Σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνσυνηθίζει να κάνει ένα χαιρετισμό, όπου υψώνει τα τέσσερα του δάχτυλα, διπλώνοντας την ίδια ώρα τον αντίχειρα στο εσωτερικό της παλάμης. Το ίδιο έκανε και μέσα στην Αγιά Σοφιά, προκαλώντας τους Χριστιανούς όλου του κόσμου.
Τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτό τον παράξενο συμβολισμό, ποιες οι καταβολές του και ποιος ο αντίκτυπός του σήμερα;
Πρόκειται ουσιαστικά για τον χαιρετισμό που ονομάζεται «ραμπιά» και στα αραβικά σημαίνει τέταρτο.
Για πρώτη φορά, ο συγκεκριμένος χαιρετισμός χρησιμοποιήθηκε στο Κάιρο το 2013 από οπαδούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και υποστηρικτές του πρώην ισλαμιστή Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στην πλατεία Ραμπιάτουλ Αντεβιγέ.
Όσοι τη χρησιμοποιούν, αναφέρουν πως η χειρονομία εκφράζει την αλληλεγγύη στους «χιλιάδες τραυματίες, που σκοτώθηκαν και έχουν καεί από τον αιγυπτιακό στρατό», κατά τη διάρκεια της ανατροπής του καθεστώτος Μόρσι.
Έκτοτε έχει υιοθετηθεί από πολλές ισλαμιστικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και του Κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ της Τουρκίας, όπου πολλά στελέχη, οπαδοί και υπουργοί, αλλά και θρησκευτικοί και συντηρητικοί κύκλοι, τη χρησιμοποιούν δημόσια.
Ο Αρχηγός των Γκρίζων Λύκων.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ένα στέλεχος της τουρκικής ολυμπιακής αποστολής στο Ρίο, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού Μεχμέτ Μπαϊκάν, έκανε το σήμα κατά την παρέλαση των εθνικών ομάδων στην τελετή έναρξης.
Ιστορικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατεία Ραμπιάτουλ Αντεβιγέ της Αιγύπτου πήρε την ονομασία της από τη Ραμπιά, ποιήτρια και εξέχουσα προσωπικότητα του τάγματος των Σούφι τον 8ο μ.Χ. αιώνα.
Δείτε τις φωτογραφίες
Το σήμα στο γραφείο του Ερντογάν
Προεκλογική εκδήλωση του ΑΚΡ
Ο φονταμενταλιστής ιεροκήρυκας Krekar, που εδρεύει στη Νορβηγία, στο περιφερειακό δικαστήριο του Όσλο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.