• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

    Τύχη ο γίγαντας κρυμμένος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα (Video)

    Φαίνεται σχεδόν σαν ένα αστείο, και ακόμη περιμένει την επιβεβαίωση από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα για την παρουσία ενός πλανήτη που συμβάλλει στην αλλαγή κατεύθυνσης των κομητών και αστεροειδών που εισέρχονται στο ηλιακό μας σύστημα.


    Ένας νέος γιγαντιαίος κρυφός πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα

    Αυτός ο πλανήτης ονομάζεται Τύχη και είναι ο μεγαλύτερος από τους γνωστούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Η ύπαρξή του έχει προταθεί σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ίκαρος, το Νοέμβριο του 2010 από τους αστροφυσικούς John Matese και Daniel Whitmire του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνες σχετικά με την αλλαγή της κατεύθυνσης των κομητών και αστεροειδών που εισέρχονται στο ηλιακό μας σύστημα.

    Τώρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και τα στοιχεία τους για την ύπαρξη του γίγαντα του φυσικού αερίου, έχουν εντοπίσει από το διαστημικό τηλεσκόπιο WISE της NASA, απλά περιμένουν να αναλυθούν.

    Όταν η Τύχη επιβεβαιωθεί και άλλα τηλεσκόπια θα μπορούσαν να την επισημάνουν και να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή της. Οι δύο αστροφυσικοί είναι πεπεισμένοι ότι η Τύχη είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τον Δία, και είναι εδώ που βασίζεται το γεγονός για την υπόθεσή τους.



    Αυτός ο τεράστιος εξωπλανήτης, οδηγεί πολλούς κομήτες μεγάλης περιόδου (οι οποίοι θα πρέπει να προέρχονται από το Νέφος του Oort) στο εσωτερικό του πλανητικού μας συστήματος. Στην πραγματικότητα, μερικοί αστεροειδείς και κομήτες παρουσιάζουν ανώμαλες τροχιές, όπως η ελλειπτικότητα τους δεν είναι σύμφωνη με την προέλευσή τους και ως εκ τούτου πιθανώς κάτι να διατάραξε την τροχιά τους.

    Τώρα οι δύο επιστήμονες αναμένουν την αποστολή δεδομένων από το WISE για να δώσουν οριστικά τα αποτελέσματα τους για αυτόν τον τεράστιο πλανήτη.

    Το WISE "σαρώνει" τον ουρανό στο υπέρυθρο, συλλαμβάνοντας περισσότερες από 2,7 εκατομμύρια εικόνες: από μακρινούς γαλαξίες και αστεροειδείς κοντά στη Γη.

    Σύμφωνα με τη NASA, τη στιγμή που τα δεδομένα του WISE αναλυθούν πλήρως, η υπόθεση του Withmire Matese θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί οριστικά.


    Ο πλανήτης Τύχη είναι πάρα πολύ κρύος και μακρινός για να τον παρατηρήσουμε με ένα τηλεσκόπιο παραδοσιακό.

    Οι Whitemire και Matese πρότειναν ότι η τροχιά της Τύχης είναι περίπου 15.000 AU από τον Ήλιο, λίγο λιγότερο δηλαδή από το ένα τέταρτο έτος φωτός. Αυτό σημαίνει ότι ο υποθετικός πλανήτης είναι ακόμα μέσα στο «Oort Cloud», το όριο των οποίων εκτιμάται σε περισσότερα από 50.000 AU. Η τροχιακή περίοδος της Τύχης είναι 1.800.000 χρόνια, με τη δυνατότητα ότι η τροχιά έχει διαφορετικό προσανατολισμό σε σχέση με το τροχιακό επίπεδο των πλανητών μας.

    Ένας πλανήτης, τουλάχιστον τέσσερις φορές τη μάζα του Δία, μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις σύντηξης στο εσωτερικό του και θα εξασφαλίσει μια πλανητική θερμοκρασία -73°C.






    Ο πλανήτης Τύχη όπως φωτογραφήθηκε από το τηλεσκόπιο WISE


    Η Τύχη είναι βέβαιο ότι θα αποτελείται από υδρογόνο και ήλιο και θα έχει πιθανώς μια ατμόσφαιρα σαν του Δία, με πολύχρωμες κηλίδες, ραβδώσεις και σύννεφα, μας λέει ο καθηγητής Whitemire. Εγώ δεν θα πρέπει να αναρωτιέμαι αν είχε τα φεγγάρια. Όλοι οι εξωτερικοί πλανήτες έχουν.


    Αν η ύπαρξή της επιβεβαιώθηκε εν τέλει, η Τύχη δεν μπορεί να χορηγηθεί στο καθεστώς των «πλανητών του Ηλιακού μας Συστήματος. Ο λόγος είναι ότι οι αστρονόμοι εικάζουν ότι η Τύχη θα μπορούσε να είναι ένας πλανήτης που γεννήθηκε σε ένα άλλο αστρικό σύστημα και στη συνέχεια συλλαμβάνεται από το δικό μας.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ