• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

    Ρεκόρ μολύνσεων από τον ιό HIV στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο

    Αριθμός ρεκόρ μολύνσεων από τον ιό HIV καταγράφηκε στην Ευρώπη αλλά και την Κεντρική Ασία το 2014, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Το ένα τρίτο των περιστατικών καταγράφηκε σε μετανάστες,



    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) με έδρα τη Στοκχόλμη και ο ΠΟΥ κατέγραψαν 142.000 νέες διαγνώσεις το 2014, αριθμός που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί από την εμφάνιση της ασθένειας στην ήπειρο το 1980.

    Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι το 31% των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό HIV έχει γεννηθεί σε άλλη χώρα από αυτή που διαγνώστηκε.

    «Όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι θύματα κοινωνικού αποκλεισμού στις χώρες υποδοχής τους, γίνονται πιο επιρρεπείς στο να μολυνθούν από τον ιό HIV και αυτό ενδέχεται να τους οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές», αναφέρει η διευθύντρια του ΠΟΥ στην Ευρώπη Ζουζάνα Γιάκαμπ.

    «Εμείς στον ΠΟΥ ζητάμε από όλες τις χώρες στην Ευρώπη να προσφέρουν υπηρεσίες ελέγχου, πρόληψης και θεραπείας του ιού HIV σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες ανεξαρτήτως του νομικού τους καθεστώτος. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να προστατευθεί ο πληθυσμός», τόνισε.

    Όσον αφορά για τον τρόπο μετάδοσης; «Η μετάδοση του ιού μεταξύ ετεροφυλόφιλων ευθύνεται για την αύξηση των μολύνσεων στην ανατολική Ευρώπη, ενώ (στις χώρες αυτές) σημαντικό ποσοστό αποτελεί και η μετάδοση μέσω των ενέσιμων ναρκωτικών. Στις χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού HIV είναι οι σχέσεις μεταξύ ανδρών», υπογραμμίζουν οι δύο θεσμοί.

    tvxs.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ