• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αποκαλυπτική έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ


    Αποκαλυπτική έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ
    Η ΕΚΠΟΙΖΩ το χρονικό διάστημα από 25/01/2012 μέχρι 05/02/2012 διενήργησε έρευνα σχετικά με τις συνέπειες του φαινομένου της υπερχρέωσης στην ελληνική κοινωνία. Στην έρευνα συμμετείχαν ανώνυμα Έλληνες πολίτες, οι οποίοι απάντησαν σε σειρά ερωτήσεων μέσω της ιστοσελίδας της ΕΚΠΟΙΖΩ.
    Από την επεξεργασία των πρώτων 200 απαντήσεων προκύπτει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν μπορεί να διαχειριστεί την οικονομική κρίση και βρίσκεται στα πρόθυρα κατάθλιψης. Οι πολίτες νιώθουν οργή και αγανάκτηση για τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, γεγονός που δεν αφήνει ανεπηρέαστη την υγεία τους. Ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δηλώνει ότι έχει κλονιστεί η υγεία τους. Αλώβητες όμως δεν έχουν μείνει ούτε οι διαπροσωπικές σχέσεις. Η υπερχρέωση και η αδυναμία ανταπόκρισης στις οικονομικές υποχρεώσεις προκαλεί εκνευρισμό και εντάσεις μεταξύ των μελών της ελληνικής οικογένειας. Δυστυχώς, δέκτες όλης αυτής της κατάστασης είναι και τα παιδιά. Παρά τις προσπάθειες των ενηλίκων να μην επηρεαστεί η ζωή τους, τα μικρά παιδιά διαισθάνονται το φόβο και το άγχος των γονέων τους.
    Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό έχει εμφανίσει προβλήματα στο σχολείο, ενώ ένα στα δύο παιδιά έχει αυξήσει τις εκδηλώσεις αγάπης στους γονείς του.


    ΜΙΚΑΕΛΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
    Ψυχολογική στήριξηΜκαι… διαζύγια

    Τι περιπτώσεις επαγγελματιών εμφανίζονται τελευταία στην ΕΚΠΟΙΖΩ και τι νομικές συμβουλές ζητούν;
    Η ΕΚΠΟΙΖΩ δέχεται καθημερινά στα γραφεία της δεκάδες καταναλωτές όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Στην αρχή της οικονομικής κρίσης, το 2009, η πλειοψηφία των οφειλετών που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις τραπεζικές υποχρεώσεις τους προερχόταν από τον ιδιωτικό τομέα καθώς και από το χώρο των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Δυστυχώς, πλέον, με τα νέα δημοσιονομικά μέτρα έχει αυξηθεί ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων και των συνταξιούχων που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι συνεχώς αυξανόμενοι άνεργοι. Η ΕΚΠΟΙΖΩ, στα πλαίσια του νόμου 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών παρέχει νομικές συμβουλές στα μέλη της και δρα ως φορέας εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ των καταναλωτών και των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Πόσο έχει τελευταία αυξηθεί το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών;
    Την προηγούμενη δεκαετία οι ελληνικές τράπεζες χορηγούσαν αφειδώς δάνεια και πιστωτικές κάρτες χωρίς να προβαίνουν σε επαρκή έλεγχο της πιστοληπτικής ικανότητας του οφειλέτη. Χαρακτηριστική, μάλιστα, ήταν η χορήγηση πιστωτικών καρτών τηλεφωνικά ή ταχυδρομικά! Αυτή η τακτική σε συνδυασμό με την έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης οδήγησε στο φαινόμενο των υπερχρεωμένων πολιτών. Σήμερα, με τη συνεχή μείωση των εισοδημάτων, την αύξηση της ανεργίας και την περιορισμένη πλέον δανειοδότηση από την πλευρά των τραπεζών, το πρόβλημα της υπερχρέωσης έχει γίνει ορατό. Η ΕΚΠΟΙΖΩ χειρίζεται περίπου 6.000 υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται.
    Εκτός από νομική στήριξη απαιτείται και ψυχολογική στήριξη στα άτομα αυτά;
    Οι συμπολίτες μας που απευθύνονται στην ΕΚΠΟΙΖΩ, πέρα από το πρόβλημα της υπερχρέωσης, έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως ανεργία, σοβαρές ασθένειες, ανασφάλεια για τη διατήρηση της κατοικίας τους, αβεβαιότητα και απαισιοδοξία για το μέλλον. Όλα αυτά επηρεάζουν την ψυχική υγεία τους και επιτάσσουν πέραν των νομικών συμβουλών, την παροχή ψυχολογικής στήριξης. Για το λόγο αυτό στην ΕΚΠΟΙΖΩ έχει αρχίσει η λειτουργία ομάδων συμβουλευτικής υποστήριξης των υπερχρεωμένων μελών μας.

    Οι εθελοντικές ομάδες μπορούν να συνδράμουν στη στήριξη των ατόμων με οικονομικά προβλήματα;
    Την κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα μας ο ρόλος των εθελοντικών ομάδων γίνεται πιο σημαντικός από ποτέ. Η ΕΚΠΟΙΖΩ ως κοινωνική οργάνωση αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας διευρύνει τη δράση της με την έναρξη του προγράμματος συμβουλευτικής υποστήριξης των μελών της. Ήδη, στην Αθήνα έχουν αρχίσει οι συναντήσεις των πρώτων ομάδων με τη συνδρομή εθελοντών ψυχολόγων, ψυχιάτρων και κοινωνικών λειτουργών και το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν οι συναντήσεις των μελών μας στη Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία των Γιατρών του Κόσμου. Σύντομα, το πρόγραμμα θα αρχίσει να λειτουργεί και στο παράρτημά μας στην Πάτρα.

    Πόσο έχει επηρεαστεί η οικογενειακή συνοχή από την οικονομική κρίση;
    Δυστυχώς, η οικονομική κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστη την οικογενειακή συνοχή. Από την καθημερινή εμπειρία μας, εμείς στην ΕΚΠΟΙΖΩ έχουμε παρατηρήσει αύξηση των ζευγαριών που βρίσκονται σε διάσταση, αλλά και αυτών που προβαίνουν σε διαζύγια. Περαιτέρω, η ανάγκη δανεισμού από φιλικά και συγγενικά πρόσωπα οδηγεί σε διάρρηξη αυτών των σχέσεων. Τέλος, πολύ σημαντική είναι η επίδραση της κατάστασης αυτής στα παιδιά, τα οποία γίνονται αποδέκτες των οικονομικών δυσχερειών και του άγχους των γονέων τους.


    ΛΙΛΑ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ
    «Δραματική αύξηση»
    Τι περιπτώσεις επαγγελματιών εμφανίζονται τελευταία στην ΕΚΠΟΙΖΩ και τι νομικές συμβουλές ζητούν;
    Το τελευταίο διάστημα απευθύνονται στα γραφεία μας άτομα από όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις και από κάθε φύσης επαγγελματική προέλευση. Ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι και φυσικά δημόσιοι υπάλληλοι που βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά με μόνιμο αίτημά τους την παροχή νομικών συμβουλών για τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες.

    Πόσο έχει τελευταία αυξηθεί το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών;
    Καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, ο αριθμός των νοικοκυριών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις αυξάνεται δραματικά. Η επιδείνωση του δείκτη της ανεργίας και οι συνεχείς περικοπές μισθών και συντάξεων πλήττουν βάναυσα τον οικογενειακό προϋπολογισμό με συνέπεια όλο και περισσότερα τραπεζικά προϊόντα να βρίσκονται σε σοβαρή καθυστέρηση.

    Εκτός από νομική στήριξη απαιτείται και ψυχολογική στήριξη στα άτομα αυτά;
    Από την καθημερινή μας επαφή με τα άτομα που αδυνατούν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους διαπιστώνουμε ότι η δυσχερής οικονομική τους κατάσταση συχνά επηρεάζει άμεσα και την ψυχολογία τους. Πρόκειται για άτομα στα πρόθυρα της απόγνωσης και της απελπισίας που έχουν γονατίσει από τις αντιξοότητες της ζωής. Είναι βέβαιο πως σε αυτές τις περιπτώσεις η ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης κρίνεται επιτακτική.

    Οι εθελοντικές ομάδες μπορούν να συνδράμουν στη στήριξη των ατόμων με οικονομικά προβλήματα;
    Με δεδομένη την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των υπερχρεωμένων, όπως την περιγράψαμε παραπάνω, η ΕΚΠΟΙΖΩ αποφάσισε να εγκαινιάσει ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης, με τη συνεργασία εθελοντών ειδικών ψυχικής υγείας (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και ψυχίατρους). Η ανταπόκριση του κόσμου είναι εξαιρετικά θερμή, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας.

    Πόσο έχει επηρεαστεί η οικογενειακή συνοχή από την οικονομική κρίση;
    Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης αντανακλώνται πλέον και μέσα στον οικογενειακό ιστό. Ανεργία, μειώσεις μισθών και αυξανόμενο κόστος ζωής διαταράσσουν το οικογενειακό περιβάλλον, καθώς προκαλούν άγχος και εντάσεις που καταλήγουν αναπόφευκτα σε διαπληκτισμούς και συγκρούσεις ή ακόμα και διακοπή του έγγαμου βίου.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ