• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

    Οι ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα λένε ψέματα: Ποια αντέχουν περισσότερο και ποια λιγότερο [λίστα]

    Είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει μία τεράστια σπατάλη φαγητού στον κόσμο. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι πετάμε σχεδόν 165 δισ. δολάρια φαγητού κάθε χρόνο. Σε μεγάλο βαθμό βασιζόμαστε στην ημερομηνία λήξης, όμως κατά πόσο είναι ακριβής;
    Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι περισσότερες ημερομηνίες λήξης είναι ως επί το πλείστον ανακριβείς. Σύμφωνα με την Συμβούλιο Εθνικών Πόρων, οι ημερομηνίες που αναγράφονται στις συσκευασίες δεν αναφέρουν αν τα τρόφιμα είναι πραγματικά ασφαλή για κατανάλωση. Απλά σας λένε πότε θα αρχίσουν να «φαίνονται» χαλασμένα.
    Η εύχρηστη ιστοσελίδα StillTasty συγκεντρώνει δεδομένα από πηγές όπως το USDA, το FDA, και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς και τους ίδιους τους κατασκευαστές τροφίμων, παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές για το πότε μπορείτε να καταναλώσετε κάθε είδος.
    Ενας γενικός κανόνας είναι να θυμάστε την ημερομηνία που αγοράσατε, ή ανοίξατε τη συσκευασία και όχι αυτή που αναφέρεται ως ημερομηνία λήξης. Ωστόσο σε ορισμένα φαγητά καλό είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί:
    • Ωμό κοτόπουλο
    Σύμφωνα με το USDA, τα πουλερικά μπορούν να μείνουν στο ψυγείο για 1-2 μέρες αν είναι ωμά και 3-4 αν είναι μαγειρεμένα. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε τη συσκευασία, καλό είναι σε 4 μέρες να το έχετε καταναλώσει. Οσο για την κατάψυξη, εκεί μπορεί να μείνει μέχρι 9 μήνες.
    • Ωμό μοσχαρίσιο κρέας, χοιρινό και αρνί
    Διατηρείται 3-4 μέρες μετά την αγορά στο ψυγείο, ενώ στην κατάψυξη 6-12 μήνες
    • Αυγά
    Μένουν στο ψυγείο 3-5 εβδομάδες από την αγορά τους και στην κατάψυξη για ένα χρόνο
    • Μπέικον
    Διατηρείται για 2 εβδομάδες στο ψυγείο σε κλειστή συσκευασία, αλλά αν το ανοίξετε κρατάει μόνο 7 ημέρες.
    • Βάζο με φυστικοβούτυρο
    Εχει 3-4 μήνες ζωής στο ντουλάπι και 3-4 στο ψυγείο αν ανοιχτεί.
    • Σοκολάτα
    Σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να διατηρηθεί 6-9 μήνες, ενώ στο ψυγείο ο χρόνος διπλασιάζεται.
    • Γάλα
    Διατηρείται μία εβδομάδα, ωστόσο αν το βάλετε στην κατάψυξη μπορεί να κρατήσει έως και 3 μήνες.
    • Μαρούλι
    Μία εβδομάδα στο ψυγείο. Καλό είναι να μην το βάλετε στην κατάψυξη και να μην το πλύνετε αν δεν πρόκειται να το φάτε.
    • Γιαούρτι
    Κλειστό διατηρείται 7-10 μέρες, ενώ αν ανοιχτεί η συσκευασία 5-7 μέρες
    • Ωμός σολομός
    Διατηρείται 1-2 μέρες στο ψυγείο και 2-3 μήνες στην κατάψυξη
    • Κέτσαπ
    Κλειστή συσκευασία για περίπου 1 μήνα, ανοιγμένο περίπου 6 μήνες.


    Πηγή: iefimerida.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ