• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

    Ηράκλειον: Η χαμένη «Ατλαντίδα» της Αιγύπτου στο φως μετά από 1.200 χρόνια

    Μία υπαρκτή Ατλαντίδα χαρακτηρίζουν οι αρχαιολόγοι το Ηράκλειο της Αιγύπτου. Μία πόλη που βυθίστηκε πριν από 1200 χρόνια και σιγά σιγά ξεχάστηκε. Η ύπαρξή της θεωρείτο μέχρι πρόσφατα, μύθος,  και πλέον με την βοήθεια της τεχνολογίας έχουμε την δυνατότητα να δούμε τρισδιάστατα πώς ήταν το Ηράκλειο όσο ήταν ακόμη ένας σημαντικότατος εμπορικός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου.
    Όπως γράφει ο Telegraph, η παράκτια πόλη που ονομαζόταν Ηράκλειον από τους Έλληνες και Θώμις από τους Αιγύπτιους, εξαφανίστηκε στη θάλασσα πριν από 1.200 χρόνια και βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στις ακτές της Αιγύπτου στην αρχή της τελευταίας δεκαετίας.  Η πόλη του Ηρακλείου που πολλοί τη συγκρίνουν με τη χαμένη Ατλαντίδα, βρισκόταν σε ακτή της Αιγύπτου και αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς κόμβους της Μεσογείου. Τώρα η περιοχή μας είναι γνωστή ως κόλπος του Αμπουκίρ.
    Οι ανασκαφές των αρχαιολόγων στην περιοχή βοήθησαν κατά πολύ την έρευνα και τώρα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα χάρτη με την ζωή και την καθημερινότητα στο Ηράκλειο.
    Τα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας είναι τεράστια. Οι καταδύσεις στον θαλάσσιο χώρο έχουν απίστευτα αποτελέσματα, καθώς έχουν βρεθεί περισσότερα από 64 πλοία, αρχαίοι ναοί, χρυσά νομίσματα, σαρκοφάγοι με μούμιες μέχρι και αγάλματα θεών, όπως ο Χαπι, γνωστή θεότητα του Νείλου.
    «Παίρνουμε μία πλούσια εικόνα για το τι γινόταν σε αυτό το μέρος και τη ναυτιλιακή οικονομία εκείνης της περιόδου» Υποστηρίζει ο καθηγητής Νταμιάν Ρόμπινσον του τμήματος Ναυτιλιακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
      


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ