• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

    Αυτές είναι οι πέντε πολυεθνικές που έδωσαν μίζες στην Ελλάδα!


    Μίζες που ξεπερνούν τα 26,4 εκατ. δολάρια δόθηκαν σε Έλληνες δημοσίους λειτουργούς και αξιωματούχους την περίοδο 1997-2008 από πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, προκειμένου να κερδίσουν συμβάσεις για την προώθηση των προϊόντων τους στην εγχώρια αγορά.
    Σύμφωνα με στοιχεία οι εταιρείες αυτές, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχουν συνομολογήσει δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 350 εκατ. δολαρίων, με βάση πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργου Σούρλα.
    Τα στοιχεία που αποτυπώνουν την παράνομη δραστηριότητα των εταιρειών αυτών διαβίβασε ο Γ. Σούρλας στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, οι οποίοι αναμένεται να προχωρήσουν στη διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων για την αποκάλυψη της ταυτότητας των Ελλήνων που φέρεται να δωροδοκήθηκαν.
    * Johnson & Johnson – DePuy (εταιρεία ορθοπεδικού υλικού)
    Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, από το 1997 έως περίπου το 2006, η DePuy ενέκρινε την πληρωμή, άμεσα ή έμμεσα μέσω θυγατρικών και υπαλλήλων της, 16,4 εκατ. δολαρίων σε μετρητά σε δύο Έλληνες, γνωρίζοντας ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για μίζες σε λειτουργούς του ελληνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης σε δημόσια νοσοκομεία για να τους πείσει να αγοράζουν προϊόντα της.
    * Smith & Nephew (εταιρεία ιατροτεχνικού εξοπλισμού)
    Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η Smith & Nephew, μέσω συγκεκριμένων στελεχών της, υπαλλήλων και συνεργατών, πωλούσε τα προϊόντα σε κανονική τιμή καταλόγου στην ελληνική εταιρεία διανομής με έδρα την Αθήνα, και στη συνέχεια κατέβαλλε το ποσό της έκπτωσης σε μια εικονική εταιρεία offshore η οποία ελεγχόταν από τον διανομέα. Αυτά τα μαύρα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια από τον διανομέα για να παρέχει χρηματικά και άλλου είδους κίνητρα σε λειτουργούς του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης ώστε εκείνοι να προτιμήσουν τα προϊόντα της Smith & Nephew. Οι μίζες που δόθηκαν σε Έλληνες τη χρονική περίοδο 1998-2006 ανέρχονται σε περίπου 9,4 εκατ. δολάρια.
    * Daimler (αυτοκινητοβιομηχανία)
    Η Daimler AG ενεπλάκη σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε υποθέσεις δωροδοκίας κυβερνητικών αξιωματούχων ανά τον πλανήτη μέσω πολυποίκιλων μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εταιρικών λογαριασμών, offshore, τραπεζικών λογαριασμών τρίτων αλλά και με παραπλανητικές τιμολογήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αμερικανικών αρχών, η Daimler και οι θυγατρικές της προχώρησαν σε «ανάρμοστες πληρωμές ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε ξένους αξιωματούχους από τουλάχιστον 22 χώρες», μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
    * Alliance One International (εταιρεία εμπορίας καπνού)
    Η Alliance One ήταν αποτέλεσμα της συνένωσης των εταιρειών Dimon και Standard Commercial το 2005. Από τα έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προκύπτει πως εσωτερικός έλεγχος δύο παραρτημάτων της Dimon στην Ελλάδα αποκάλυψε ότι Έλληνας αξιωματούχος των φορολογικών και τελωνειακών αρχών έλαβε τον Απρίλιο του 2003 περίπου 96.000 δολάρια σε μετρητά από τον επικεφαλής της εταιρείας καπνού. Αυτή η μίζα, σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι φόροι της Dimon στη χώρα μας κατά 1,9 εκατ. ευρώ, ήτοι από 2,5 εκατ. να γίνουν 600.000 ευρώ.
    * Comverse Technology (εταιρεία τηλεπικοινωνιών)
    Από τα πρακτικά του συμβιβασμού της εταιρείας με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και από τις καταγγελίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Comverse Technology παραβίασε τους κανονισμούς τήρησης βιβλίων που προβλέπονται από τη Νομοθεσία για τις Διεφθαρμένες Πρακτικές Εταιρειών στο Εξωτερικό. Στα επίσημα έγγραφα του υπουργείου καταγράφεται πως η συγκεκριμένη εταιρεία προχώρησε σε «ανάρμοστες πληρωμές» μέσω υπαλλήλων της και ενός τρίτου παράγοντα που έχει σχέση με θυγατρικές της Comverse, προς άτομα που συνδέονται με τον ΟΤΕ ώστε να εξασφαλίσει παραγγελίες προϊόντων ή υπηρεσιών. Οι «ανάρμοστες πληρωμές» προς τους Έλληνες ανήλθαν σε 536.000 δολάρια σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, από το 2003 έως το 2006.






    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ