• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

    Ψυχικό νόσημα ο εθισμός στο σεξ

    Ψυχικό νόσημα ο εθισμός στο σεξ

    Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLΑ) αναφέρουν πως όσοι χρησιμοποιούν συχνά το σεξ για να αντιμετωπίσουν το στρες της ζωής και το βλέπουν να επεμβαίνει στην καθημερινή τους ζωή, μπορεί να πάσχουν από εθισμό στο σεξ.
    Ο εθισμός αυτός είναι μία αληθινή ψυχική διαταραχή και εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθεί στη «βίβλο» των ψυχικών νοσημάτων: τον αμερικανικό Διαγνωστικό & Στατιστικό Οδηγό Ψυχικών Διαταραχών (DSM).
    Η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να είναι εθισμένος στο σεξ ήταν έως τώρα αμφιλεγόμενη, αλλά οι επιστήμονες της Καλιφόρνια όχι μόνο τεκμηρίωσαν πως είναι υπαρκτός, αλλά αποκωδικοποίησαν και τα κριτήρια για τη διάγνωσή του.
    Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής» (JSM), ένας άνθρωπος που απλώς κάνει πολύ συχνά σεξ, δεν μπορεί να διαγνωσθεί με υπερσεξουαλική διαταραχή, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του εθισμού στο σεξ.
    Ωστόσο ένας άλλος που έχει υπερβολικά πολλές σεξουαλικές επαφές, χρησιμοποιεί συχνά το σεξ ως μέσον καταπράυνσης του στρες και το σεξ επεμβαίνει στην ικανότητά του να λειτουργεί στην καθημερινή ζωή, πληροί τα κριτήρια της διαταραχής.
    Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι με την έρευνά τους δεν προσπαθούν να μετατρέψουν σε ψυχικό νόσημα συνηθισμένες συμπεριφορές, όπως το να κάνει κάποιος πολύ σεξ ή να βλέπει πορνογραφικό υλικό.
    Οι πάσχοντες από υπερσεξουαλική διαταραχή, όμως, παραδέχονται πως αισθάνονται εκτός ελέγχου και δεν μπορούν να αντισταθούν στις σεξουαλικές ορέξεις τους, ανεξαρτήτως συνεπειών.
    «Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί στιγμιαία να σκεφτούν ότι υπάρχουν συνέπειες, αλλά με κάποιο τρόπο νιώθουν πως η ανάγκη τους για σεξ είναι σημαντικότερη – και έτσι επιλέγουν το σεξ παρότι μπορεί λ.χ. να χάσουν τη δουλειά τους, να διακινδυνεύσουν τη σχέση τους ή να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόρυ Ριντ, επίκουρος καθηγητής και ερευνητής ψυχολόγος στο UCLA.
    Τα ευρήματα της μελέτης έχουν αποσταλεί στην Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, η οποία είναι υπεύθυνη για την σύνταξη του DSM.



    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ