Η απόφαση από την τουρκική εθνοσυνέλευση πάρθηκε, η εντολή για πόλεμο οποτεδήποτε κρίνει ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δόθηκε και έμειναν τα... διαδικαστικά, προκειμένου να μπορέσει να επιτευχθεί με επιτυχία η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στην Συρία, λόγω μίας βομβίδας της οποίας την προέλευση κανείς δεν έχει κάνει τον κόπο να διερευνήσει (σημειώνουμε πως μέχρι και η τουρκική αντιπολίτευση εξέθεσε τις αμφιβολίες της λόγω της άγνωστης προέλευσης της βομβίδας που σκόρπισε τον θάνατο).
Αυτή τη στιγμή ο Τούρκος πρωθυπουργός κερδίζει απλώς χρόνο, αφού θέλει να βεβαιωθεί πως όταν η Τουρκία αρχίσει να εισέρχεται στην Συρία, δεν θα συναντήσει ικανή αντίσταση και... κυρίως, δεν θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες στον τουρκικό στρατό.
Πώς θα γίνει όμως κάτι τέτοιο; Η απάντηση στην ερώτηση αυτή κρύβεται στον ρόλο που έχουν ήδη αρχίσει να παίζουν οι ομάδες ειδικών επιχειρήσεων που εισήλθαν ή και αυτές που εδώ και πολύ καιρό βρίσκονται στο έδαφος της Συρίας (μην ξεχνάμε την προ καιρού δημοσιευθείσα εμπλοκή τούρκων στρατιωτικών στην Συρία, στο πλευρό των "αντικαθεστωτικών" ομάδων που αποτελούνται από ταλιμπάν, μουτζαχεντίν και μισθοφόρους από την Λιβύη, την Αίγυπτο και, φυσικά, από την Τουρκία). Ο ρόλος αυτών των ομάδων είναι να στοχοθετήσουν τις θέσεις του συριακού στρατού, ειδικότερα τις θέσεις των βαρέων όπλων και τις θέσεις άμυνας του. Επίσης, πριν την έναρξη των επιχειρήσεων σκοπός των ειδικών ομάδων είναι να σαμποτάρουν δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, ενώ ταυτόχρονα θα στοχοθετούν με λέιζερ τις μετακινούμενες δυνάμεις του Συριακού στρατού, προκειμένου αυτές να βάλλονται συνεχώς με πυρά για να έχουν επιπλέον απώλειες. Ενδέχεται (αφού ο ρόλος των ειδικών επιχειρήσεων περιλαμβάνει τέτοιου είδους δράσεις) να γίνουν επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου προκειμένου να υπάρξει ανασφάλεια στα μετώπισθεν των συριακών δυνάμεων. Σε αυτό ακριβώς το σημείο σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι "αντικαθεστωτικοί" που ήδη έχουν αρχίσει να μετακινούνται (πολύ αργά λόγω της αυξημένης επιτήρησης των συριακών δυνάμεων) προς τα Συριο-τουρκικά σύνορα, όπου αναμένεται να εισέλθει ο τουρκικός στρατός.
Συζητώντας με ειδικούς, και με δεδομένη την υπάρχουσα γεωγραφία συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, θεωρείται ως πιθανότερο σημείο επίθεσης όχι το Ακτσάκαλε, όπου έπεσε η άγνωστη βομβίδα, αλλά η περιοχή του Aleppe, ενώ ταυτόχρονη εκδήλωση επίθεσης ενδεχομένως να εκδηλωθεί και από το Mardin (κυρίως για να αποπροσανατολίσει και να διαρέσει τον συριακό στρατό). Ειδικοί αναλυτές είναι σχεδόν βέβαιοι πως η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την τουρκική πολεμική αεροπορία, αλλά θα αρκεστεί στην χρήση επιθετικών ελικοπτέρων για την στήριξη των μονάδων πεζικού και τεθωρακισμένων που θα συμμετάσχουν στην κατά μέτωπο επίθεση, όποτε αυτή ξεκινήσει.
Μέχρις ότου, όμως κινηθούν οι δυνάμεις υποστήριξης της τουρκικής επίθεσης, αλλά και οι "αντιφρονούντες" Σύριοι "επαναστάτες" με άνδρες ειδικών επιχειρήσεων άλλων χωρών (Αγγλία, ΗΠΑ), ίσως απαιτηθούν μερικές ημέρες, κατά τις οποίες ο τούρκος πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως φιλειρηνιστής, μεγαλόψυχος και γενικότερα ως πολιτικός που δεν θέλει να μπει η Τουρκία σε πόλεμο, αλλά εξαναγκάζεται λόγω της στάσης της Συρίας. Είναι σημαντικότατο για το προφίλ της Τουρκίας προς τις αραβικές χώρες, να φανεί ως "ειρηνοποιός χώρα" που σύρεται σε πόλεμο από έναν άφρονα Άσαντ.
Έτσι, κινούμενος σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια και μιλώντας σε ένα πλήθος συγκεντρωμένων στηνΚωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε:«Δεν θέλουμε να κηρύξουμε πόλεμο, αλλά δεν είμαστε μακριά. Το έθνος αυτό έχει φτάσει εδώ που είναι σήμερα επιβιώνοντας από διηπειρωτικούς πολέμους».
Σήμερα πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε έκκληση στην Τουρκία να ρίξει τους τόνους, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διαδικτυακή πύλη euractiv.com.
Όπως επισημαίνεται, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. αρμόδια για εξωτερικές σχέσεις, Κάθριν Αστον, ζήτησε χθες από την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση μετά το επεισόδιο κατά το οποίο τρία παιδιά και δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους σε μεθοριακή πόλη από συριακά πυρά. Σε αντίποινα, η Τουρκία έπληξε στόχους εντός του εδάφους της Συρίας.
Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Άστον τόνισε ότι «το επεισόδιο αυτό δείχνει ξεκάθαρα τις τραγικές συνέπειες από την επέκταση της συριακής κρίσης στις γειτονικές χώρες» και κάλεσε την Δαμασκό «να βάλει αμέσως τέλος στη βία» και «να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτονικών χωρών».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι η τουρκική στρατιωτική απάντηση ήταν «αναλογική και κατάλληλη», κάλεσε πάντως, για μια «αποκλιμάκωση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.