• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

    Ογδόντα γονίδια συνδέονται με τη σχιζοφρένεια

    «Παράθυρο» στις θεραπείες καταπολέμησης της σχιζοφρένειας, μιας νόσου που συμπεριλαμβάνει στην ουσία ένα τεράστιο εύρος παθήσεων και για την οποία η άγνοια και η ελλιπής ενημέρωση, αλλά και μια αναχρονιστική θεώρηση του όρου «ψυχική νόσος», έχουν τοποθετήσει πολλές φορές ανθρώπους πραγματικούς ήρωες στο περιθώριο, ανοίγει νέα έρευνα επιστημόνων του Κάρντιφ.


    Η έρευνα των επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», απέδειξε ότι ογδόντα μέχρι σήμερα άγνωστα γονίδια μπορεί να ευθύνονται για τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας, μια ανακάλυψη που η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι ανοίγει το δρόμο γα την ανακάλυψη καινούργιων θεραπειών της νόσου, οι οποίες στην πραγματικότητα έχουν ελάχιστα διαφοροποιηθεί από το 1970.

    Τα βασικά αίτια της σχιζοφρένειας διχάζουν χρόνια την επιστημονική κοινότητα, αλλά η τελευταία έρευνα φαίνεται να τα αποδίδει κυρίως σε βιολογικά αίτια.

    Πολλά από αυτά τα γονίδια σχετίζονται με τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, άλλα σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς εξασθενούν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στην ασθένεια.

    Η σχιζοφρένεια πλήττει περισσότερους από 24 εκατ. ανθρώπους στον κόσμο. Χειρότερος όμως από τις συνέπειες της ασθένειας παραμένει ο στιγματισμός που η ελλιπής ενημέρωση έχει δημιουργήσει.

    «Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν πόσοι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές, τους οποίους συνάντησα, έδειχναν έκπληκτοι και έλεγαν πως δεν περίμεναν να δουν ένα νέο, γοητευτικό, έξυπνο και αγαπητό στο περιβάλλον του νέο να πάσχει από σχιζοφρένεια. Μα τι περίμεναν αλήθεια; Το σχιζοφρενή δολοφόνο με το πριόνι;» δηλώνει στη «Huffington Post» ο Τζον Μπέντζαμιν, ο οποίος ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία μια καμπάνια ενημέρωσης, αλλά και αποσύνδεσης των ασθενών από το στερεότυπο της βίας που καλλιεργείται από τα ΜΜΕ. Δ. ΧΡΗΣΤΟΥ



    enet.gr
    cretapost.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ