• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

    Πλειστηριασμοί: Στην… τύχη τους και οι ευάλωτοι

    Όσους δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς... "προστασίας" για την πρώτη κατοικία "περιμένουν" - βάσει εκτιμήσεων - κυβέρνηση και τράπεζες, σε ένα νέο κύμα αιτήσεων που θα περιλαμβάνει τη "δυναμική" όλων των "κόκκινων" δανείων.
    Ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει τις 139.000 νέες αιτήσεις για το νόμο Κατσέλη. Βάσει των στοιχείων που είδαν το φως και έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, τα "κόκκινα" δάνεια που δεν είναι στο νόμο φθάνουν τα 230.000 και από αυτά 58.000 αφορούν οικονομικά ευάλωτους, ενώ περί τα 81.000 μεσαία εισοδήματα.
    Σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά...
    Με δεδομένο ότι έρχεται κύμα αιτήσεων, η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι τα συμφωνηθέντα μπορούσαν να ήταν και... χειρότερα, με νέα αιφνίδια κίνηση χθες, Πέμπτη (19/11/2015), κατά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το πεδίο των δυνατοτήτων των δανειοληπτών.
    Περιορίζει την «κάψουλα ασφαλείας» των πιο ευάλωτων, ενισχύοντας την «προστασία» των τραπεζών, αφού «ο οφειλέτης θα καταβάλει το μέγιστο της δυνατότητας αποπληρωμής του, ώστε οι πιστωτές του δεν θα βρεθούν, χωρίς τη συναίνεσή τους, σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης».
    Δηλαδή, ο οφειλέτης καλείται να δεσμευθεί ότι οι τράπεζες δεν θα εισπράξουν λιγότερα από όσα σε ένα ενδεχόμενο πλειστηριασμού!!!
    Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν διά χειρός Σταθάκη βάζουν όριο στην κρατική αρωγή την 31η Δεκεμβρίου 2018 και αφήνουν «χλωμό» και αναπάντητο ποια θα είναι η κρατική συνεισφορά μετά το 2016, αφού δεν υπάρχει ανάλογη αναφορά για το 2017 και μετά.
    Σε άμεση σύνδεση με τα παραπάνω, η απουσία της παραγράφου του αρχικού νομοσχεδίου ότι «σε περίπτωση που οι πραγματοποιηθείσες καταβολές του οφειλέτη στους πιστωτές από 1.1.2017 και μέχρι το τέλος της συνεισφοράς του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπονται αυτών που ορίστηκαν με την απόφαση του δικαστηρίου, το υπολειπόμενο ποσό εξοφλείται από το Ελληνικό Δημόσιο».
    Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις και όσες θα υποβληθούν έως 31/12 του τρέχοντος έτους θα εξεταστούν με το υφιστάμενο πλαίσιο.
    Αναλυτικά η εν λόγω νομοτεχνική βελτίωση προβλέπει τις δυνατότητες συνεισφοράς του δημοσίου στην εξόφληση των μηνιαίων δόσεων για τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια ευπαθών ομάδων.
    Ειδικότερα, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μερική κάλυψη της διαφοράς μεταξύ του ποσού που καταβάλλει ο οφειλέτης, που πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου, και του ποσού που ορίζεται στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών. Στην περίπτωση αυτή, το σχέδιο διευθέτησης οφειλών θεωρείται ότι εξυπηρετείται και οποιοδήποτε μη καταβληθέν ποσό κεφαλαιοποιείται στο υπολειπόμενο ποσό του σχεδίου διευθέτησης οφειλών.
    Επίσης, προβλέπεται ότι η εφαρμογή των διατάξεων σχεδίου νόμου που αφορά στα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια αρχίζει από 1.1.2016 και δεν καταλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς και αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως και 31.12.2015.


    newsbomb.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ