"Σας λυπάμαι για την περηφάνια, όπου έχετε. Το ποδάρι μου εδώ δεν θα ξαναπατήσει. Και εάν δεν αφήσετε αυτά τα πράγματα που κάνετε, την αυθαιρεσία και ληστεία, θα καταστραφείτε. Σε κείνο το κλαρί, που κρεμάτε τα σπαθιά σας, θαρθή μια μέρα που θα κρεμάσουν οι γύφτοι τα όργανά τους. "
Παλιά Παραμυθιά. Αυτή την εικόνα είχε προ οφθαλμών ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός όταν προφήτευε στα μέρη εκείνα, όπως στον Άγιο Δονάτο Σουλίου με τα πολλά κλαριά (=κλαδιά)!..
6. "Σας λυπάμαι για την περηφάνια, όπου έχετε. Το ποδάρι μου εδώ δεν θα ξαναπατήσει. Και εάν δεν αφήσετε αυτά τα πράγματα που κάνετε, την αυθαιρεσία και ληστεία, θα καταστραφείτε. Σε κείνο το κλαρί, που κρεμάτε τα σπαθιά σας, θαρθή μια μέρα που θα κρεμάσουν οι γύφτοι τα όργανά τους. "
Η παραπάνω προφητεία του Αγίου Κοσμά ελέχθη στο χωριό Άγιος Δονάτος Σουλίου.
Είναι γνωστόν, ότι ο Άγιος Δονάτος (310-387) είναι ο Πολιούχος της Πόλης της Παραμυθιάς. Έζησε την εποχή της βασιλείας του Αυτοκράτορα Μέγα Θεοδόσιου και υπήρξε επίσκοπος της πόλης Ευροίας που ήταν μια από τις 12 πόλεις της Ηπείρου και ήταν χτισμένη στην θέση όπου σήμερα βρίσκεται το χωριό Χόικα. Τις πρώτες 3 τετραετίες της ζωής του, τις έζησε στο Βουθρωτό της Ηπείρου όπου και δίδασκε. Λίγα χρόνια αργότερα, χειροτονείται Επίσκοπος Ευροίας. Παροιμιώδης παρέμεινε η μέριμνά του για τους πτωχούς και αδυνάτους της επαρχίας του. Για όλες αυτές τις αρετές ο Θεός τού έδωσε το χάρισμα να θαυματουργεί. Έκτισε με βασιλικά χρήματα ναό, τον οποίο και διακόσμησε μεγαλόπρεπα.
O Άγιος Δονάτος εκτός από την Εύροια, δραστηριοποιήθηκε στην πόλη Ισορεία, οπού βρισκόταν στην θέση της σημερινής Γλυκής στις πηγές του Αχέροντα, και στην πόλη Ομφάλιον όπου η ιστορία αναφέρει, πως στο σημείο αυτό ήταν η πύλη του Άδη. Το σημείο όπου από την Αχερουσία λίμνη, οι ψυχές των νεκρών ανθρώπων μεταφερόταν από τον Χάροντας στο Νεκρομαντείο!
Τι περίεργη σύμπτωση!.. Άλλη μια συνάντηση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!... Κάπου εκεί, κοντά στο Νεκρομαντείο, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός προέλεγε τις δικές του προφητείες!..
Να πούμε, ότι στα αξιοθαύμαστα του Αγίου Δονάτου, ύστερα από δικές του παρακλήσεις στον Θεό, είναι η διακοπή μιας παρατεταμένης ξηρασίας που απειλούσε με μεγάλη καταστροφή. Γύρω στο 360 η κόρη τού Μ. Θεοδοσίου είχε αρρωστήσει βαριά από σεληνιασμό και ο Αγ. Δονάτος, την θεράπευσε, απλά με την παρουσία του και με τις επικλήσεις του στον Θεό. Σε μια πηγή στον ποταμό Αχέροντα στην Γλυκή, όπου η ιστορία μας λέει πως ήταν καταραμένη και το νερό δεν πινόταν, ο Άγιος Δονάτος, σκότωσε ένα τερατώδες φίδι, και εξόρκισε το κακό με αποτέλεσμα η πηγή να ξαναβγάλει καθαρό νερό.
Ο Άγιος Δονάτος ανάστησε κάποιο νεκρό, για να πιστοποιήσει την αποπληρωμή ενός δανείου σε έναν τοκογλύφο, που προσπάθησε να εξαπατήσει την γυναίκα του μετά τον θάνατο του.
Σήμερα, η χάρη του εορτάζεται στις 30 Απριλίου και στην Παραμυθιά η οποία τελεί υπό αργία γίνεται λιτανεία της εικόνας του καθώς και ορισμένων οστών που σώζονται στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο κέντρο της πόλης.
Μια ομάδα («ζυγιά») οργανοπαικτών καθώς διασκεδάζουν τους θαμώνες ενός πανηγυριού στο Ευηνοχώρι!... Στην πάνω φωτογραφία του άρθρου: «Σε κείνο το κλαρί, που κρεμάτε τα σπαθιά σας, θαρθή μια μέρα που θα κρεμάσουν οι γύφτοι τα όργανά τους»!.. ( Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Ευηνοχωρίου).
«Σας λυπάμαι - τους έλεγε, λοιπόν- για την περηφάνια, όπου έχετε. Το ποδάρι μου εδώ δεν θα ξαναπατήσει. Και εάν δεν αφήσετε αυτά τα πράγματα που κάνετε, την αυθαιρεσία και ληστεία, θα καταστραφείτε. Σε κείνο το κλαρί, που κρεμάτε τα σπαθιά σας, θαρθή μια μέρα που θα κρεμάσουν οι γύφτοι τα όργανά τους».
Τι περίεργο!.. Πολλά μέρη της πατρίδας μας, όπου στα χρόνια της Επανάστασης οι πατεράδες μας πολεμούσαν με σπαθιά τους Τούρκους, για την απελευθέρωσή μας, σήμερα έχουν γεμίσει από διάφορα κέντρα διασκεδάσεως όπου οι πίπιζες και τα νταούλια των πάσης φύσεως γύφτων (αθιγγάνων ή τσιγγάνων, κλπ) έχουν τον πρώτο λόγο οι «ζυγιές» (5), τα μπουζούκια και τα κλαρίνα!..
Περισσότερα στο βιβλίο μας: "Ο Άγνωστος Πατροκοσμάς"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.