• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

    Κύπρος: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα AIDS το 2014

    Διπλάσια κρούσματα οροθετικών περιστατικών HIV καταγράφηκαν πέρσι στην Κύπρο με τον αριθμό να ανέρχεται στα 70 νέα περιστατικά.
    Ανακοίνωση του Κυπριακού Γραφείου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με την ευκαιρία της αυριανής
    Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, υπενθυμίζει ότι το AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome -Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας) είναι μια ανίατη λοιμώδης νόσος που οφείλεται στον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός της Ανθρώπινης Ανοσολικής Ανεπάρκειας), ένα ιό που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το σύστημα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, νεοπλασίες και άλλες ασθένειες. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.


    Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2013, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Το 2014, 36,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV, και ως τον Ιούνιο του 2015, 15,8 εκ άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε θεραπεία. Η Έκθεση της UNAIDS για το 2015 αναφέρεται σε 35% μείωση των νέων μολύνσεων από τον HIV από το 2000, 42% μείωση στους θανάτους που σχετίζονται με την ασθένεια από το 2004, 58% μείωση των νέων μολύνσεων από τον HIV μεταξύ των παιδιών από το 2000, και 84% αύξηση των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας από το 2010. Γενικά, τα μηνύματα της UNAIDS είναι αισιόδοξα και φαίνεται ότι το όραμα για το τέλος της επιδημίας του AIDS μέχρι το 2030 μπορεί να είναι εφικτό.
    Όσον άφορα στην Κύπρο, σύμφωνα με τις στατιστικές, υπάρχουν περίπου 850 οροθετικά άτομα, αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «τα περιστατικά οροθετικών αυξάνονται με αποτέλεσμα την φετινή χρονιά να καταγράφονται διπλάσια κρούσματα από πέρσι με τον αριθμό να ανέρχεται στα 70 νέα περιστατικά».
    Τέλος αναφέρει ότι παράλληλα με την προσπάθεια για διακοπή της πορείας της μόλυνσης θα πρέπει περιοριστούν και τα φαινόμενα στιγματισμού, προκαταλήψεων και διακρίσεων που συνοδεύουν την ασθένεια ώστε τα οροθετικά άτομα να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους συμπολίτες τους

    arouraios.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ