• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

    Τελείωσε η πρώτη τηλεμαχία για τον Λευκό Οίκο

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη από τις τρεις τηλεμαχίες που αναμένεται να έχουν οι υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ.
    Λίγο μετά τις 04.00 τα ξημερώματα, οι δύο υποψήφιοι είχαν μια θερμή χειραψία και πήραν τις θέσεις τους.
    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αφού ευχαρίστησε το Ντένβερ για τη φιλοξενία και ευχήθηκε χαρούμενη επέτειο στη σύζυγό του, άρχισε να τοποθετείται για το πως θα αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.
    «Το ερώτημα δεν είναι που βρισκόμαστε αλλά που πηγαίνουμε», τόνισε.
    Στη διάρκεια των δύο λεπτών που είχε στη διάθεσή του εξήγησε ότι η λύση δεν είναι η «οριζόντια» μείωση της φορολογίας, αλλά οι αλλαγές στο φορολογικό.
    Παράλληλα, εστιάστηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των χρημάτων του προϋπολογισμού, που δίνονταν για την κάλυψη των πολεμικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό (Ιράκ, Αφγανιστάν).
    Από την πλευρά του ο Ρόμνει αστειεύτηκε αρχικά με τον πολιτικό του αντίπαλο, τονίζοντας ότι είναι το ιδανικό μέρος για να γιορτάσει την επέτειο με τη σύζυγό του, έχοντας αυτόν δίπλα του, ενώ στη συνέχεια εστιάστηκε στους πέντε τρόπους μέσω των οποίων θεωρεί ότι θα βγει η χώρα από την κρίση.
    Συγκεκριμένα, πρότεινε:
    -Ενεργειακή αυτονομία (μείωση εξάρτησης από το πετρέλαιο)
    -Ενίσχυση εμπορικών σχέσεων με χώρες του εξωτερικού)
    -Βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος
    -Εξισορρόπηση των δαπανών στον προϋπολογισμό
    -Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς οι «μικροί κάνουν τις μεγάλες δουλειές».
    Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. εξήγησε ότι οι δυο τους συμφωνούν στην ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας της χώρας, ωστόσο εξαπέλυσε επίθεση στον Ρόμνει για το φορολογικό πρόγραμμα που προτείνει, υπογραμμίζοντας ότι τα… νούμερα δεν βγαίνουν. Όπως είπε, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων επαναλαμβάνει την ίδια καταστροφική πολιτική του Τζορτζ Μπους.
    O Ρόμνει απάντησε λέγοντας ότι ο Ομπάμα παρερμηνεύει το πρόγραμμά του, ξεκαθαρίζοντας ότι στοχεύει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να βοηθήσει τον κόσμο να επιστρέψει στον χώρο εργασίας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να κόψει φόρους στους «πλούσιους».
    Όσον αφορά τη διαχείριση του δημόσιου ελλείμματος, ο Ρόμνεϊ τόνισε ότι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά έχει και ηθικές προεκτάσεις, εξηγώντας ότι δεν γίνεται να ξοδεύει μια χώρα περισσότερα απ’ όσα εισπράττει.
    Στη συνέχεια εξήγησε ότι η μείωση του δημοσίου ελλείμματος μπορεί να επιτευχθεί μέσω τριών τρόπων:
    α) Αύξηση φόρων
    β) Μείωση δαπανών
    γ) Ενίσχυση των οικονομικών δεικτών
    Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα, εστιάστηκε στις διεθνείς οικονομικές συνθήκες που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στη διαχείριση του δημόσιου ελλείμματος.
    Στη διάρκεια της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή που είχε δώσει το 2008 για μείωση στο μισό του δημοσίου ελλείμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Η.Π.Α. δεν πρέπει να ακολουθήσουν το μονοπάτι της Ελλάδος και της Ισπανίας.
    «Ο πρόεδρος έχει μια άποψη για την οικονομία σχεδόν ίδια με εκείνη που είχε πριν τέσσερα χρόνια όταν είχε θέσει υποψηφιότητα: Ξοδεύουμε περισσότερα, φορολογούμε περισσότερο και θεωρεί ότι το σύστημα θα δουλέψει. Αυτή δεν είναι η σωστή απάντηση για την Αμερική», πρόσθεσε.
    Τέλος, οι δύο υποψήφιοι μίλησαν για την υγεία.
    Ο αμερικανός Πρόεδρος χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη γιαγιά του και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε προκειμένου να μιλήσει για το ασφαλιστικό που προτείνει, εστιάζοντας στην ανάγκη κάθε Αμερικανός να είναι ασφαλισμένος.
    Από την πλευρά του ο Ρόμνεϊ σημείωσε πως ο νόμος για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας, ευρύτερα γνωστού ως «Obamacare», αύξησε το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και οδήγησε τις μικρές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε απολύσεις.
    Παράλληλα, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ο πρόεδρος ξόδεψε τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια στην προώθηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης από το να εστιάσει στη βελτίωση της οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συμπληρώνοντας πως ο νόμος έγινε δεκτός χωρίς την ψήφο των Ρεπουμπλικάνων.
    «Αυτό που μου άρεσε στη Μασαχουσέτη, όταν ήμουν κυβερνήτης, είναι πως συνεργαζόμασταν: Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι».
    Επιπλέον, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς πως η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση προκάλεσε την περικοπή κατά 716 δισ. δολαρίων των δημοσίων δαπανών στο Σύστημα Υγείας.
    «Θέλω να πάρω αυτά τα 716 δισ. δολάρια από τις περικοπές και να τα επιστρέψω πίσω στους ασθενείς», πρόσθεσε.
    Στο τέλος της τηλεοπτικής αναμέτρησης, ο κάθε υποψήφιος είχε δύο λεπτά για να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του.
    O Ομπάμα στάθηκε κυρίως στην παγκόσμια οικονομική κρίση που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις Η.Π.Α., υπογραμμίζοντας ότι «θα συνεχίσω να μάχομαι κάθε ημέρα», ενώ ο Ρόμνει στην ανάγκη να υπάρξει μια αλλαγή στην πολιτική σελίδα της χώρας.


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ