Η αίσθηση της ακοής είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή του ανθρώπινου Εγκεφάλου. Εξάλλου οι ήχοι είναι μορφές ενέργειας και είναι γνωστό πως επηρεάζουν την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου με διάφορους τρόπους. Ο Ανθρώπινος εγκέφαλος λαμβάνει αυτά τα ενεργειακά ηχητικά κύματα και τα μετατρέπει σε πληροφορία. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα εύρος ακοής που κυμαίνεται από τα 20Hz έως περίπου τα 20.000 Hz. Τι συμβαίνει όμως όταν στα αυτιά μας έρχονται Ήχοι χαμηλής συχνότητας;
Τα πράγματα γίνονται περίεργα όταν κάποιος προσεγγίζει αυτά τα χαμηλά όρια της ανθρώπινης ακοής. Αν εκτεθούμε σε ήχους υψηλής συχνότητας, τότε μπορούμε να κάνουμε ζημιά στο τύμπανο του αυτιού, όμως οι Ήχοι χαμηλής συχνότητας υπάρχουν στην ίδια την φύση αλλά και τον σύγχρονο κόσμο που κατοικούμε.
Ένα παράξενο ηχητικό πείραμα
Για να κατανοήσουμε πλήρως την επιρροή που έχουν οι Ήχοι χαμηλής συχνότητας στον άνθρωπο θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στα τέλη του 1950, όταν ο Επιστήμονας Vladimir Gavreau διαπίστωσε δουλεύοντας στο Εργαστήριο Ρομποτικής του πως ένας από τους βοηθούς του αιμορραγούσε από τα αυτιά.Προβληματισμένος, ο Gavreau ξεκίνησε να μελετάει το φαινόμενο κρατώντας σωλήνες που πάλλονταν δίπλα σε ανυποψίαστους βοηθούς του. Με αυτό τον τρόπο ο Επιστήμονας ανακάλυψε πως ένας παλλόμενος σωλήνας στο σωστό μήκος και ύψος μπορεί να επιφέρει μία σειρά από ανεπιθύμητα αποτελέσματα στον άνθρωπο, που ποικίλουν από μία ελαφριά ενόχληση σε σοβαρό πόνο. Αυτό που ανακάλυψε ήταν ο ήχος μίας εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας που το ανθρώπινο αυτί μπορεί να αισθανθεί, αλλά δεν μπορεί να διακρίνει συνειδητά. Αυτή είναι η διαδικασία λήψης εξαιρετικά ευαίσθητων ήχων που διαταράσσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, χωρίς το άτομο να έχει συνειδητή επίγνωση της “ηχητικής επίθεσης” που προκαλούν πανικό στα συναισθήματά του. Ειδικότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι Ήχοι χαμηλής συχνότητας που κυμαίνονται από 7 ως 19Hz μπορούν να επιφέρουν τον τρόμο και τον πανικό.
Ένα πείραμα που ακολούθησε και διεξήχθη σε μία συναυλία επιβεβαίωσε την παραπάνω διαπίστωση. Οι επιστήμονες σε αυτή την συναυλία έπαιξαν κάποιους ήχους χαμηλής συχνότητας στην συναυλία που ήταν γεμάτη κόσμο ο οποίος ήταν ανίδεος για το πείραμα αυτό. Ως αποτέλεσμα δευτερόλεπτα αργότερα ο τρόμος εισχώρησε στις συνειδήσεις του κόσμου, που στο τέλος του πειράματος έδειξε πως το 22% των συμμετεχόντων φανέρωσε σημάδια ανατριχίλας, ανεξήγητου τρόμου και κατάθλιψης, την ώρα που οι ήχοι αυτοί συνόδευαν την μουσική.
Οι Ήχοι χαμηλής συχνότητας και οι Θεάσεις Φαντασμάτων
Μπορούν όμως τέτοιοι Ήχοι χαμηλής συχνότητας να μας κάνουν να νομίζουμε πως κάποιο πνεύμα βρίσκεται στον χώρο που βρισκόμαστε; Για να δούμε τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι ήχοι αυτοί με τις θεάσεις φαντασμάτων θα πρέπει να ανατρέξουμε στην περίπτωση του Vic Tandy.
Στο κτίριο που εργαζόταν ο Tandy το υπηρετικό προσωπικό καθώς και άλλοι φίλοι του ερευνητές παραπονέθηκαν για σημάδια κατάθλιψης και τρόμου, ενώ ανέφεραν συχνά πως υπήρχε η αίσθηση πως κάποιος τους παρακολουθούσε. Το πιό αξιοπερίεργο φαινόμενο όμως ήταν το γεγονός πως οι εργαζόμενοι έβλεπαν σκοτεινές φιγούρες με τις γωνίες των ματιών τους. Έπειτα από ένα παράξενο πείραμα κατά το οποίο ένα γκρι σχήμα τοποθετήθηκε στο γραφείο του για αρκετά λεπτά, ο Vic Tandy ήταν αποφασισμένος να ανακαλύψει τι στο καλό συνέβαινε. Αφού ήταν άνθρωπος της επιστήμης, προσέγγισε το φαινόμενο ορθολογικά και ανακάλυψε πως οι θεάσεις των “φαντασμάτων” προήλθαν από ένα συγκεκριμένο χώρο του Εργαστηρίου. Αντιλήφθηκε επίσης πως αν τοποθετούσε μία λεπτή μεταλλική πλάκα στο σημείο εκείνη παλλόταν ασταμάτητα και χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Αρκετοί θα θεωρούσαν πως επρόκειτο για περίπτωση Πόλτεργκαιστ, όμως όχι. Όλα τα παραπάνω οφείλονταν σε ένα υπόηχο, και πιο συγκεκριμένα, ένα “σιωπηλό” ανεμιστήρα που εξαπέλυε ήχους χαμηλής συχνότητας που αντικατοπτρίζονταν στους τοίχους του εργαστηρίου στα 18,9 Hz, αριθμός που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο πρόκλησης πανικού σε ένα άνθρωπο.
Και σύμφωνα με μία μελέτη της NASA, μία τέτοια συχνότητα είναι αρκετά ισχυρή έτσι ώστε να επηρεάσει το ανθρώπινο μάτι και την περιφερειακή του όραση. Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο το μάτι πάλλεται έτσι ώστε να μετατρέψει μία στατική εικόνα σε κινούμενη μέσα από την περιφερειακή του όραση.
Ο Vic Tandy ήταν πεπεισμένςο πως είχε βρει την απάντηση, και δοκίμασε αυτή την εξήγηση θεάσεων φαντασμάτων σε ένα στοιχειωμένο κελλάρι. Σύμφωνα με τους κατοίκους που βρίσκονταν κοντά, όταν κάποιος έμπαινε στο συγκεκριμένο κελάρι πάγωνε, έβλεπε παράξενα φαντάσματα και αποχωρούσε λόγω της έντονης ναυτίας. O Vic ανακάλυψε πως το σχήμα του κτίσματος, ο διάδρομος που οδηγούσε σε αυτό αλλά και τα εργοστάσια που υπήρχαν περιμετρικά συνέβαλαν στο στοίχειωμα του χώρου λόγω των δονήσεων συχνότητας 18.9 Hz που δημιουργήθηκαν εκεί, και ήταν πιο ισχυρά στο κατώφλι, εκεί που οι περισσότεροι επισκέπτες τρομοκρατήθηκαν…
Δημιουργία Φόβου μέσα από χαμηλές συχνότητες;
Θα μπορούσε κάποιος με μία γεννήτρια τέτοιων υπόηχων να στραφεί εναντίον σου, προκαλώντας τον πανικό και τον τρόμο; Φυσικά, και κάτι τέτοιο αποδεικνύεται και από τα πειράματα που διεξήχθησαν κατά την διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, όπου Ελικόπτερα εξαπέλυαν δίαφορους Υπόηχους, προσπαθώντας να προκαλέσουν πανικό στους Βιετκόνγκ. Αντί όμως να διώξουν τον εχθρό, αυτό που κατάφεραν ήταν να τον τρομάξουν και να επιφέρουν την παράδοξη ευφορία. Η μέθοδος των Υπόηχων αργότερα δοκιμάστηκε από την Βρετανία ως μέθοδος ελέγχου της Μάζας.
Σίγουρα η παραπάνω θεωρία δεν εξηγεί τα πάντα σε σχέση με τα πνεύματα και την αλληλεπίδρασή τους με τον κόσμο μας. Όμως η κεντρική ιδέα που επιβεβαιώνεται μέσα από αυτό το άρθρο, είναι το γεγονός πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος επηρεάζεται από τους Ήχους χαμηλής συχνότητας, επιφέροντας τον τρόμο σε εκείνον που εκτείθεται σε αυτούς, και πως αυτή η μέθοδος είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να ελέγξουν και να χαλιναγωγήσουν τον πληθυσμό…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.