• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

    Γιατί ανησυχούν οι σεισμολόγοι από τη σεισμική δόνηση των 6.1 ρίχτερ της Λευκάδας

    Τσελέντης: Ενεργοποιήθηκε το μεγάλο ρήγμα του Ληξουρίου
    Με το σεισμό της Λευκάδας ενεργοποιήθηκε το ρήγμα του Ληξουρίου, το οποίο είναι πολύ μεγάλο και χρειάζεται προσοχή, έγραψε στο λογαριασμό του στο facebook, ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.
    Ο κύριος Τσελέντης συνιστά στους κατοίκους ψυχραιμία, να αποφεύγουν κτήρια που φαίνονται επικίνδυνα και να τηρήσουν όλους τους κανόνες ασφαλείας που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.
    Οι αναρτήσεις του καθηγητή:
    «Ενεργοποιήθηκε το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Ειναι ενα πολυ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδη οι περιοχές εκει εχουν απότομα πρανή μπορει να εχουμε κατολισθητικά φαινόμενα. Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που ειναι πολύ παλιά η εχουν εμφανή σημάδια αςτοχίας. Να κατεβάσουμε ολα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδια ασυνόδευτα η να παιζουν κοντα σε πέτρινες μάντρες (λιθιές οπως λεμε στο Ιονιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία».


    «Σχετικά με τον πρόσφατο σεισμό στη Λευκάδα έγινε στο ΒΒΑ άκρο του γνωστού ρήγματος που έδωσε τους σεισμους στο Ληξούρι. Απαιτείται μεγάλη προσοχή γιατι η περιοχή εχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό. Σίγουρα θα εχουμε πολυ πλούσια μετασεισμική δράση με ισχυρούς μετασεισμούς που μπορει να φτάσουν τα 5.5 Ρίχτερ»
    Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί.
    Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι κάτοικοι της Λευκάδας και των νησιών του Ιονίου, ξέρουν να προστατευθούν από σεισμούς.
    «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος.
    «Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση» πρόσθεσε.
    Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.
    Ειδικότερα, όπως ανέφερε «πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό» για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ