Τελικά βλέπουμε την πραγματικότητα ή μια κάπως… μπαγιάτικη εκδοχή της;
Κατά τους ειδικούς, οι εικόνες που μας παρουσιάζει ο εγκέφαλος είναι μια δική του σύνθεση από όσα είδαν τα μάτια μας τα τελευταία 10 με 15 δευτερόλεπτα και όχι ένα φρέσκο στιγμιότυπο. Δηλαδή ο εγκέφαλός μας κόβει και ράβει οπτικές πληροφορίες κατά βούληση. Φιλτράρει τις σκηνές που εκτυλίσσονται μπροστά μας και μας δείχνει ό,τι εκείνος θεωρεί απαραίτητο απορρίπτοντας τα υπόλοιπα. Έτσι, αν, για παράδειγμα, σε μια κινηματογραφική ταινία ο πρωταγωνιστής τρώει σε μια σκηνή ένα χάμπουργκερ και μετά από μερικά δευτερόλεπτα κρατάει στο χέρι του μια πίτσα, εμείς ούτε που θα το αντιληφθούμε. Εν ολίγοις, πολλές φορές παθαίνουμε κάτι σαν προσωρινή τύφλωση.
Αν το αντικείμενο που βλέπουμε δεν περιμένουμε να αλλάξει, δύσκολα θα παρατηρήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή του. Ως αποτέλεσμα χάνουμε πολλές λεπτομέρειες θεωρητικά ασήμαντες, όπως σκιές, μικροκινήσεις και μικροαλλαγές που συμβαίνουν στο περιβάλλον.
Βέβαια ο εγκέφαλος, μας υπενθυμίζουν οι νευροεπιστήμονες, λειτουργεί απίστευτα γρήγορα. Άρα έχει την ικανότητα να παίρνει υπόψη του όλα όσα πιάνει η ματιά μας και να μην χάνει ούτε καρφίτσα που πέφτει. Όμως μας κόβει πληροφορίες, γιατί δεν θέλει να κουράζεται από την περιττή ενημέρωση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.