Ένα από τα περίεργα παιχνίδια του διαστήματος, έφερε την ανθρωπότητα στα πρόθυρα παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης!
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Delores Knipp, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Space Weather, αποκάλυψε ότι μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πρωτοφανούς έντασης που συνέβη τον Μάη του 1967, κατάφερε να απενεργοποιήσει όλες τις αμερικανικές στρατιωτικές επικοινωνίες!
Το πρόβλημα επιδεινώθηκε περισσότερο από το γεγονός ότι η καταιγίδα έγινε κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου, με αποτέλεσμα οι υποψίες της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ να στρέφονται στις σοβιετικές δυνάμεις. Έστω και στιγμιαία οι ΗΠΑ τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού ετοιμάζοντας αντίποινα, που όπως αποκαλύπτεται μπορεί να σήμαιναν ακόμα και τη χρήση πυρηνικών όπλων…
Ευτυχώς για την ανθρωπότητα, ένα πρόγραμμα παρακολούθησης του καιρού στο διάστημα, που ιδρύθηκε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πριν από αρκετά χρόνια ανακάλυψε ότι η εμπλοκή δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιου Σοβιετικού σχεδίου, αλλά ήταν στην πραγματικότητα παρεμβολές από ηλιακή καταιγίδα.
«Ήταν σημαντικό σε στρατιωτικό επίπεδο να γνωρίζαμε αν οι τεχνολογίες είχαν εμπλακεί από ανθρώπινο παράγοντα ή αν ήταν η φύση που το κατάφερε. Σε αυτήν την περίπτωση, ήταν μια πρωτοφανής έκρηξη ραδιενέργειας από τον ήλιο», δήλωσε ο Knipp, σύμφωνα με το Smithsonian Magazine.
Μάλιστα, το περιστατικό αυτό οδήγησε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στην αύξηση της χρηματοδότησης για την έρευνα του διαστημικού καιρού – μια ομολογουμένως συνετή κίνηση – θεωρώντας πώς ηλιακές καταιγίδες τόσο ισχυρό όσο αυτή που συνέβη το 1967, μπορεί να προκαλέσουν την κατάρρευση των παγκόσμιων επικοινωνιών και των συστημάτων εντοπισμού θέσης, όπως το GPS.
«Έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στον ουρανό περισσότερο από ποτέ. Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό, τι πριν από δεκαετίες και θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε την απαραίτητη προσοχή», τόνισε Ντάνιελ Μπέικερ, διαστημικός ερευνητής επίσης από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.