• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ ...ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ!!! «ΠΕΡΑΣΕ» ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 23 ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    Με ονομαστικές ψηφοφορίες σε δεκατέσσερα άρθρα και πέντε τροπολογίες, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου, τον επανέλεγχο των προσλήψεων των πρώην συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και την εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο, με προκαθορισμένες βαθμολογικές ποσοστώσεις.


    Με σημερινή νομοτεχνική αλλαγή και κατόπιν πρότασης του ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόρισε τις προϋποθέσεις απόλυσης εργαζομένου που προσλήφθηκε στο Δημόσιο κατόπιν διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Έτσι, σύμφωνα με τη νέα διατύπωση, ο επανέλεγχος των προσλήψεων πρώην συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο θα οδηγεί σε απόλυση μόνον σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράτυπη πρόσληψη «με υπαιτιότητα του συμβασιούχου» και όχι στην περίπτωση που η μετατροπή της σύμβασής του σε σύμβαση «αορίστου χρόνου» έχει γίνει από τον φορέα πρόσληψης βάσει διάταξης νόμου.

    Παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε δηλώσει πως δέχεται τις απολύσεις σε περίπτωση που αποδειχθεί δολιότητα ή παρανομία εκ μέρους του προσληφθέντος, η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε μόνον από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

    Από την άλλη, κατόπιν της διαφωνίας και του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέσυρε το άρθρο με το οποίο καταργείτο το Εθνικό Ίδρυμα Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, ένας φορέας επιφορτισμένος να διεξάγει έρευνες στον χώρο της αγοράς εργασίας και να εποπτεύει την εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σημειώνεται πως σήμερα το ΕΙΕΑΔ διαχειρίζεται πρόγραμμα στήριξης 10.000 επιχειρήσεων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, κάτι που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πλέον ο ΟΑΕΔ. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να επαναφέρει την πρόταση κατάργησης του ΕΙΕΑΔ, αφού υπάρξει νέα αξιολόγησή του εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας.

    Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε δεκτή, επίσης, την τροπολογία της Κατερίνας Παπακώστα (ΝΔ), για εξαίρεση των εγκύων γυναικών (και όσων βρίσκονται σε λοχεία, μέχρι 18 μήνες μετά τον τοκετό) από την απόλυση που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους εργαζομένους αορίστου χρόνου των καταργούμενων οργανισμών, ενώ εμφανίστηκε θετικός και σε πρότασή της για αναδρομική εξαίρεση των εγκύων και των γυναικών σε λοχεία από το καθεστώς της διαθεσιμότητας, για όσες γυναίκες υπήχθησαν σ' αυτό βάσει του σχετικού νόμου του 2013.

    Τα άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπερψηφίστηκαν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με εξαίρεση τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος δήλωσε πως θα καταψηφίσει την τροπολογία με την οποία επιτρέπονται κατά την προεκλογική περίοδο που ακολουθεί, οι απολύσεις ή οι τακτοποιήσεις υπαλλήλων που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα από το 2013. Ο κ. Κακλαμάνης είχε επίσης χαρακτηρίσει «σκανδαλώδη και φωτογραφική» συγκεκριμένη διάταξη τροπολογίας με την οποία μετατάσσονται μόνιμοι ή αορίστου χρόνου υπάλληλοι των ΟΤΑ σε προσωποπαγείς θέσεις άλλων ΟΤΑ, με χρονοδιάγραμμα 5 ημερών από πλευράς ΑΣΕΠ. Κατά τη σχετική ψηφοφορία, πάντως, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε «παρών».

    Σημειώνεται ακόμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά τροπολογίας με την οποία μετατρέπονται σε μαχητά τα κριτήρια βάσει των οποίων επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εταιρείες για ενδοομιλικές συναλλαγές τους. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, «χαρίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» με αυτό τον τρόπο, σε εταιρείες που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πάρις Κουκουλόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία, διαπιστώνοντας αντίφαση μεταξύ του περιεχομένου της και της Έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που τη συνοδεύει, ωστόσο υπερψήφισε τη διάταξη κατόπιν διευκρινίσεων εκ μέρους του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, ότι «η τροπολογία απλώς υλοποιεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας». Παρά ταύτα, τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του κόμματος, Γ. Ντόλιος και οι κ.κ. Κουτσούκος, Δριβελέγκας και Κασσής, καταψήφισαν την τροπολογία.

    Ο κ. Λαφαζάνης καταφέρθηκε επιπλέον και κατά της τροπολογίας με την οποία απαλλάσσονται από τον Ειδικό Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός του Αεροδρομίου Αθηνών, μια ρύθμιση την οποία υπερασπίστηκε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, λέγοντας πως υιοθετείται προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κρατήσουνε τις θέσεις εργασίας τους.

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ εξάλλου, ο Δημήτρης Κρεμαστινός ψήφισε «παρών» σε όλες τις τροπολογίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεσή τους μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (κατά παρέκκλιση του Κανονισμού). Το ίδιο έπραξαν και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, οι οποίοι καταψήφισαν και το άρθρο 17 του νομοσχεδίου, με το οποίο καταργείται συν τοις άλλοις η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας, ένας δημόσιος φορέας με έδρα το Μεσολόγγι, που δεν έχει ωστόσο χρηματοδοτηθεί από το κράτος.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ καταψήφισαν όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εκτός από δύο βουλευτικές τροπολογίες. Η Δημοκρατική Αριστερά υπερψήφισε την κατάργηση οκτώ από τους 23 φορείς, με μόνη απόκλιση εκείνη του βουλευτή της, Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος υπερψήφισε την κατάργηση του Οργανισμού Κωπαΐδος και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

    Από πλευράς Χρυσής Αυγής καταγράφεται η διάσταση που σημειώθηκε μεταξύ του εισηγητή της, Δημήτρη Κουκούτση και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Ηλία Κασιδιάρη, καθώς ο πρώτος επικρότησε την πρόταση κατάργησης της εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, για το οποίο μάλιστα εκτίμησε πως «έχει μέσα μόνο πρασινοφρουρούς και τώρα θα το πάρει ο διάολος». Αντίθετα, ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε τονίσει πως το πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής δεν περιλαμβάνει καταργήσεις φορέων και απολύσεις εργαζομένων, ενώ στη σημερινή του ομιλία αναλώθηκε στην καταγγελία του «άνανδρου πολέμου που δέχεται η Χρυσή Αυγή», με την πρόβλεψη πως η οργάνωσή του «θα γιγαντωθεί και θα κυριαρχήσει γιατί αποτελεί την ελληνική ψυχή στον πόλεμο κατά της ξενοκρατίας».

    sahiel.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ