• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

    Τα τρόφιμα που έγιναν «χρυσάφι»!

    Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές των τροφίμων διεθνώς, επαναφέροντας την ανησυχία για μια νέα επισιτιστική κρίση. 

    Οπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, οι τιμές των τροφίμων διεθνώς αυξήθηκαν κατά 1,4% τον Σεπτέμβριο, με εκείνες του κρέατος, των γαλακτοκομικών και...

    των δημητριακών να εκτινάσσονται κατά 2,1%, 7% και 1% αντίστοιχα, έναντι του Αυγούστου, και μόνο της ζάχαρης να υποχωρεί κατά 4,2%. 

    Η άνοδος καταγράφεται έπειτα από δύο μήνες σταθερότητας των τιμών. 

    Ο οργανισμός προβλέπει διατήρηση αυτής της τάσης και ενίσχυση της μεταβλητότητας στις αγορές τροφίμων. 

    Η αύξηση των τιμών των τροφίμων αποδίδεται στις ελλείψεις λόγω της ξηρασίας στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή. 

    Τον περασμένο Ιούλιο οι τιμές των δημητριακών είχαν αυξηθεί κατά 17% και της ζάχαρης κατά 12%, καθώς οι βροχοπτώσεις εμπόδισαν τους παραγωγούς να μαζέψουν τα ζαχαροκάλαμα στη Βραζιλία. 

    Παράλληλα, οι καταστροφές που έχει προκαλέσει στο καλαμπόκι η ξηρασία στις ΗΠΑ οδήγησε σε αύξηση των τιμών κατά 23%. Ο FAO δεν έχει αποκλείσει την επανάληψη μιας επισιτιστικής κρίσης όπως αυτή που σημειώθηκε το 2007-2008. 

    Πάντως ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουν επισημανθεί κατ’ επανάληψη είναι η τεράστια σπατάλη. 

    Είναι ενδεικτικό ότι έως και τα μισά τρόφιμα που παράγουμε δεν καταναλώνονται ποτέ, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο του νερού που χρησιμοποιείται παγκοσμίως είναι για να παράγεται πάνω από ένα δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων που κανένας δεν τρώει! 

    Το ένα τρίτο της παραγωγής τροφίμων χάνεται, κι αυτό οφείλεται στις κακές συνθήκες αποθήκευσης στις αναπτυσσόμενες χώρες και στο γεγονός ότι τα τρόφιμα πετιούνται στα σκουπίδια στις αναπτυγμένες. 

    Πάντως ο δείκτης του FAO είναι πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2011, όταν οι υψηλές τιμές των τροφίμων αποτέλεσαν την αφορμή για την Αραβική Ανοιξη. 

    Οι σημερινές τιμές είναι πολύ κοντά στα επίπεδα του 2008, που επίσης προκάλεσαν κύμα διαδηλώσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες.




    24gr.blogspot.com

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ