Οι αμφισβητήσεις σχετικά με τα έμβρυα που δημιουργούνται από γενετικό υλικό τριών γονέων σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν… Όμως αυτό δεν αποτελεί μία θετική εξέλιξη. Ένας από τους πλέον διάσημους ειδικούς σε ζητήματα βιοηθικής «χαρτογράφησε» τη νέα στρατηγική για τη δημιουργία παιδιών από τέσσερις ή και περισσότερους βιολογικούς γονείς.. Την διαδικασία αυτή την ονομάζει «πολλαπλή γονεϊκότητα» (σ.σ. pentapostagma.gr – multiplex parenting).
Έπειτα από την ανακάλυψη των επαγόμενων πολυδύναμων βλαστοκυττάρων το 2007, κάθε κύτταρο του οργανισμού μπορεί θεωρητικά να δημιουργηθεί ακόμη και από κύτταρα του δέρματος. Ποντίκια έχουν ήδη γεννηθεί από σπερματοζωάρια και ωάρια που έχουν δημιουργηθεί από βλαστοκύτταρα. O Harris και οι συνάδελφοί του ευελπιστούν ότι «δεν θα αργήσει να έρθει η στιγμή που οι επιστήμονες θα μπορούν να επιτύχουν ακριβώς το ίδιο και σε ανθρώπους».
Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα εμμένει στα δεοντολογικά ζητήματα και όχι στα ηθικά ζητήματα. Θεωρούν ότι η διαδικασία είναι απολύτως δεοντολογική, από τη στιγμή που τα πειράματα σε ποντίκια απέδειξαν ότι η διαδικασία IVG είναι ασφαλής. Πιστεύουν ότι η νέα πρακτική συγκεντρώνει λιγότερο προβληματισμό δεοντολογικών ζητημάτων σε σχέση με τις πρώτες δοκιμές εξωσωματικών γονιμοποιήσεων – IVF.
Επίσης, θεωρούν ότι η νέα πρακτική θα είναι «ωφέλιμη»: «Για άντρες που δεν μπορούν να παράγουν υγιές σπέρμα, για γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας έπειτα από αντικαρκινικές θεραπείες..
Προφανώς, όμως, αρκετοί «πελάτες» που θα επιθυμήσουν να τους παρασχεθούν αντίστοιχες “υπηρεσίες” θα είναι ζευγάρια ομοφυλόφιλων αντρών και γυναικών που θα μπορούν να αποκτήσουν παιδιά που θα συνδέονται γενετικά και με τους δύο!!
Η επικινδυνότητα, βεβαίως, και δεν αναφέρεται στα σχόλια της επιστημονικής ομάδας. Προτού εγκριθεί η διαδικασία για τη δημιουργία παιδιών από γενετικό υλικό τριών βιολογικών γονέων και ελεγχθεί για την ασφάλεια της, προχωρούν σε προτάσεις «νέων καινοτομιών» που διαλύουν με εκλεπτυσμένα επιστημονικά μέσα τον θεσμό της οικογένειας. Εξάλλου, δεν αναφέρονται στο δεοντολογικό ζήτημα της διαγενεακής γονιδιακής μετάλλαξης, ζήτημα που έχει αντιμετωπισθεί εντελώς ανεύθυνα από τους προωθητές της ευγονικής.
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.