ετυμολογικά το επίθ. ἀληθής, που αντικατέστησε τη λ. ἐτεός, θεωρείται σύνθετο με α' συνθ. ἀ- στερητ. και β' το ουσ. λῆθος (δωρικά λᾶθος) ή λήθη «λησμονιά», χωρίς να αποκλείεται η απευθείας σύνδεση τού επιθ. με το ρ. λήθω)* (παράλληλος τ. τού ρ. λανθάνω). (Βλέπε: Πάπυρος, Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσας)

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ