• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

    Σημίτης: Παραμύθι της κυβέρνησης ότι θα τελειώσουν τα μνημόνια το 2018

    Σφοδρή κριτική ασκεί ο Κώστας Σημίτης στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας ως παραμύθι τη ρητορική περί τέλους των μνημονίων το 2018.
    «Η σημερινή κυβέρνηση παρουσιάζει ήδη το "τέλος των μνημονίων" το 2018 ως μια νέα αρχή. Η Ελλάδα θα απελευθερωθεί από όλους τους δεσμούς της. Θα μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα την πολιτική της και να δανείζεται ό,τι επιθυμεί από τις αγορές. Πρόκειται για παραμύθι» γράφει ο πρώην πρωθυπουργός, σε άρθρο του στην «Καθημερινή».
    Εξηγώντας γιατί χρησιμοποιεί τον σκληρό αυτό χαρακτηρισμό ο κ. Σημίτης υπενθυμίζει στο άρθρο του τον κανονισμό της ΕΕ 472/2013 στον οποίο αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί «με άλλα λόγια συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις».
    Ακόμη, επισημαίνει ότι η συμφωνία της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% σε πρώτη φάση και μετά ύψους 2% για απροσδιόριστο ακόμα χρόνο «συνεπάγεται την ουσιαστική εφαρμογή "μνημονιακών πολιτικών" παρά το τέλος των μνημονίων».
    «Βέβαιο είναι, επίσης, ότι η λήξη του δανεισμού και των μνημονίων θα συνδυαστεί με μια "πιστωτική γραμμή" (δανεισμό) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της. Ο δανεισμός αυτός θα συνδέεται με όρους που θα αφορούν την οικονομική πολιτική της χώρας», τονίζει ακόμη στο άρθρο του ο κ. Σημίτης.
    Ο πρώην πρωθυπουργός επίσης σημειώνει ότι η κυβέρνηση αποσιωπά την αιρεσιμότητα των αλλαγών-μειώσεων του χρέους καθώς,γράφει, οι όροι που θα επιδιώξει και ίσως πετύχει η Ελλάδα το 2018 θα συνδυαστούν αναπόφευκτα με προϋποθέσεις.
    Τέλος, ο κ. Σημίτης τονίζει ότι ο δανεισμός από τις αγορές δεν θα γίνεται με επιτόκια της τάξης 1-2%, όπως συμβαίνει στα δάνεια που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων, αλλά με επιτόκια ανώτερα του 4% που ίσως φτάσουν και τα απαγορευτικά για δανεισμό επίπεδα του 6%.

    Πηγή: iefimerida.gr 

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ