• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

    ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Το μικροτσίπ που μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο (ΒΙΝΤΕΟ)

    Του Κίμωνα Χαραλάμπους

    Οι πολυεθνικές προσπαθούν να μιμηθούν την λειτουργία του εγκεφάλου μας μέσω ενός νέου αυτοδίδακτου μικροτσιπ!

    Συγκεκριμένα, η Intel ξεκινά ένα πείραμα γύρω από τα λεγόμενα «νευρομορφικά τσιπ"» (neuromorphic chips) που φιλοδοξεί να μιμηθεί την λειτουργία του εγκεφάλου.
    Το νέο τσιπάκι φέρει το όνομα Loihi και αποτελείται από 128 υπολογιστικούς πυρήνες.
    Κάθε πυρήνας διαθέτει 1.025 τεχνητούς νευρώνες, εφοδιάζοντας έτσι το τσιπ με περισσότερους από 130.000 νευρώνες και 130 εκατ. συναπτικές συνδέσεις.
    Λαμβάνοντας τον αριθμό των νευρώνων, το τσιπ Loihi χαρακτηρίζεται ως λίγο πιο περίπλοκο από τον εγκέφαλο του αστακού.
    Ωστόσο, στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχουν περισσότεροι από 80 δισ. νευρώνες.
    Για να το πούμε αλλιώς, το εν λόγω τσιπ έχει πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να φτάσει την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκέφαλου, αν την φτάσει βέβαια ποτέ!
    Το τσιπ Loihi μεταφέρει δεδομένα μέσω ενός είδους παλμών μεταξύ των νευρώνων, έχοντας ως πρότυπο το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος!
    Η Intel τονίζει πως το τσιπ μπορεί να προσαρμοστεί στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και να συλλάβει τις πληροφορίες, μετατρέποντάς τις σε γνώσεις.
    Όσο πιο «έξυπνο» είναι το τσιπάκι, τόσο περισσότερες πληροφορίες λαμβάνει! Έτσι τα τσιπάκια ταυτοποίησης ανθρώπων, για παράδειγμα, θα αποθηκεύουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες και θα τις επεξεργάζονται ακόμα καλύτερα, μέχρι η τεχνητή νοημοσύνη να κυριαρχεί πλήρως έναντι των πολιτών, φυσικά για το καλό και την ασφάλειά μας!
    «Τα συστήματα εκμάθησης, τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα για τις μηχανές τελευταίας τεχνολογίας, βασίζονται σε μία σε βάθος μάθηση που απαιτεί εκπαιδευτικά μοντέλα γύρω από έναν τεράστιο αριθμό δεδομένων. Το τσιπ Loihi δεν χρειάζεται όλη αυτήν την εκπαίδευση, καθώς είναι "αυτοδίδακτο"».
    Αυτό ανακοίνωσε η Intel.
    Μάλιστα οι ερευνητές της πολυεθνικής εταιρείας είναι της άποψης πως το τσιπάκι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για συσκευές που χρειάζεται να μαθαίνουν σε πραγματικό χρόνο, όπως είναι τα αυτόνομα drones και αυτοκίνητα, τα οποία πρέπει να προσαρμόζονται στις συνθήκες τους περιβάλλοντος ή οι κάμερες που αναζητούν ανθρώπους.
    Όποτε αντιλαμβάνεστε τι περιμένει, όσους δεν είναι «καλά παιδιά» απέναντι στο Κράτος!
    Η φύση των νευρώνων του συγκεκριμένου τσιπ, θα του δώσει τη δυνατότητα να λειτουργεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με το παραδοσιακό τσιπ, όπως είπε η Intel, η οποία σκοπεύει να το διαθέσει σε πανεπιστήμια και ερευνητές που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

    el.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ