• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

    BΡHKAN ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ.....ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!!!!


    undefined


    Η παρουσία του Πίτερ Χιγκς στο επιστημονικό σεμινάριο, το οποίο οργανώθηκε στη Γενεύη για την παρουσίαση των παρατηρήσεων από τα πειράματα, τα οποία βασίζονται στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, περιόρισε τις αμφιβολίες σχετικά με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, αύξησε, όμως, την προφανή αίσθηση ιστορικότητας.

    «Είμαι έκπληκτος από την απίστευτη ταχύτητα με την οποία υπήρξαν αυτά τα αποτελέσματα... Ποτέ δεν είχα διανοηθεί ότι θα παρακολουθούσα εν ζωή κάτι τέτοιο και θα ζητήσω από την οικογένειά μου να βάλει τη σαμπάνια να παγώνει» παρατήρησε ο Βρετανός φυσικός, σχετικά με τα σχόλια των υπευθύνων του CERN, οι οποίοι ανακοίνωσαν χθες την παρατήρηση ενός υποατομικού σωματιδίου, που φαίνεται συμβατό με τη θεωρία του, την οποία διατύπωσε μαζί με τους Ρόμπερτ Μπράουτ και Φρανσουά Ενγκλερτ και η οποία παρουσίαζε ένα πεδίο ενέργειας, που διαπερνά το σύμπαν και δίνει μάζα στα στοιχειώδη σωματίδια.

    Χαρακτηριστικό της μέρος ήταν το «μποζόνιο του Χιγκς», το οποίο, αν τελικά ανακαλυφθεί, θα την επιβεβαιώσει και θα επιβεβαιώσει, συγχρόνως, το Καθιερωμένο Μοντέλο της Φυσικής.

    «Διαβήκαμε ένα νέο στάδιο στην κατανόηση της φύσης» σχολίασε ο γενικός διευθυντής του CERN Ρολφ Χόγιερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η ανακάλυψη ενός σωματιδίου, του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι συμβατά με εκείνα του μποζονίου του Χιγκς, (...) ανοίγει τον δρόμο για πιο προωθημένες έρευνες, που χρειάζονται περισσότερα στατιστικά στοιχεία και θα προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά του καινούργιου σωματιδίου (...). Θα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλα μυστήρια του σύμπαντος».

    Η απόλυτη επιστημονική βεβαιότητα, όμως, είναι μάλλον σπάνια. Ελληνες ειδικοί, όπως ο ερευνητής του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής στον «Δημόκριτο» Θεόδωρος Γέραλης, σχολιάζουν ότι «πρέπει να περιμένουμε και να αφήσουμε τη λέξη "ανακάλυψη" σε εισαγωγικά». Συγχρόνως, ο Τζο Ινκαντέλα, εκπρόσωπος του προγράμματος του CERN, σχολίαζε ότι «εντοπίσαμε ένα καινούργιο μποζόνιο, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία» για την επαλήθευσή του ως το μποζόνιο του Χιγκς.

    Ασφαλώς, ακόμη και όταν δεν είναι απόλυτη, η επιστημονική βεβαιότητα χαρακτηρίζει μία πολύ αυξημένη πιθανότητα: Το στατιστικό επίπεδο βεβαιότητας για τον εντοπισμό του σωματιδίου απαιτείται να βρίσκεται στα 5 σίγμα, δηλαδή να έχει περιθώριο λάθους το οποίο εκτιμάται στο 0,00006%. Η Φαμπιόλα Τζιανότι, λοιπόν, εκπρόσωπος της μίας ομάδας ερευνητών, διευκρίνισε τα στοιχεία όταν παρατήρησε ότι «βλέπουμε στα δεδομένα μας ξεκάθαρα ίχνη ενός νέου σωματιδίου, στο επίπεδο των 5 σίγμα».

    Αλέξανδρος Μόρντουντακ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ