• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

    Τα «μαζεύουν» οι Αμερικανοί μετά την επίδειξη ισχύος από τη Μόσχα

    Διάθεση για διάλογο και έξοδο από την κρίση από τις ΗΠΑ μετά την δυναμική εμφάνιση του Βλάντιμιρ Πούτιν και την επίδειξη δύναμης της Ρωσίας την Τρίτη

     
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται σε επαφή με τον ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν προτείνοντας διέξοδο από την κρίση στην Ουκρανία, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους συμμάχους τους.
    Η ιδέα αυτής της δυνητικής λύσης στην κρίση «έπεσε» στο τραπέζι από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με το ρώσο ομόλογό του, το περασμένο Σάββατο και αποκαλύφτηκε από ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου στους δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος Ομπάμα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
    Η αλλαγή αυτή της διάθεσης των Αμερικανών έρχεται λίγες ώρες μετά την συνέντευξη Τύπου Πούτιν όπου έγιναν ξεκάθαρες οι θέσεις της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση. 
    Στη συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρόεδρος έκανε μια δυναμική παρέμβαση για το φλέγον θέμα της Ουκρανίας και τα είπε «έξω από τα δόντια», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιθυμεί ένοπλη σύγκρουση, συμπληρώνοντας ότι ωστόσο η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να επέμβει εάν επικρατήσει «ανομία στην ανατολική Ουκρανία».
    Σύμφωνα λοιπόν με τον αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, η πρόταση Ομπάμα τώρα προς τον Πούτιν δίνει απαντήσεις «σημείο προς σημείο» στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τη Μόσχα σχετικά με την κατάσταση στη γειτονική χώρα.
    Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε γι'αυτή τη λύση εξόδου από την κρίση που οι αξιωματούχοι αποκαλούν «off-ramp» λύση κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του την Τρίτη με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος αξιωματούχος.
    Ο αμερικανός επίσημος σημείωσε τους στενούς δεσμούς, τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας και εκτίμησε ότι η Μέρκελ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διευκόλυνση του διαλόγου.
    Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Ομπάμα και η Μέρκελ συμφώνησαν «στη σημασία της αποκλιμάκωσης, με την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών» και την έναρξη διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Η «αποκλιμάκωση» περιλαμβάνει επίσης, από ρωσικής πλευράς, την επιστροφή των στρατιωτών στις βάσεις τους στην Κριμαία, είπε ο αξιωματούχος . Επιπλέον, το ζήτημα της νομιμότητας της προσωρινής κυβέρνησης του Κιέβου, που απέρριψε ο Πούτιν θα επιλυθεί στις εκλογές του Μαΐου.
    Ερωτηθείς σχετικά με την ουσία της 90λεπτης συνομιλίας μεταξύ του Ομπάμα και του Πούτιν το Σάββατο , ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε στον ομόλογό του το ζήτημα.
    Σε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Topol προχώρησε η Ρωσία, καθώς αυξάνεται η ένταση με την κατάληψη της Κριμαίας από τα ρωσικά στρατεύματα, ενώ πληθαίνουν οι απειλές της Δύσης για την επιβολή οικονομικών και άλλων κυρώσεων, με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.


    Δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία
    Την είδηση της επιτυχημένης δοκιμαστικής εκτόξευσης ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Γεγκόροφ, λίγες μόνον ώρες μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Βλαντιμήρ Πούτιν ότι η στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία αποτελεί την ύστατη λύση, αλλά η ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή είναι μια επιλογή που παραμένει στο τραπέζι.
    Οι δυνάμεις στρατηγικών πυραύλων της Ρωσίας εκτόξευσαν έναν πύραυλο RS-12M Topol από πεδίο δοκιμών στη νότια επαρχία Αστραχάν, κοντά στην Κασπία Θάλασσα. Ο πύραυλος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, πέτυχε τον εικονικό στόχο που είχε τεθεί σε πεδίο δοκιμών στο Καζακστάν.
    Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην τακτική της επίδειξης ισχύος που ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες η Μόσχα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος από την πλευρά της ΕΕ και των ΗΠΑ για την αποτροπή ενός πολέμου στην Κριμαία.
    Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε, πάντως, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερωθεί από τη Ρωσία για την δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου, στο πλαίσιο των αμοιβαίων δεσμεύσεών των δύο χωρών.
    Ο αξιωματούχος αυτός είπε ότι η πρώτη ενημέρωση για τα σχέδια της Μόσχας είχε γίνει πριν από τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία. Η ενημέρωση της άλλης πλευράς για τις δοκιμές πυραύλων προβλέπεται από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.
    Απέφυγε, μάλιστα, να σχολιάσει τη σημασία που έχει η δοκιμή αυτή, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και των εντάσεων στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.
    Ρωσικά πολεμικά πλοία απέκλεισαν νωρίτερα τα Στενά του Κερτς που χωρίζουν την Κριμαία από τη Ρωσία, σύμφωνα με τους Ουκρανούς συνοριοφύλακες, οι οποίοι δήλωσαν ότι Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν την ουκρανική πλευρά των Στενών και ότι έχουν δει ρωσικά τεθωρακισμένα στη ρωσική πλευρά. «Δύο ρωσικά πλοία έχουν κλείσει τα Στενά του Κερτς, από τον βορρά και τον νότο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάβελ Σισούριν, ο αναπληρωτής διοικητής των συνοριοφυλάκων.
    Ουκρανικές πηγές ανέφεραν πως αποκόπτοντας τη χερσόνησο της Κριμαίας, οι Ρώσοι θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πολεμικού ανεφοδιασμού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και να κόψουν την πρόσβαση σε πολεμικά πλοία άλλων χωρών που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την Κριμαία.


    newsbomb.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ