• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

    Πώς κατάφερε μια γυναίκα να ζήσει μέχρι τα 132 χρόνια

    Η 132χρονη, Antisa Khvichava
    Πρόκειται πιθανότατα για το τελευταίο άτομο στον πλανήτη που ήξερε το άρωμα του αέρα όπως ήταν το 1880. Η γυναίκα αυτή πέθανε πρόσφατα και αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα άτομα που έζησαν ποτέ, κάτι που σχεδόν όλοι ονειρεύονται να μπορούσαν να κατορθώσουν.
    Είναι η Antisa Khvichava, η οποία ισχυριζόταν ότι είναι 132 χρονών. Εδώ και 47 χρόνια χαιρόταν τη σύνταξή της στο Sachino, ένα μικρό χωριό στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της Βρετανικής εφημερίδας 'the Independent', η γυναίκα αυτή απεβίωσε. Εάν όντως ήταν τόσο μεγάλη όσο έλεγε, η Khvichava είναι το γηραιότερο άτομο που έχει ζήσει ποτέ.
    Αν και υπάρχει ένα πιστοποιητικό γεννήσεως και ένα διαβατήριο στα οποία αναφέρεται ότι
    η Khvichava είχε γεννηθεί στις 8 Ιουλίου του 1880, τα έγγραφα αυτά έχουν αντικαταστήσει άλλα τα οποία η εν λόγω κυρία είχε χάσει στα περασμένα χρόνια. Το γεγονός αυτό εγείρει σκεπτικισμό σχετικά με τους ισχυρισμούς που αφορούν την ηλικία της. Αλλά η επιστήμη δεν μπορεί να αποκλείσει το κατόρθωμά της. Εάν υπάρχει μέγιστη δυνατή ανθρώπινη ηλικία, αυτό είναι κάτι που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.
    Το 1798, το γηραιότερο καταγεγραμμένο άτομο εκείνης της εποχής είχε πεθάνει στα 103, σύμφωνα με την Ερευνητική Ομάδα Γεροντολογίας (Gerontology Research Group). Το 1997, η γαλλίδα Jeanne Louise Calment, που έχει καταγραφεί ως το γηραιότερο άτομο, πέθανε σε ηλικία 122 ετών.
    Εάν τα άτομα αυτά και ιδιαίτερα η Kvichava κατάφεραν να περπατήσουν στη Γη για πάνω από έναν αιώνα, τι ήταν αυτό που έκαναν σωστά; Εάν βασιστούμε στη σύγχρονη επιστήμη, η απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι η συγκεκριμένη υπερ-αιωνόβια, εκτός από το να αποφύγει προφανείς φυσικές απειλές, δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο για να κερδίσει τη μακροβιότητά της.
    Ερευνητές στο Ιατρικό Κολλέγιο Albert Einstein στο Πανεπιστήμιο της Yeshiva έδειξαν τον τελευταίο χρόνο ότι, ανάμεσα σε έναν πληθυσμό που μελετήθηκε και που η ηλικία των ατόμων ήταν πάνω από 95, οι κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το ποτό, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης ήταν σχεδόν το ίδιο συχνές όσο και στον γενικότερο πληθυσμό, κάτι που υποδηλώνει πως η μακροβιότητα των ανθρώπων αυτών φαίνεται πως σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στα γονίδια.
    Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο γενικότερος πληθυσμός θα έπρεπε να εγκαταλείψει την υγιεινή ζωή και να υιοθετήσει πεποιθήσεις γενετικής μοιρολατρίας. Αντίθετα, αυτή όσο και άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα φαινόμενα μακροβιότητας όπως η Khvichava, που όπως έχει αναφερθεί έπινε καθημερινά μπράντι, έχουν σπάνιες γενετικές προστασίες που υπερβαίνουν τις ανθυγιεινές συνήθειες, προωθώντας τους σε πολύ μεγάλες ηλικίες παρά το είδος της ζωής που ακολουθούνε.
    Για τους ανθρώπους που δεν είναι προετοιμασμένοι να στοιχηματίσουν ότι είναι γενετικά προδιατεθειμένοι να σπάσουν το φράγμα των 100 χρόνων, οι διάσημα εγκρατείς και λάτρεις της υγιεινής ζωής, Αντβεντιστές της Έβδομης Ημέρας, φαίνεται ότι κρύβουν μια πρακτική συνταγή για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Έρευνες που έγιναν από τον Δρ. Gary Fraser της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Loma Linda και τους συνεργάτες του, συνέδεσαν τις συχνά μεγάλες ζωές των Αντβεντιστών με την άσκηση, την υψηλή συχνότητα χορτοφαγικής διατροφής, την αποχή από το κάπνισμα και τη συχνή πρόσληψη καρυδιών.
    Κάποιοι δεισιδαίμονες αναζητητές της μακροζωίας έχουν επίσης την επιλογή να μετακομίσουν σε μια περιοχή που να καλείται Γεωργία. Όταν πέθανε η Kvichava έδωσε τη σκυτάλη στο επόμενο μακροβιότερο άτομο του πλανήτη, την 116χρονη Besse Cooper που μένει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γεωργία.

    Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: Αμαλία Τσακίρη, για το ESOTERICA.gr

    Πηγή: Esoterica.gr
    Από το pathfinder

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ