• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

    ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΣΙΠΡΑ – Εκλογές με τελικό στόχο μια Ελεύθερη Ελλάδα – Με τις «ευλογίες» της ΕΕ (βίντεο)

    Με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεση της κυβέρνησης να παραιτηθεί και να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές (Χωρίς να ανακοινώσει ημερομηνία!).
    Λίγο μετά την ολοκλήρωση του διαγγέλματος, ο κ.Τσίπρας συνοδευόμενος από τους κ.κ. Παππά και Γεροβασίλη πέρασε την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου.
    Οι αποφάσεις οριστικοποιήθηκαν νωρίτερα σε ευρεία σύσκεψη όπου συμμετείχαν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πιθανότερη ημερομηνία για τις εκλογές είναι η 20η Σεπτεμβρίου.
    Υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές 
    Ξεκάθαρη εντολή και σταθερή κυβέρνηση ζήτησε στο διάγγελμα του ο Αλέξης Τσίπρας, για το σκληρό έργο της πάταξης της διαπλοκής και της διαφθοράς. Αυτήν την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στο προεδρικό Μέγαρο για τη θεσμική συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθήκοντα πρωθυπουργού αναμένεται να αναλάβει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών που μάλλον «κλειδώνουν» στις 20 Σεπτεμβρίου
    Αύριο Παρασκευή στις 2 μ.μ. θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
    Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ:
    Η δύσκολη φάση τελειώνει με τη συμφωνία , η οικονομία θα αναπνεύσει.
    Προοπτικές και δυνατότητες αρκεί η κοινωνία να είναι όρθια και παρούσα.
    Η αποφασιστικότητα του λαού ήταν παρούσα σε κάθε φάση των διαπραγματεύσεων, απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.
    Όλοι ζήσαμε τον εκβιασμό αλλά και την αποφασιστικότητα του λαού μας στο δημοψήφισμα.
    Στη μάχη κάναμε υποχωρήσεις αλλά φέραμε συμφωνία που ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει.
    Θα δώσουμε τη μάχη να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές της συνέπειες για να κερδίσουμε το συντομότερο την κυριαρχία μας έναντι των δανειστών.
    Ξέρουμε και μπορούμε να αγωνιστούμε και να κερδίσουμε πολλά.
    Αυτή τη στιγμή έχουμε μια εγκεκριμένη τριετή συμφωνία με χρηματοδότηση.
    Συμφωνήσαμε σε δραματικά λιγότερα πλεονάσματα.
    Σε λίγο θα μεταβώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να υποβάλλω την παραίτησή μου, καθώς και την παραίτηση της κυβέρνησης. Ηθική υποχρέωση η προσφυγή στις κάλπες. Ποιος και πως θα προχωρήσει στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.
    Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 του Γενάρη εξήντλησε τα όριά της. Και τώρα πρέπει να πάρει το λόγο εκ νέου ο κυρίαρχος λαός. Επαφίεμαι στην κρίση σας με τη συνείδησή μου ήσυχη. Με τη ψήφο σας θα κρίνετε και αυτούς που έδωσαν μειοψηφία στην 1η κυβέρνηση της Αριστεράς.
    Πάσχισα όλο το διάστημα να μείνουμε πιστοί σε αυτά που υποσχεθήκαμε. Κάναμε, όμως, την υπόθεση της Ελλάδας παγκόσμια υπόθεση. Κάναμε την αντίσταση του λαού μας, σημαία και κίνητρο πάλη για άλλους ευρωπαϊκούς λαούς.
    Μπροστά μας έχουμε ακόμα να δώσουμε πολλές δύσκολες μάχες αυτή τη φορά εντός της χώρας. Μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, για να πληρώσουν οι μονίμως κερδισμένοι που κανένας δεν άγγιξε ως τώρα. Δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, μάχη για την αλλαγή του κράτους. Όλα αυτά απαιτούν καθαρή εντολή και ισχυρή κυβέρνηση, σταθερή και αταλάντευτη πορεία, συμπόρευση με την κοινωνία.
    Θα ζητήσω την ψήφο του ελληνικού λαού για να ξεδιπλώσουμε το πρόγραμμα μας με τελικό στόχο μια ελεύθερη Ελλάδα. Δεν θαπαραδώσω την απίδα των αξιών και των ιδεών μας. Με την ψήφο σας θα αποφασίσετε ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται. Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να δώσουμε τη μάχη για να ξαναστήσουμε την πατρίδα στα πόδια της.
    Ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς -πλην Μεϊμαράκη- ο Τσίπρας
    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους ενημέρωσε για την απόφασή του για πρόωρες εκλογές – πλην του Ευ. Μεϊμαράκη τον οποίον αναζητoύσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάτι που διέψευσε αργότερα ο πρόεδρος της ΝΔ με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, εξαπολύοντας φαρμακερά βέλη κατά του Πρωθυπουργού.
    Τι προβλέπει το Σύνταγμα 
    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συντάγματος, εκλογές μπορούν να προκηρυχτούν μόνο μετά από παραίτηση της κυβέρνησης καθώς δεν έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης και στον βαθμό που διατηρείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αφού του παραδοθεί από την Πρόεδρο της Βουλής η δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που να πιστοποιεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει απωλέσει τυπικά την δεδηλωμένη.
    Αφού συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να προκύψει νέα κυβέρνηση συνεργασίας προκηρρύσονται οι εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν σήμερα ο Πρωθυπουργός καταθέσει την παραίτηση της κυβέρνηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συγκληθεί αύριο η Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, τότε οι εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός 30 ημέρων με πιθανότερη ημερομηνία την 20η Σεπτεμβρίου, στον βαθμό που υπογραφεί αύριο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
    Δήλωση Ντάισελμπλουμ
    Ελπίζω οι εκλογές να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στο νέο πρόγραμμα, υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, σύμφωνα με το Reuters.
    «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει δεσμευμένη στην Ευρωζώνη» τόνισε χαρακτηριστικά.
    «Ελπίζω η νέα Βουλή να είναι περισσότερο υποστηρικτική στο μεταρρυθμιστικό πακέτο που πρόσφατα συμφωνήθηκε» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
    Δήλωση Μοσκοβισί
    «Η Ελλάδα υπέγραψε ένα νέο πρόγραμμα. Η ευρεία υποστήριξη και η αποφασιστική εφαρμογή αποτελεί κλειδί για την επιτυχία του», σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici, αναφερόμενος στην απόφαση Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
    Εκπρόσωπος Γιούνκερ: Οι κάλπες μπορεί να διευρύνουν τη στήριξη στο πρόγραμμα 
    Μέσω twitter έγινε η πρώτη επίσημη παρέμβαση των Βρυξελλών στις εξελίξεις στην Ελλάδα.
    Ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ Martin Selmayr έγραψε:
    Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να είναι ένας τρόπος να διευρυνθεί η στήριξη στο πρόγραμμα του ESM που μόλις υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκ μέρους της Ελλάδας».
    Ελλάδα παντού!
    Πρώτο θέμα στα περισσότερα μεγάλα μέσα ενημέρωσης σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία είναι οι πληροφορίες για παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
    Μπορεί ο Τσίπρας να επωφεληθεί από τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα;

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ