Και ξαφνικά η κυβέρνηση δέχεται χαστούκια από παντού με την άνεση του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέπεται σε πραγματικό εφιάλτη. Είναι το Σκοπιανό, είναι η αξιολόγηση η οποία ενώ υποτίθεται είχε κλείσει, δεν κλείνει, αλλά παραμένει ανοιχτή με αστερίσκους, είναι οι κοινωνικές αντιδράσεις.
Βιάστηκε όμως ο κ. Τσίπρας να βγάλει συμπεράσματα. Ο Αρχιεπίσκοπος όπως φάνηκε δεν εκπροσωπεί την Ιερά Σύνοδο, η οποία με την παρουσία αρκετών Ιεραρχών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ζήτησε να μην υπάρχει στο όνομα των Σκοπίων ο όρος «Μακεδονία», ενώ όπως ανέφεραν οι πληροφορίες στην Αρχιεπισκοπή «έσπασαν» τα τηλέφωνα από ιερείς και Ιεράρχες οι οποίοι ζητούσαν από τον κ. Ιερώνυμο να αλλάξει γραμμή και να εγκαταλείψει την κυβέρνηση.
Ερώτημα βεβαίως αποτελεί ακόμη και η στάση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει πώς δεν δέχεται τον όρο «Μακεδονία». Με 500.000 κόσμο στο συλλαλητήριο και γενικευμένες αντιδράσεις είναι δύσκολο για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να κάνει κυβίστηση (αν και είναι σύνηθες για τον κ. Καμμένο) και να δεχθεί ένα όνομα που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
Υπάρχουν επίσης και πολλές αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και τα στελέχη που έχουν πανικοβληθεί από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις τους του εκφράζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τον προβληματισμό πώς «μπορεί να περάσαμε τα μνημόνια το »Μακεδονία» όμως είναι πολύ δύσκολο να περάσει».
Και εκεί λοιπόν που η κυβέρνηση φαίνονταν να είχε να διαχειριστεί μόνο το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων προκύπτουν «σύννεφα» και στην αξιολόγηση, με τους δανειστές να απαιτούν νέα μέτρα ή επίσπευση μέτρων προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση και να πάμε στην επόμενη αξιολόγηση.
Τα μέτρα δε που ζητούν έχουν πολύ μεγάλο κόστος. Πρόκειται για τους πλειστηριασμούς και την επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου. Συγκεκριμένα μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει να γίνουν 130.000 πλειστηριασμοί. Η αρχή θα γίνει με 10.000 πλειστηριασμούς εντός του τρέχοντος έτους.
Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών σημειώνουν ότι από το Μάρτιο και μετά θα πρέπει να ανέβει ο ρυθμός των πλειστηριασμών στους 1.000 το μήνα, για να φτάσουμε στις 2.000 μηνιαίως το τελευταίο τρίμηνο του 2018, δηλαδή λίγο πριν μπούμε στο «καυτό» 2019 που περιμένουν τα «τσεκούρια» στις συντάξεις και πιθανώς η πρόωρη μείωση του αφορολογήτου.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτοί οι υπολογισμοί δεν είναι αυθαίρετοι αλλά συνδέονται με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι του SSM για τη διαχείριση του απίστευτου όγκου των προβληματικών δανείων. Και τι γίνεται από το 2019 και μετά; 40.000 πλειστηριασμοί ετησίως για τα επόμενα 3 χρόνια!
Το σκεπτικό των τεχνοκρατών ξεκινά από τη διαπίστωση ότι από το ξέσπασμα της κρίσης, έχει υπονομευθεί η κουλτούρα των πληρωμών, συμβάλλοντας, μάλιστα, κατά την εκτίμηση τους, στην επιμήκυνση αυτής της κρίσης. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, παρά το ότι οι Ευρωπαίοι ήταν αντίθετοι, οι ελληνικές Αρχές εφάρμοσαν ένα μορατόριουμ για τους πλειστηριασμούς, που κράτησε ως το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
Στη συνέχεια, οι πλειστηριασμοί κρατήθηκαν σε πολύ χαμηλούς αριθμούς λόγω των παρατεταμένων απεργιών των δικηγόρων αλλά και της δράσης ακτιβιστών, με αποτέλεσμα ενώ ήταν προγραμματισμένοι 5.600 πλειστηριασμοί ακινήτων αξίας 1,1 δις ευρώ το 2017, πραγματοποιήθηκαν ελάχιστοι. Κάνοντας μια αντιπαραβολή με τα όσα συνέβαιναν πριν από 10 χρόνια, η Κομισιόν σημειώνει ότι ενώ τότε τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνονταν σε μονοψήφια ποσοστά, είχαν ολοκληρωθεί 58.849 πλειστηριασμοί.
Τα μέτρα αυτά, προκαλούν αντιδράσεις στην κοινωνία, όπως επίσης και αυτά που πέρασαν πρόσφατα από τη Βουλή με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Ήδη, οι αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους με τα τρακτέρ και σχηματίζουν τα πρώτα μπλόκα, ενώ οι κοινωνικές αντιδράσεις γενικεύονται κατά της κυβέρνησης που ψάχνει να βρει τρόπους να διατηρήσει «ζωντανό» το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.