Οταν ο Ελβις Πρίσλεϊ συστήθηκε στην κόρη του Ντιν Μάρτιν, Ντιάνα, έσκυψε και ψιθύρισε στο αυτί της: «Με φωνάζουν βασιλιά του Rock 'n' Roll, αλλά ο μπαμπάς σου είναι ο βασιλιάς του Cool».
Ο βασιλιάς του Cool, πέθανε την ημέρα των Χριστουγέννων πριν από 20 χρόνια, έχοντας μια επιτυχημένη καριέρα. Είχε 40 top 10 singles μεταξύ του 1950 και του 1969, τρία από αυτά ήταν το Amore (1953), Memories are Made of This (1955) και το Everybody Loves Somebody (1964), πουλώντας εκατομμύρια.
Πριν αποκτήσει δόξα και χρήμα, ο Ντιν Μάρτιν πέρασε πολλά. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ντίνο Πολ Κροσέτι και ήταν γιος ενός μετανάστη κουρέα στο Οχάιο.
Στην εφηβεία του ήταν ένας απρόθυμος perfomer, προτιμούσε να παίζει μποξ, ενώ όταν το παράτησε εργάστηκε σαν κρουπιέρης σε παράνομο καζίνο. Για μια περίοδο δούλεψε σε χαλυβουργείο και έπειτα από παρότρυνση των φίλων του, άρχισε να τραγουδά τα σαββατοκύριακα σε μικρά κλαμπς.
Στα 21 του εθεάθη σε ένα μπαρ από έναν αρχηγό μπάντας τον Σάμι Γουάτκινς, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από το πλούσιο ρεπερτόριό του. Εκείνη την εποχή, ο Ντιν Μάρτιν λεγόταν Ντίνο Μαρτίνι έμπνευση από τον λαϊκό αστέρα της όπερας Νίνο Μαρτίνι. Ο Γουάτκινς ήταν εκείνος που τον ονόμασε Ντιν Μάρτιν, γεννώντας έναν θρύλο της showbusiness.
Ο Μάρτιν μιμούνταν ομαλά τα βαρύτονα φωνητικά και τη διατύπωση του Μπινγκ Κρόσμπι από τον οποίο πήρε και τον τρόπο που τραγουδούσε τους στίχους του. Αυτή η χαλαρή παράδοση έκανε τα τραγούδια του Μάρτιν, όπως το Volare και το Return to Me τόσο γοητευτικά.
Παρά την άμεση αναγνώριση ο Μάρτιν αμφέβαλε για την ικανότητά του. Ο ίδιος δεν μπορούσε να διαβάσει μουσική και πίστευε πως το ότι δεν είχε κάνει μαθήματα τραγουδιού φαινόταν. Ο Τζέρι Λούις συνεργάτης του στην κωμωδία σε πράξη που ονομαζόταν «Μάρτιν και Λούις» είχε πει κάποτε:
«Ο Ντιν ποτέ δεν μπορούσε να τραγουδήσει και να το κάνει με ολόκληρη την καρδιά του, γιατί δεν ήταν ήξερε την αξία του. Δεν είχε καμία αυτοεκτίμηση».
Ο Μάρτιν είχε από τις θερμότερες φωνές της μουσικής που τραγουδούσε, κάτι που είναι εμφανές σε τραγούδια, όπως το Memories Are Made of This.
Ομως, δεν υποβάθμιζε μόνο τη φωνή και τη μουσική του αλλά και την κινηματογραφική του καριέρα, η οποία περιελάμβανε μία υποψηφιότητας για Χρυσή Σφαίρα το 1959 για το «Who Was That Lady?». Παρέμενε μια απρόθυμη διασημότητα, παρά το όλο και υψηλότερο αμειβόμενο αστέρι του τη δεκαετία του '60.
Το Dean Martin Show ήταν το πιο δημοφιλές πρόγραμμα το 1965 και το 1966, με τον perfomer να παίρνει 283.000 δολάρια ανά επεισόδιο. Στο σόου είχε εμφανιστεί το συγκρότημα Rat Pack, που αποτελούνταν από τον ίδιο, τον Φρανκ Σινάτρα, τον Σάμι Ντέιβις Τζ., τον Πίτερ Λόφορντ και τον Τζόι Μπίσοπ.
Ντιν Μάρτιν, Σάμι Ντέιβις Τζ., Φρανκ Σινάτρα
Για το κοινό ο Ντιν Μάρτιν ήταν ο αστείος και ο στυλάτος των Rat Pack, αλλά για τους στενούς του φίλους ήταν δύσκολο να αντιληφθούν τον χαρακτήρα του.
Πριν μερικά χρόνια υπήρχε συζήτηση να γίνει ταινία η ζωή του από τον Μάρτιν Σκορτσέζε, ωστόσο, ο σκηνοθέτης έδωσε μια αποκαλυπτική εξήγηση γιατί κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.
«Πραγματικά προσπάθησα αλλά η ιστορία του Ντιν Μάρτιν ήταν δύσκολη. Ηταν δύσκολη γιατί τελικά τραβούσε τη ζωή του πίσω. Φαινόταν τελείως παθητικός και πως ήταν μέρος αυτού που εκτιμήθηκε από τον Σινάτρα και τους υπολοίπους», είχε πει ο διάσημος σκηνοθέτης.
Παρόλο αυτά, ο Ντιν Μάρτιν άφησε ευτυχισμένες αναμνήσεις στα παιδιά του, καθώς ήταν ένας πατέρας που έκανε αστεία και σε όλους εμάς λατρεμένη μουσική, ιδιαίτερα για την εποχή των Χριστουγέννων.
Ο Ντιν Μάρτιν είχε μια υπέροχη φωνή που ερμήνευε εορταστικά τραγούδια. Το δικό του «Let it Snow» είναι η πιο δημοφιλής εκδοχή του παραδοσιακού τραγουδιού, την οποία διασκεύασε μια ζεστή μέρα του 1945.
Στα 78 του πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου του 1995 από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια στο σπίτι του στο Μπέβερλι Χιλς.
Ο σκηνοθέτης Πίτερ Μπογκντάνοβιτς δήλωσε για τον θάνατό του: «Αυτό το ότι ο Μάρτιν πέθανε την ημέρα των Χριστουγέννων είναι ένα είδος μαύρου αστείου».
Η φωνή του βασιλιά του Cool στολίζει τα Χριστούγεννα του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.