• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

    ΕΡΕΥΝΑ-ΣΟΚ! ΑΠΟ ΤΑ 15 ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!

    Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει στη χώρα μας, ο αριθμός των χρηστών ναρκωτικών ουσιών.
    Άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, σταδιακά παρατηρείται μείωση του μέσου όρου έναρξης ηλικίας χρήσης ουσιών.



    Υπολογίζεται ότι τα 15 έτη είναι η ηλικία, που ξεκινά ο πειραματισμός των Ελληνόπουλων με τα ναρκωτικά , ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ξεκινούν το αλκοόλ και το κάπνισμα.

    Επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι, όσο πιο νωρίς ηλικιακά ξεκινά η χρήση ουσιών τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες κατάχρησης και εθισμού στην ενήλικη ζωή. Μελέτη που πραγματοποίησαν πρόσφατα Αμερικάνοι ψυχίατροι και δημοσίευσαν στην έγκυρη επιθεώρηση “ Archives of General Psychiatry”, σε δείγμα 10.000 νέων ηλικίας από 13 μέχρι και 18 ετών , έδειξε ότι , σχεδόν τέσσερις στους πέντε εφήβους έχουν δοκιμάσει αλκοόλ και τουλάχιστον το 15% έχει κάνει κατάχρηση μέχρι να ενηλικιωθεί. Την ίδια στιγμή το ποσοστό των εφήβων που έκαναν υπερβολική χρήση ναρκωτικών, μέχρι να συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια, άγγιζε το 16%.

    Μετά τις τραγικές διαστάσεις που έχει πάρει παγκοσμίως η μάστιγα των ναρκωτικών πλέον η διεθνής επιστημονική κοινότητα χαρακτηρίζει και αντιμετωπίζει τον εθισμό ως μια χρόνια πάθηση.

    Οι παράγοντες, που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη του εθισμού , εκτός από το φύλλο, την εθνότητα, το κοινωνικό περιβάλλον , είναι και τα γονίδια.
    Μάλιστα οι επιστήμονες σήμερα ,καθορίζουν τη γενετική συμμετοχή, σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 40-60% στην εξάρτηση από το αλκοόλ ή τις ουσίες .

    Τα παραπάνω ανέφεραν μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε το Συμβουλευτικό Κέντρο «ΔΙΑΔΡΟΜΗ» με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών ο ψυχίατρος- ψυχαναλυτής κ. Θεοδόσης Χριστοδουλάκης και ο υπεύθυνος προγράμματος της « ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» κ .Χρήστος Παπαγεωργίου.

    Όπως υπογράμμισε ο κ Χριστοδουλάκης «η αρχική απόφαση για τη λήψη μιας ουσίας είναι μία εκούσια πράξη. Όταν όμως η κατάχρηση της ουσίας πάρει το «πάνω χέρι» τότε η ικανότητα του ατόμου για αυτοέλεγχο, διαταράσσεται σημαντικά.
    Μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου, απέδειξαν ότι η κατάχρηση ουσιών προκαλεί ανατομικές αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κρίση, για τη λήψη αποφάσεων, για την εκμάθηση, για τη μνήμη και για τον έλεγχο της συμπεριφοράς».

    Και συνέχισε τονίζοντας ότι «αυτές οι αλλαγές , αλλοιώνουν με τη σειρά τους το τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και εξηγούν σε ένα μεγάλο βαθμό τη παρορμητική και καταστροφική συμπεριφορά που συναντάμε στον εθισμό».

    Καταλήγοντας ο κ Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι «η επικινδυνότητα κατάχρησης ουσιών, αυξάνεται στις μεταβατικές καταστάσεις. Στις αλλαγές σχολείων, στις αλλαγές τόπου διαμονής , στα διαζύγια. Εάν μπορέσουμε να προλάβουμε τη κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, προλαμβάνουμε τον εθισμό».

    Παίρνοντας τον λόγο ο υπεύθυνος του προγράμματος της «ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» κ. Χρήστος Παπαγεωργίου ανέλυσε τις θεραπευτικές και συμβουλευτικές μεθόδους που εφαρμόζονται στο Συμβουλευτικό κέντρο «Διαδρομή».
    Αφού αναφέρθηκε στην εμπειρία και στα βιώματα που απέκτησε σε αντίστοιχα προγράμματα που παρακολούθησε στην Αγγλία επισήμανε ότι «ο εθισμένος δεν είναι ένας ανήθικος ή αδύναμος άνθρωπος αλλά ένας άρρωστος που χρειάζεται περίθαλψη και κατάλληλη φροντίδα και όχι απαξίωση ή τιμωρία. Στην Αγγλία άλλωστε η εξάρτηση αναγνωρίζεται επισήμως από το κράτος σαν αρρώστια και αντιμετωπίζεται κατά ανάλογο τρόπο».

    Στη συνέχεια παρουσίασε το πρόγραμμα της «ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ»
    Πρόκειται για ένα στεγνό πρόγραμμα, χωρίς υποκατάστατα ή φάρμακα , ανάρρωσης 12 βημάτων.Περιλαμβάνει ομαδικές και προσωπικές συνεδρίες, γραπτές εξειδικευμένες εργασίες, διαλέξεις , πληροφόρηση και εκπαίδευση σε όλους τους τομείς του εθισμού και της εξάρτησης.


    1Καθ ‘όλη την διάρκεια του προγράμματος , διδάσκονται τρόποι και τεχνικές διαχείρισης του άγχους και δίνονται ευκαιρίες σε όλους ,να επιδείξουν υπευθυνότητα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
    Η διάρκεια του ,εξαρτάται από τις ανάγκες και την προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες όσων έχουν χρόνια ιστορικό κατάχρησης ουσιών και αλκοόλ και δεν έχουν μόνιμη στέγη ή είναι άστεγοι, το πρόγραμμα επιμηκύνεται ώστε προοδευτικά να τους επανεντάξει στην κοινωνία.( Εξεύρεση εργασίας και κατοικίας επίλυση οικονομικών ή δικαστικών εκκρεμοτήτων).


    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ .Παπαγεωργίου ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που ζητούν θεραπεία στη « ΔΙΑΔΡΟΜΗ»είναι τα 27 χρόνια για τους άντρες και τα 25 χρόνια για τις γυναίκες.
    Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης χρήσης, είναι τα 15,5 χρόνια, ωστόσο ένας στους τρεις ξεκίνησε τη χρήση πριν από τα 15.
    Η πρώτη ουσία που χρησιμοποίησε η συντριπτική πλειονότητα όσων απευθύνθηκαν στην «ΔΙΑΔΡΟΜΗ» είναι η κάνναβη ενώ ως κύρια ουσία κατάχρησης αναφέρεται η ηρωίνη σε ποσοστό 65% και η κοκαΐνη στο 5%.
    Συνηθισμένο φαινόμενο αποτελεί η παράλληλη χρήση ουσιών, ενώ οκτώ στα δέκα άτομα ζουν με τις οικογένειές τους οι οποίες τους στηρίζουν στην αναζήτηση θεραπείας.



    http://www.agioritikovima.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ