Σοκαρισμένοι από τις «βάρβαρες» και «απάνθρωπες» -όπως τις χαρακτήρισαν- πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας που οδηγούν σε «εθνική γενοκτονία», δήλωσαν γιατροί και εκπρόσωποι κινημάτων αλληλεγγύης απ’ όλη την Ευρώπη, στη συνάντηση που οργανώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη με θέμα «Η νέα αρπαγή της Ευρώπης».
«Η περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, ειδικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των 2,5 – 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών που στερούνται την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, άφησε άναυδους τους Ευρωπαίους, ακόμα και τους συναδέλφους από την Ισπανία και την Ιταλία που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα», δήλωσε στο onmed.gr ο κ. Γ. Βήχας.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει η κάρτα υγείας που εξασφαλίζει την είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία ακόμα και για εκείνους που έχουν ασφάλιση, στην Ελλάδα όμως της οικονομικής κρίσης, οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να πληρώσουν ή να πουλήσουν το σπίτι τους για να εξασφαλίσουν τα νοσήλια σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.
Ασθενείς με βιβλιάριο απορίας
Κι αυτό πλέον αφορά ακόμα και εκείνους που έχουν βιβλιάριο απορίας.
Ο κ. Γ. Βήχας αναφέρθηκε στην περίπτωση μιας γυναίκας με καρκίνο του μαστού η οποία χειρουργήθηκε ένα μήνα μετά τη διάγνωση της ασθένειας γιατί έπρεπε να ακολουθήσει ένα γραφειοκρατικό λαβύρινθο - μέχρι και υπογραφή του υπουργού Υγείας έπρεπε να εξασφαλίσει - για να μπορέσει να εισαχθεί στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας, αφού οι έχοντες βιβλιάριο απορίας θα πρέπει να πάρουν άδεια από το υπουργείο Υγείας και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).
Ο κ. Γ. Βήχας αναφέρθηκε στην περίπτωση μιας γυναίκας με καρκίνο του μαστού η οποία χειρουργήθηκε ένα μήνα μετά τη διάγνωση της ασθένειας γιατί έπρεπε να ακολουθήσει ένα γραφειοκρατικό λαβύρινθο - μέχρι και υπογραφή του υπουργού Υγείας έπρεπε να εξασφαλίσει - για να μπορέσει να εισαχθεί στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας, αφού οι έχοντες βιβλιάριο απορίας θα πρέπει να πάρουν άδεια από το υπουργείο Υγείας και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).
Ασθενείς με φυματίωση
Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι του κ. Γ. Βήχα έφριξαν με την κατάσταση αυτή, ενώ ήταν χαρακτηριστική η απορία Άγγλου γιατρού για τις περιπτώσεις ασθενών με φυματίωση: «Ένας ανασφάλιστος ασθενής με φυματίωση δεν δικαιούται περίθαλψη, ούτε φάρμακα στην Ελλάδα;»
Η αρνητική απάντηση του κ. Γ. Βήχα άφησε εμβρόντητους τους συναδέλφους του, καθώς η μη θεραπεία ασθενών με φυματίωση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, λόγω της εύκολης μετάδοσης της νόσου.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, οι εκπρόσωποι των κινημάτων αλληλεγγύης εστίασαν στα αποτελέσματα της δύναμης των πολιτών, ειδικά στην Ισπανία όπου μετά από μαζικές κινητοποιήσεις ακυρώθηκε η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων.
Ωστόσο, στη γειτονική Ιταλία, κλείνουν δημόσια νοσοκομεία και πόλεις 80.000 κατοίκων μένουν χωρίς νοσοκομειακή φροντίδα.
Κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνάντησης δημιουργήθηκαν πάνω από δέκα ομάδες εργασίας οι οποίες δούλεψαν πάνω σε αντικείμενα όπως η δημόσια υγεία, οι εξώσεις, το δημόσιο χρέος, οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων αγαθών όπως το νερό και το περιβάλλον, και προβληματίστηκαν έντονα πάνω σε θέματα που αφορούν στους δημοκρατικούς θεσμούς κάθε χώρας.
Τα συμπεράσματα από την ομάδα εργασίας για την Υγεία, στην οποία συμμετείχε και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, αναφέρονται επιγραμματικά:
--H Ελλάδα αποτελεί πανευρωπαϊκά ιδιάζουσα περίπτωση εφαρμογής των πιο βάρβαρων και απάνθρωπων πολιτικών στον χώρο της υγείας. Εκπρόσωποι κινημάτων από άλλες χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Γερμανία, Αγγλία, ομόφωνα δήλωσαν πως πρόκειται περί εθνικής γενοκτονίας.
--Κοινός τόπος για τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κινημάτων είναι πως οι πολιτικές που ακολουθούνται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, κινούνται στο ίδιο μονοπάτι με την Ελλάδα και πως αργά ή γρήγορα και στις δικές τους κοινωνίες θα μιλούν για γενοκτονία. Η εικόνα που σχημάτισαν για την κατάσταση της υγείας στην χώρα μας, τους θορύβησε, τους ανησύχησε και τους κινητοποίησε ακόμη περισσότερο για κοινούς αγώνες.
Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών, γεννήθηκε ένα ξεκάθαρο κοινό όραμα για:
- Δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας για όλους.
- Ισονομία και σεβασμό μεταξύ ιατρού και ασθενούς χωρίς στοιχεία σχέσης εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου. Ο γιατρός οφείλει να βλέπει τον ασθενή ως ξεχωριστή και ολοκληρωμένη οντότητα και όχι ως ένα σύμπτωμα ή ασθένεια ή ως ένα όργανο του οργανισμού που πάσχει.
- Ανάδειξη της φιλοσοφίας της Ιπποκρατείου Ιατρικής.
onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.