• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

    Η κυβέρνηση του «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» ετοιμάζει τσεκούρι και στις κύριες συντάξεις

    Νέα Εθνική Σύνταξη «πείνας» των 382 ευρώ και αναπλήρωση με βάση το εισόδημα - «Πρώτη φορά αριστερά» κι όποιον πάρει... ο Χάρος

    Κι ενώ όλα τα κανάλια ασχολούνται με τη σαπουνόπερα της ΝΔ, η αριστερή κυβέρνηση του Τσίπρα και του Καμμένου βρίσκει χώρο και χρόνο να προχωρήσει στις πιο απάνθρωπες περικοπές που δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν ούτε οι εθελόδουλοι της τρόικας Σαμαράς και Βενιζέλος.
    Με τον πιο «ύπουλο» τρόπο ο υπ. Εργασίας κ. Κατρούγκαλος καθιερώνει νέα εθνική σύνταξη στα 382 ευρώ, έναντι των 487 και προωθεί το μοντέλο χρηματοδότησης της μέσω φορολογίας και της αναπλήρωσης μέσω εισοδήματος.
    Την ίδια ώρα, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας με ανακοίνωσή του, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής επισημαίνει την ανάγκη για ένα ... «αναγκαίο τον πλέον ευρύ και ουσιαστικό διάλογο μέσα στην κοινωνία με σκοπό τόσο την υπέρβαση των σημερινών επιτακτικών αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος όσο και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, στρεβλώσεων, αδυναμιών και αδικιών του».
    Πρώτα δηλαδή πετσοκόβουν επικουρικές, ΕΚΑΣ και κύριες συντάξεις και μετά καλούν το λαό σε κοινωνικό διάλογο.
    Μετά τις περικοπές στις επικουρικές, στα εφάπαξ και το ΕΚΑΣ
    Εν κατακλείδι μετά τις περικοπές στις επικουρικές, στα εφάπαξ και το ΕΚΑΣ που προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, έρχονται περικοπές στις κύριες συντάξεις σύμφωνα με το σχέδιο Κατρούγκαλου, το οποίο εγκρίθηκε χθες.
    Με ημερομηνία εφαρμογής από την αρχή του 2016 αλλάζουν όλα στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση των ταμείων, έρχονται περικοπές από 5% ως 20% σε όλες τις συντάξεις και καθιερώνεται εθνική σύνταξη.
    Κορμός για τα 2,6 εκατ. συνταξιούχων θα είναι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ που θα είναι κοινή για όλους τους συνταξιούχους (νυν και μελλοντικούς) και από την 1η/1/2016 όλες οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν για το τμήμα άνω των 384 ευρώ με συντελεστές που θα καθορίζουν το λεγόμενο αναλογικό τμήμα σύνταξης, αυτό δηλαδή που θα αντιστοιχεί σε μισθό, έτη ασφάλισης και ηλικία αποχώρησης από την εργασία.
    Οι μειώσεις που φέρνει το μοντέλο του επανυπολογισμού κυμαίνονται από 5% έως και 20%. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν όσοι αποχώρησαν λόγω ειδικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος από τα 45 τους (αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων), ενώ ακολουθούν όσοι και όσες έφυγαν από τα 50 είτε με κανονική συνταξιοδότηση λόγω ευνοϊκών διατάξεων (γυναίκες με ανήλικο τέκνο στο Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες) είτε με κίνητρα εθελουσίας αποχώρησης, πάλι από ΔΕΚΟ και τράπεζες.
    Μια σύνταξη που ήταν πριν από τις μειώσεις 1.600 ευρώ και μετά έπεσε στα 1.150 ευρώ θα διαχωριστεί στα 384 ευρώ και στα 1.216 ευρώ. Τα 1.216 ευρώ θα υπολογιστούν ξανά με συντελεστές από 0,7% για τα πρώτα 15 έτη έως 1,2% για τα 40 έτη.
    Το μάξιμουμ της σύνταξης θα λαμβάνουν όσοι εξαντλούν τα 65 ή 67 χρόνια. Αν η ηλικία εξόδου, ο μισθός και τα έτη ασφάλισης βγάζουν 630 ευρώ αυτά θα προστεθούν τα 384 ευρώ και η νέα σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 1.014 ευρώ, που σημαίνει ότι η μια σημερινή σύνταξη των 1.150 ευρώ θα μειωθεί κατά 12% ή κατά 136 ευρώ.
    Το σημείο διαπραγμάτευσης στις περικοπές είναι το ποσοστό του μισθού (ποσοστό αναπλήρωσης) της σύνταξης. Οι δανειστές το θέλουν στο 55% μετά από 40 έτη εργασίας. Το σχέδιο Κατρούγκαλου «το ανεβάζει» ως και 62%, αλλά μέχρι την τελική συμφωνία....αναμένεται να πλησιάσει τα ποσοστά των δανειστών.
    Ωστόσο, όπως σημειώνεται στον «Ελεύθερο Τύπο», η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ εξετάζεται, με παραίνεση των δανειστών, να μην καταβάλλεται σε καμία περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, παρά μόνο όταν οι συνταξιούχοι θα συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή στο 62ο έτος αν έχουν συμπληρώσει και 40 χρόνια ασφάλισης.
    Στην πράξη ένας ασφαλισμένος που θα βγει σήμερα στη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών δεν θα πάρει τα 384 ευρώ της σύνταξης, αν δεν έχει 40 χρόνια ασφάλισης, αλλά θα μείνει μόνο με το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του.


    newsbomb.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ